tiistai 28. huhtikuuta 2015

Mansikkasima


Sima on perinteinen vappujuoma, jota pitää joka vapuksi itse tehdä. Kaupan simat eivät kelpaa, koska ne eivät yleensä edes maistu oikealle simalle. Useimmiten teen ihan normaalin siman sitruunoista ja mukaan saatan laittaa myös appelsiinin tai kaksi. Joskus on kuitenkin hauska kokeilla jotain uuttakin, joten tänä vuonna meidän vappusima maistuu mansikalle. Yleensä käytän simassa taloussokerin sijaan maukkaampaa fariinisokeria, mutta mansikkasimassa kannattaa käyttää pelkästään taloussokeria, jotta väri säilyy mahdollisimman kirkkaana. Rusinat voi simasta jättää kokonaan poiskin, ja käyttää niiden sijaan tarjolle laitettaessa vaikka pakastemansikoita jääpalojen tapaan. Meillä kuitenkin simasta pitää aina löytyä runsaasti rusinoita, ja rusinoistahan kaiken lisäksi näkee hyvin milloin sima on valmista, kun rusinat nousevat pulloissa pintaan.

Mansikkasima

400 g pakastemansikoita
2 sitruunan mehut
500 g taloussokeria
4 l kiehuvaa vettä
1/5 tl tuorehiivaa (pienen herneen kokoinen pala)
sokeria, rusinoita

Laita ämpäriin jäiset mansikat, sitruunoista puserrettu mehu sekä sokeri. Kaada päälle kiehuva vesi. Jäähdytä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon. Anna juoman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi ja pullota sima. Laita jokaiseen pulloon muutama rusina ja teelusikallinen sokeria. Sulje pullot, mutta älä liian tiukasti, koska paine pulloissa kasvaa siman käydessä. Säilytä mansikkasima jääkaapissa. Sima on valmista juotavaksi vajaassa viikossa pullotuksesta, kun rusinat ovat nousseet pintaan.

sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Donitsimuffinit hillosydämellä


Itse paistetut munkit ovat syötävän hyviä, mutta niiden tekemisessä menee paljon aikaa. Samalla vaivalla kannattaakin munkkeja paistaa sitten reilusti, mutta silloin niitä tulee turhankin paljon yhdelle taloudelle, ja syötyä tulee useampi munkki liikaa. Munkkien paistossa käytetty rasvakin pitää hyödyntää tarkkaan, ja munkkien paiston jälkeen uppopaistella siinä vielä jotain muutakin, esimerkiksi ranskanperunoita. Jotta vapustamme ei tulisi kovin rasvantäyteinen, jätin tänä vuonna munkkien paistamisen väliin, ja kokeilin kevyemmäksi munkin korvikkeeksi donitsimuffineja. Donitsimuffinien leipominen oli vaivatonta ja ne valmistuivat noin puolessa tunnissa. Parhaimmillaan donitsimuffinit ovat uunituoreina ja vielä hieman lämpiminä. Muffineista löytyy hillomunkin tapaan hilloinen sydän.

Donitsimuffinit hillosydämellä
(10 kpl)

3 dl vehnäjauhoja
1 1/4 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 - 2 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
1/2 dl ruokaöljyä
1 1/4 dl maitoa
1 kananmuna

Lisäksi:
mansikka-, vadelma- tai omenahilloa tai -marmeladia

Pinnalle:
n. 2 rkl sulatettua voita
n. 1/2 dl Siro erikoishienoa sokeria

Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Sekoita toisessa kulhossa ruokaöljy, maito ja kananmuna sekaisin. Kaada nesteseos jauhojen joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Laita paperiset muffinivuoat muffinipeltiin. Lusikoi vuokien pohjalle vajaa ruokalusikallinen taikinaa. Lisää päälle n. teelusikallinen hilloa tai marmeladia, ja jaa lopputaikina vuokiin. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 20 minuuttia. Ota vuoka uunista ja poista muffinit pellistä. Sulata pari ruokalusikallista voita ja sivele muffinien pinta voisulalla. Pyörittele muffinien pinnat sokerissa. Halutessasi voit myös poistaa muffineista paperivuoat ja voidella ja sokeroida muffinit kauttaaltaan. Silloin voita ja sokeri tarvitaan hieman enemmän.


