maanantai 14. marraskuuta 2016

Suklaa-vadelmamoussekakku


Viime vuoden tapaan isänpäivänä kävi jälleen huono tuuri työvuorojen suhteen, ja miehelle osui taas yövuorot. Päivän vietto jäi siis aika vähiin, mutta kakun leivoin ja valmistin hieman paremman aterian. Ja sentään formulatkin sai katsoa rauhassa kotona, niin ei se isänpäivä tänä vuonna yhtään hassumpi tainnut olla. Kakkuohjeen nappasin tällä kertaa Pientalo ja piha -lehden viime kevään numerosta. Suklaaganachea testasin jo keväällä, mutta en saanut sitä silloin kunnolla onnistumaan. Ganache ei millään jähmettynyt siihen muotoon, että olisi voinut kakun päälle lusikoida, vaan pysyi hyvin ohuena, vaikka lopulta laitoin jääkaappiinkin sen joksikin aikaa. Lopulta kyllästyin odottelemaan ja valutin ganachen kakun päälle. Siellähän se tarjoilualustalla suurin osa suklaakuorrutteesta sitten oli hetken päästä. Tällä kertaa onnistuin pikkaisen paremmin, ja ganacheakin tein vain puolet ohjeen määrästä. Viimeksi totesin, ettei kakku edes tarvitse niin isoa määrää kuorrutetta, kun ei ole tarkoitus kakkua kuorruttaa kauttaaltaan. Ja puolet pienempi määrä oli tälle kakulle ihan sopiva. Alkuperäisessä ohjeessa kakkupohjaa ei ollenkaan kostuteta. Väliin tuleva mousse antaa hieman kosteutta, mutta koska sekään ei kuitenkaan ihmeitä tee, ohjeesta poiketen kostutin kakun. Kuiva kakku ei ole hyvää, vaan kostutuksella kakusta saadaan mehevää. Kostutin pohjan rommiaromilla ja vaniljasokerilla maustetulla maidolla, ja kostutusliemi antoi kakulle lisämakua. Kakku olikin kuulemma erityisen hyvää, joten ohjeesta kannatti hieman poiketa. Ohjeessa kakku oli koristeltu itse tehdyillä marengeilla, minä koristelin kakun macaronseilla sekä suklaakuorrutteisilla vadelmamarmeladeilla. Alkuperäisessä ohjeessa kakku leivottiin 20 cm:n vuokaan, itse leivoin 22 cm:n vuokaan, koska sen pienempää kakkuvuokaa minulla ei ole. Pientä harjoittelua nämä naked cake -tyyppiset kakut sekä ganache vielä vaativat, mutta kiva tällaisiakin on vaihteeksi tehdä kermakakkujen sijaan.


Suklaa-vadelmamoussekakku

Pohja:
6 kpl kananmunia
2 1⁄2 dl sokeria
2 3⁄4 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta

Kostukseen:
n. 2 - 3 dl rommiaromilla ja vaniljasokerilla maustettua maitoa

Vadelmamousse:
500 g (pakaste)vadelmia
2 dl sokeria
4 liivatelehteä
300 g maustamatonta tuorejuustoa
3 dl kuohukermaa

Suklaaganache:
100 g tummaa suklaata (47 %)
1 dl kuohukermaa

Valmista kakkupohja. Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot ja kaakaojauhe keskenään ja siivilöi muna-sokerivaahdon joukkoon. Sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan (Ø 20 - 22 cm) ja paista uunissa 175 asteessa 35 – 40 min. Jäähdytä. Valmista vadelmamousse. Jos käytät ulkomaisia vadelmia, kiehauta ja jäähdytä ne. Poista vadelmista siemenet painelemalla marjat siivilän läpi kulhoon. Sekoita vadelmasoseeseen sokeri. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Purista liivatelehdistä vesi pois. Kuumenna 1⁄2 dl vadelmasoseesta ja sekoita liivatteet siihen. Notkista tuorejuusto erillisessä kulhossa ja lisää loppu vadelmasose. Vatkaa joukkoon liivateseos. Vaahdota kerma ja kääntele tuorejuusto-vadelmaseokseen. Leikkaa kakkupohja kolmeksi levyksi. Kostuta kakkulevyt. Aseta alimmainen kerros tarjoiluastialle ja laita irtopohjavuoan reunat pohjan ympärille. Kaada päälle puolet vadelmamoussesta ja aseta päälle keskikerros. Lisää loput vadelmamoussesta. Ei haittaa, vaikka mousse yltää juuri ja juuri vuoan reunoihin. Laita päälle kansipala. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Valmista suklaaganache. Rouhi suklaa ja laita se kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa, älä keitä! Kaada kuuma kerma suklaarouheen päälle ja anna levätä muutama minuutti sekoittamatta. Sekoita ganache vispilällä tasaiseksi. Poista hyytyneen kakun ympäriltä irtopohjavuoka ja valuta päälle jäähtynyt suklaaganache. Koristele kakku mielesi mukaan esim. marengeilla, macaronseilla, suklaakonvehdeilla, tuoreilla marjoilla ym.

11 kommenttia:

  1. Todella herkullisen ja upean näköinen kakku!

    VastaaPoista
  2. Kaunis ja herkullisen näköinen kakku!

    VastaaPoista
  3. Tosi ihanan näköinen, olisin mielelläni maistanut palan :P

    VastaaPoista
  4. Kuinka monelle hengelle kakusta riittää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuuden munan kakut riittävät 18 - 20 hengelle.

      Poista
  5. Lähti testauksen isänpäivän kahvipöytään. Täytettä tuli hyvin reilusti ja oli löysänoloista, tosin korvasin vadelmat kuningatarmarjaseoksella. Toivottavasta hyytyy neljällä liivatteella.

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-