torstai 13. huhtikuuta 2017

Pääsiäisen viinihetki Cousiño-Macul Antiguas Reservas -punaviinin kanssa


Norex Selected Brands Oy kutsui minut mukaan Cousiño-Macul Antiguas Reservas -viinin kilpailuun. Kilpailua varten sain kyseistä viiniä ja kilpailun aiheena oli julkaista pääsiäisaiheinen kuva. Koska blogini aiheena on ruoka, valmistin tietenkin Cousiño-Macul Antiguas Reservas -viinin kanssa sopivan pääsiäisaterian, jonka reseptin julkaisen tässä samalla.

Cousiño-Macul tunnetaan yhtenä Chilen parhaista viinintuottajista. Tila panostaa ennen kaikkea laatuun ja kaikki tilan viinit onkin tuotettu omista laadukkaista rypäleistä. Viiniä tilalla on viljelty jo konkistadorien ajoista, vuodesta 1546 saakka. Antiguas Reservas Cabernet Sauvignonia on valmistettu vuodesta 1927 saakka, ja viiniä kypsytetään 12 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä. Pulloissa viini lepää kuusi kuukautta ennen myyntiin laittoa. Antiguas Reservas Cabernet Sauvignon on Bordeaux-tyylinen viini ja väriltään tummanpunaista. Tuoksu on mustaherukkainen ja hillomainen. Viinistä löytyy myös mausteisuutta sekä häivähdys lakritsaa. Makun on täyteläinen, lämmin, mehevä sekä tasapainoinen. Jälkimaku on pitkä ja suklainen. Antiguas Reservas Cabernet Sauvignon on klassinen lihaviini, ja se on erinomainen valinta naudalle, lampaalle sekä riistalle. Viini sopii hyvin myös juustotarjottimen antimien kanssa nautittavaksi.


Niinä vuosina, kun kevät on pääsiäisen aikaan jo pitkällä, pääsiäisateriamme ovat vähän rennompia ja nopeasti valmistuvia. Hienoina kevätpäivinä ei viitsi viettää aikaansa keittiössä, vaan mieluummin ulkona, ja juhlapäivistä huolimatta, vaikka pihatöitä tehden. Tämä Antiguas Reservas Cabernet Sauvignonin kanssa sopiva ateria valmistuu aika vaivatta. Mausteisiin kebakoihin valitsin lihaksi hirvenjauhelihaa, koska sitä meillä oli pakastimessa. Kebakot voi silti yhtä hyvin tehdä myös naudasta, lampaasta tai karitsasta. Kebakot saivat seurakseen lämpimän kuskussalaatin halloumin kera, ja lisukkeeksi tein vielä raikkaan valkosipuli-jogurttikastikkeen.

Mausteiset kebakot, lämmin kuskussalaatti halloumilla & valkosipuli-jogurttikastike

Kebakot:
500 g riistan, naudan, lampaan tai karitsan jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 - 2 rkl oliiviöljyä
1 dl hienonnettua lehtipersiljaa
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua korianteria
1/2 tl maustepippuria
ripaus kanelia
1 - 2 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet, ja kuullota silppu pannulla oliiviöljyssä pehmeäksi. Sekoita jauhelihan joukkoon kuullotetut sipulit, hienonnettu lehtipersilja sekä mausteet. Anna seoksen maustua vartin ajan. Muotoile jauhelihamassasta varrastikkujen ympärille kylmällä vedellä kostutetuin käsin pötkylöitä. Tee 4 - 6 kebakkoa sen mukaan, minkä kokoisia haluat niiden olevan. Kypsennä kebakot uunin ylätasolla 200 asteessa n. 10 - 12 min tai grillaa grillissä kypsiksi. Jos teet kebakot etukäteen uunissa, voit lämmittää ne vaikka grillissä uudelleen.

Lämmin kuskussalaatti halloumilla:
6 dl kanalientä
500 g kuskusia
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
1 rs kirsikkatomaatteja
2 dl kalamatas-oliiveja
2 - 3 kevätsipulia
1 ruukku lehtipersiljaa
mustapippuria myllystä
(suolaa)
1 pkt halloumi-juustoa

Kiehauta kanaliemi. Ota kattila liedeltä ja kaada liemen joukkoon kuskus. Laita kansi päälle ja anna hautua n. 5 min. Sekoita kuskus haarukalla irtonaiseksi ja sekoita joukkoon oliiviöljy ja sitruunamehu. Lisää joukkoon paloitellut kirsikkatomaatit, kokonaiset oliivit, siivutetut kevätsipulit sekä hienonnettu lehtipersilja. Mausta mustapippurilla ja lisää tarvittaessa suolaa. Paista siivutettu halloumi kuivalla pannulla molemmin puolin, kunnes siivujen pinnat saa väriä. Kaada kuskussalaatti laakeaan tarjoiluastiaan ja lisää joukkoon paistetut halloumisiivut.

Valkosipuli-jogurttikastike:
4 dl paksua maustamatonta jogurttia
4 valkosipulin kynttä
2 rkl sitruunamehua
4 rkl oliiviöljyä
suolaa

Kuori ja murskaa valkosipulin kynnet. Sekoita murska jogurtin joukkoon. Lisää joukkoon sitruunamehu ja oliiviöljy. Mausta kastike suolalla ja anna makujen tasaantua jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua.


Yhteistyössä: Norex Selected Brands Oy

Valviran ohjeistuksen mukaan alkoholia koskevat kommentit poistetaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-