tiistai 21. huhtikuuta 2015

Pannupasta & Yrttiherkut -keittokirja


Yhden pannun pasta on ollut kokeilulistallani jo pienen tovin. Kun sain käsiini Yrttiherkut -keittokirjan, siinä olikin kuin tilauksesta resepti myös pannupastaan. Ei siis ollut vaikea päättää, mitä kirjan resepteistä kokeilisin ensimmäisenä. Yhden pannun pasta eli pannupasta valmistetaan nimensä mukaisesti vain yhtä pannua käyttämällä. Se tietää ainakin vähemmän tiskiä. Ja mikä parasta, pannupasta valmistuu mielettömän helposti ja nopeasti. Kaikki ainekset vain ladotaan pannulle, lisätään vettä ja keitetään kymmenisen minuuttia. Pannupasta on todellinen kiireisen arkipäivän pelastus. Kirjan reseptillä tehty pasta oli maukasta, ja erilaisia pannupastaversioita meillä tullaan jatkossa varmasti tekemään ainakin silloin, kun pitää saada nopeasti ateria pöytään. Kirjasta poiketen jouduin pastassa käyttämään isoja tomaatteja kirsikkatomaattien sijaan. Olin ihan varma, että meillä kirsikkatomaatteja on rasia, muttei sitten ollutkaan. Oli kuitenkin myöhäistä enää muuttaa suunnitelmia, koska muut ainekset odottivat jo pannulla. Onneksi kaksi isoa tomaattia kuitenkin löytyi. Tomaatti kuin tomaatti.


Yrttiherkut -keittokirja on jo toinen Hannele Kojon keittokirjoista. Aiemmin on ilmestynyt Kausiherkkuja omasta pihasta. Kojon keittokirjoissa hyödynnetään paljon oman puutarhan satoa, ja tällä kertaa on keskitytty yrtteihin. Yrttiherkut -keittokirja esittelee 20 eri tuoreyrttiä. Suurin osa kirjan yrteistä löytyy kaupoista, mutta joukossa on myös muutama harvinaisempikin yrtti, jotka pitänee kasvattaa itse, jos kirjan reseptejä haluaa kokeilla. Ei silti hätää, kirjasta löytyy myös selkeät viljely- ja hoito-ohjeet, joten yrttien kasvatus onnistuu myös vasta-alkajalta. Reseptien ja viljelyohjeiden lisäksi kirjassa kerrotaan myös muun muassa yrttien historiasta, terveysvaikutuksista sekä yrttien säilömisestä. Kirjan reseptit ja kuvat ovat houkuttelevia, ja saavat odottamaan, että omalla yrttimaalla yrtit taas aloittaisivat kasvunsa.


Pannupasta

250 g täysjyväspagettia
200 g kirsikkatomaatteja puolitettuna
1/2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja paloiteltuna
1 punasipuli viipaloituna
2 valkosipulin kynttä viipaloituna
2 rkl pestoa
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
nippu tuoretta basilikaa
6 1/2 dl vettä

Tarjoiluun:
parmesaaniraastetta
oliiveja
tuoretta basilikaa

Valitse mahdollisimman iso paistinpannu ja lado siihen kaikki ainekset ja mausteet. Lisää viimeiseksi vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä, kunnes neste on melkein imeytynyt, noin 9 minuuttia. Sekoita välillä. Tarkista kypsyys ja tarjoa heti. Lisää annoksille parmesaaniraastetta, oliiveja ja tuoretta basilikaa.

