lauantai 22. huhtikuuta 2017

Marinoitu karitsan paahtopaisti & punaviinikastike


Viime vuonna ihastuimme karitsan paahtopaisteihin niin, että pakkohan niitä oli tänä vuonnakin pääsiäiseksi ostaa. Pikkaisen eri tavalla valmistin paahtopaistit tällä kertaa, eli marinoin paistit punaviinipohjaisessa marinadissa ennen kypsentämistä. Vaikea sanoa kumman pääsiäisen paahtopaistit olivat parempia, tosi hyvää tuli nytkin. Paahtopaistien lisukkeeksi keitin vielä maukkaan punaviinikastikkeen, ja tälläkin kertaa paahtopaistit syötiin uunijuuresten kera. Lisukkeena vielä pannulla paistettua vihreää parsaa sekä punajuurella värjättyjä kananmunia.

Marinoitu karitsan paahtopaisti & punaviinikastike

Karitsan paahtopaisti:
4 karitsan paahtopaistia

Marinadi:
1 1/2 dl punaviiniä
1/2 dl ruokaöljyä
4 valkosipulin kynttä
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
pari oksaa rosmariinia
pari oksaa timjamia

Lisäksi:
ruokaöljyä paistamiseen
suolaa
mustapippuria myllystä

Kuivaa paahtopaistien pinnat ja poista mahdolliset ylimääräiset kalvot. Sekoita punaviini ja ruokaöljy keskenään. Lisää joukkoon kuoritut ja ohueksi siivutetut valkosipulin kynnet. Lisää suola, mustapippuri sekä yrtit. Laita paahtopaistit marinoitumaan liemeen muutamaksi tunniksi tai yön yli. Ota paahtopaistit huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsentämistä. Kuivaa ylimääräinen marinadi pois. Kuumenna pannulla ruokaöljy ja ruskista paahtopaistien pinnat. Siirrä paahtopaistit uunivuokaan ja työnnä paistomittari yhteen paisteista. Kypsennä paisteja uunissa 200 asteessa, kunnes lämpötila on 52 - 56 astetta. Ota paistit uunista, mausta vielä kevyesti suolalla ja mustapippurilla ja kääri folion sisälle n. 15 minuutiksi. Leikkaa paistit poikkisyin ohuiksi siivuiksi ja aseta tarjolle.

Punaviinikastike:
3 rkl voita
2 salottisipulia
1 porkkana
2 valkosipulin kynttä
3 dl lihalientä
3 dl punaviiniä
2 rosmariinin oksaa
2 timjamin oksaa
mustapippuria myllystä
2 tl sokeria
1 rkl Maizena -kastikesuurustetta
(suolaa)

Kuori ja hienonna salottisipulit ja valkosipulin kynnet. Kuori ja kuutioi pieneksi porkkana. Sulata kattilassa ruokalusikallinen voita ja kuullota sipulit ja porkkana pehmeiksi. Lisää lihaliemi sekä puolet punaviinistä. Lisää yrtit sekä mustapippuria. Keitä kastiketta kasaan kovalla lämmöllä, kunnes sitä on noin puolet jäljellä. Siivilöi liemi. Lisää siivilöidyn liemen joukkoon loppu punaviini sekä sokeri. Keitä vielä hetki ja suurusta kastike suurusteella. Lisää joukkoon loppu voi nokare kerrallaan antamaan kastikkeelle kiiltoa. Tarkista suola ja tarjoile karitsan paahtopaistien kanssa.


1 kommentti:

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-