Kirja saatu arvostelukappaleena Readme:lta.

lauantai 18. huhtikuuta 2015

Parsapiiras


Viikonloppuna halusimme herkutella taas parsalla, mutta kaupoista ei vain millään tahtonut sitä löytyä. Vaikka parsasesonki on kuumimmillaan, kauppojen hyllyt olivat joko tyhjänä tai sitten myynnissä oli niin huonolaatuista parsaa, ettei sitä olisi kelpuuttanut edes ilmaiseksi. Kahden paikkakunnan ruokakaupat kävimme läpi, ja vihdoin viimeisessä kaupassa tärppäsi. Sielläkin enää vain kolme nippua myynnissä, ja niistä yksi ainoa kelvollinen. No, parsaa kuitenkin saatiin, eikä jääty ilman. Toivottavasti parsatilanne kaupoissa vielä paranee, ettei sesonki lopu ennen kuin kunnolla on päästy vauhtiinkaan.


Tällä kertaa parsa innosti leipomaan piiraan, joka maistuu niin väli- kuin iltapalanakin. Piiras on mainio tarjottava myös keväisellä brunssilla. Piiraan tekeminen oli aika nopeaa ja vaivatonta, koska käytin pohjana valmista lehtitaikinalevyä. Sitruuna ja parsa sopivat loistavasti yhteen, joten tämäkin piiras maistuu parsan ohella myös raikkaasti sitruunalle. Jos piiraalle haluaa lisää ruokaisuutta ja makua, voisi valmiin piirakan päälle lisätä vaikka uunista pois oton jälkeen ilmakuivattua kinkkua tai kylmäsavulohen siivuja. Lehtevä parsapiiras on maukas silti ihan sellaisenaankin.


Parsapiiraan juomapariksi sopi hyvin argentiinalainen El Condor Torrontés Chardonnay, jonka maussa on omenaa, päärynää ja raikkaita sitrushedelmiä. Tämä Reilun kaupan viini on tuotettu luomuna. Parsaruokien lisäksi viini sopii pienen suolaisen, raikkaiden salaattien ja kevyempien kalojen ja merenelävien kuten kuhan, siian tai rapujen kanssa. Hedelmäinen viini toimii myös kanaruokien kanssa. El Condor Torrontés Chardonnayssa on myös hyvä hinta-laatusuhde. Alkon suositushinta viinille on 9,38 €/0,75 l.


Parsapiiras

600 g iso lehtitaikinalevy
450 g vihreää parsaa
200 g creme fraichea
1 sitruunan raastettu kuori
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
3 kananmunaa

Voiteluun:
1 kananmuna

Viimeistelyyn:
sitruunamehua

Poista parsoista kovat kannat ja kuori tarvittaessa paksummat parsat. Kiehauta kattilassa vesi ja mausta suolalla. Keitä parsoja n. 2 - 3 minuuttia ja nostele parsat valumaan vaikka talouspaperin päälle. Kaulitse sulanut lehtitaikinalevy isommaksi ja ohuemmaksi niin, että parsat mahtuvat levylle riviin ja reunoille jää vielä tilaa. Voitele taikinalevystä noin parin sentin leveydeltä reunat kananmunalla ja pistele levyn keskus haarukalla. Esikypsennä pohjaa uunin keskitasossa 200 asteessa 10 minuuttia. Sekoita sitruunan kuoriraaste creme fraichen joukkoon. Ota pohja uunista ja levitä creme fraiche pohjalle. Lado parsat riviin creme fraichen päälle. Ripottele pinnalle sormisuolaa ja mustapippuria. Riko parsojen päälle kananmunat ja jatka piiraan kypsentämistä vielä n. 25 minuuttia. Ota piiras uunista ja puserra päälle vielä hieman sitruunamehua.

Viini saatu tuotenäytteenä Norex Spirits Oy:ltä. Kirjoituksesta ei ole maksettu rahallista palkkiota.

torstai 16. huhtikuuta 2015

Raaka mansikka-banaanijäätelö


Banaanijäätelöä on tullut tehtyä jo vuosien ajan aina silloin tällöin. Nyt, kun raakaruoka on kovassa suosiossa, banaanijäätelöstäkin on alettu puhumaan raakajäätelönä. Kevyen ja terveellisen vaihtoehdon siitä saakin kermajäätelöille. Banaanijäätelön raaka-aineeksi riittää hyvin yksi ainoakin raaka-aines eli pakastettu banaani. Maustaakin banaanijäätelöä voi monin eri tavoin. Koska pakastimessa on vielä marjoja, laitoin jäätelöön banaanin seuraksi mansikoita. Kauniin punaisen jäätelön koostumus muistuttaa lähinnä pehmistä.

Raaka mansikka-banaanijäätelö

1 paloiteltuna pakastettu banaani
2 dl pakastemansikoita

Laita jäiset banaanipalat ja mansikat tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Jos koneessa ei ole tarpeeksi tehoja, anna ainesten sulaa muutaman minuutin ajan. Pyöräytä, kunnes seos on tasaista. Nauti heti.

keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Hillary Clintonin suklaakeksit & #ruokakuvantarina


Pikkuleipiä, joissa taikina pitää kaulita ja piparit ottaa muotilla, leivon todella harvoin. Syynä tähän on ihan sama kuin pullan leivonnassakin, eli inhoan sitä taikinan käsittelyä. Jos jotain pikkuleipiä teen, niin useimmiten ne ovatkin sitten sellaisia, missä taikinan saa lusikoida suoraan pellille tai taikinapötkylästä leikata paloja. Cookiesit eli amerikkalaiset pikkuleivät kuuluvat juuri siihen helppojen keksien luokkaan, mitä minäkin joskus innostun leipomaan. Hillary Clintonin suklaakeksiresepti on aika suosittu maailmalla. Keksejä olin päässyt jo maistamaan siskoni leipomina, mutta itse en ollut vielä reseptiä kokeillut. Tänään sitten tein keksitaikinan ja paistoin ison kasan pikkuleipiä. Se kävi helposti ja nopeasti, ilman hermojen kiristystä. Rasvassa ja sokerissa Hillary ei ole reseptissään säästellyt, joten ilmankos keksit ovatkin niin hyviä ja suosittuja.

Hillary Clintonin suklaakeksit
(40 - 50 kpl)

200 g voita
2 1/2 dl fariinisokeria
1 1/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
3 2/3 dl vehnäjauhoja
4 3/4 dl kaurahiutaleita
1 tl soodaa
170 g suklaata rouhittuna

Vaahdota huoneenlämmössä pehmennyt voi ja sokerit keskenään. Vatkaa joukkoon kananmunat yksitellen. Sekoita joukkoon keskenään sekoitetut vehnäjauhot, kaurahiutaleet ja sooda. Lisää lopuksi suklaarouhe varovasti käännellen. Lusikoi taikinasta pellille nokareita ja paista 175 asteessa 8 - 10 minuuttia. Anna keksien jäähtyä kunnolla ennen siirtämistä.


Prinsessakeittiö esitteli alkuvuodesta miten ruokakuva siellä keittiössä syntyy, ja haastoi meidät muutkin ruokabloggaajat esittelemään omat kotistudiomme. No, tässä vihdoin "kotistudioni". Eli suurimmaksi osaksi koitan ottaa kuvat ulkona, koska meillä sisällä ei koskaan tahdo päivänvalo tarpeeksi riittää. Ulkona kuvaamisessakin on omat haasteensa. Talvella ei kauaa parane kuvaamisen kanssa aikailla. Hetken päästä on sormet jo kohmeessa ja ruokakin jäähtyy vauhdilla. Osa ruoista menettää jäähtyessään kuvauksellisuutensa. Lumi- ja vesisade haittaa kuvaamista. Kesällä taas kova auringon porotuskaan ei näytä kuvissa hyvältä, ja osa kuvattavista puolestaan sulaa nopeasti kuvauskelvottomiksi. Ja jos kuvassa on mukana jotain kevyttäkin, niin takuuvarmasti tuulee ja yrtit, kankaat ynnä muut lentelevät pitkin pihaa. Ulkona kuvatessa saattaa joutua myös yllätetyksi. Siinä voi välillä posket hieman punoittaa, jos joku vähänkin vieraampi sattuu samaan aikaan pihaan ajamaan. Yleensä kuvaan ihan vain käsivaralta, vaikka jalustakin olisi. En vain ole vielä oppinut jalustaa kunnolla käyttämään, ja kuvaaminen käy nopeammin, kun ei tarvitse jalustaa kaivaa esille ja kasata. Jalusta antaisi enemmän mahdollisuuksia kameran asetuksille, joten jalustan käyttöäkin olisi koitettava enemmän harjoitella.  Tänään siis otin kekseistä kuvan ihan vain ulko-oven edustalla. Keksit ja maitolasi olivat pienellä pellillä ja mustan taustan sain muovilaatikosta. Konstit on monet...;)

maanantai 13. huhtikuuta 2015

Friteerattu parsa pannulla


Ostin talvella saksan kaupasta Tapakset -keittokirjan, joka sisältää reseptejä espanjalaisen keittiön klassikoista. Viikonloppuna selailin taas kirjaa, ja huomasin ohjeen, joka oli nimetty vain villiparsaksi. Villiparsaa täältä nyt on ihan turha etsiä, eikä omassa puutarhassakaan parsa ole vielä lähtenyt kasvuun, mutta kaupan parsoja jääkaapissa oli taas nippu. Koska parsaa tulee kevään ja alkukesän mittaan syötyä niin paljon, niin pakkohan se oli kirjankin reseptiä kokeilla. Eli ohjeen mukaan nopeasti keitetyt parsat pyöräytettiin ensin vehnäjauhoissa ja sitten munamaidon kautta paistettiin pannulla oliiviöljyssä. Eli parsat friteerattiin helposti pannulla reilussa öljymäärässä. Kiva, rapeahko pinta parsoihin tuli, ja jälleen kerran saatiin vaihtelua parsaruokiin.

Friteerattu parsa pannulla

500 g vihreää parsaa
suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
1 kananmuna
1 rkl maitoa
6 rkl oliiviöljyä
mustapippuria myllystä

Puhdista ja pese parsat. Leikkaa tyvistä 1 - 2 cm pois ja leikkaa parsat sitten keskeltä poikki. Kiehauta kattilassa suolalla maustettua vettä ja keitä parsoja n. 2 - 3 min. Ota parsat vedestä ja valuta hyvin. Pyörittele valutetut parsat vehnäjauhoissa. Vatkaa maito ja kananmuna keskenään ja kasta jauhotetut parsat munamaitoon. Paista parsat kuumassa oliiviöljyssä pannulla kullanruskeiksi. Nosta parsat pannulta talouspaperin päälle, mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile kuumina.

keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Tyrniposset


Pääsiäissunnuntain ateriamme päätti tyrniposset. Posset eli kermavanukas hyydytetään jollain happamalla, useimmiten sitruunamehulla. Hyydyttämiseen sopii kuitenkin moni muukin hapan, ja tähän mennessä olinkin jo kokeillut sitruunan lisäksi greippiä, raparperia, limettiä sekä pihlajanmarjoja. Nyt pääsiäisenä vanukkaan hyydyttäjänä ja maustajana käytin omien tyrnipensaiden marjoja, ja ne olivatkin hyvä valinta. Vanukkaat hyytyivät tosi hyvin ja tyrni antoi possetille todella kauniin keltaisen värin. Vanukkaat olivat raikkaita ja sopivan makeita. Näistä tuli ehkä jopa parhaimmat tekemäni possetit tähän mennessä, joten tämän paremmin ei juhla-ateriaa olisi voinutkaan päättää.

Tyrniposset
(2 annosta)

1 dl tyrnimarjoja
1/2 dl vettä
2 dl kuohukermaa
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Mittaa tyrnimarjat kattilaan veden kanssa. Kiehauta ja keitä, kunnes marjat pehmenevät. Paseeraa seos siivilän läpi. Painele marjoja lusikalla niin, että niistä jää siivilään jäljelle kuoret ja siemenet. Mittaa kattilaan kuohukerma ja sokeri. Kiehauta ja keitä 8 minuutin ajan välillä sekoitellen. Varo, ettei kerma kiehahda yli! Ota kattila liedeltä ja kaada tyrnimehu joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Mausta vaniljasokerilla ja kaada seos tarjoiluastioihin. Jäähdytä ja anna hyytyä viileässä muutaman tunnin ajan.


tiistai 7. huhtikuuta 2015

Feta-granaattiomenakuskus


Pääsiäinen on juhlittu, ja tulihan siinä pitkän viikonlopun aikana syötyä monenlaista. Pitkäperjantain ateriasta ei ole sen kummemmin blogattavaa, koska silloin ei pöydässä ollut mitään uutta. Syötiin mm. valkosipuliperunoita, lohiperhosia sekä paahdettuja ruusukaaleja. Ruokaa oli sen verran runsaasti, ettei lauantaina tarvinnut kokata ollenkaan, vaan syötiin perjantain ruoat loppuun. Sunnuntaiksi tein sitten uuden useamman ruokalajin aterian ja vanhojen tuttujen ruokien rinnalla oli myös jotakin uutta. Nyhtölampaan seuraksi tein kuskussalaatin, johon laitoin granaattiomenaa, fetajuustoa sekä minttua. Salaatti oli raikkaan makuinen, ja granaattiomenan siemenet antoivat hyvän purutuntuman. Lisäksi pöydässä oli vielä tsatsikia lampaalle, uunissa paahdettua vihreää parsaa, avokadolla täytettyjä munia sekä coleslawta varhaiskaalista. Ja tietenkin aterian päätteeksi oli vielä jälkiruokaakin, jonka resepti on sitten tulossa tänne seuraavaksi.

Feta-granaattiomenakuskus

4 dl täysjyväkuskusia
4 dl kasvislientä
1 sitruunan mehu
6 rkl oliiviöljyä
1 granaattiomena
200 g fetajuustoa
tuoretta minttua oman maun mukaan
suolaa
mustapippuria myllystä

Kiehauta kattilassa kasvisliemi. Ota kattila levyltä ja sekoita joukkoon kuskus. Anna hautua kannen alla 5 minuuttia. Sekoita kuskus haarukalla irtonaiseksi. Sekoita joukkoon sitruunan mehu sekä oliiviöljy. Anna kuskusin jäähtyä. Irrota granaattiomenasta siemenet ja lisää kuskusin joukkoon. Murenna joukkoon fetajuusto sekä hienonnettua minttua oman maun mukaan. Tarkista suola ja mausta salaatti mustapippurilla.


maanantai 6. huhtikuuta 2015

Avokadolla täytetyt munat


Täytetyt kananmunat kuuluvat meillä usein juhlapöytään. Niistä saa helposti näyttävää pientä lisuketta pöytään, ja täytevaihtoehtojakin on yllin kyllin. Nyt pääsiäiseksi täytin kananmunat avokadolla. Täytteestä tuli vihertävää, eli juuri keväiseen teemaan sopivaa. Avokadoa käytettäessä munia ei kannata tehdä kovin aikaisin etukäteen, koska avokado alkaa helposti tummumaan. Täytettyjä munia kannattaa tehdä sen verran, mitä kuluu saman päivän aikana.

Avokadolla täytetyt munat

5 kovaksi keitettyä kananmunaa
2 avokadoa
2 rkl majoneesia
1 rkl sitruunamehua
suolaa
jauhettua mustapippuria

Kuori kananmunat ja halkaise munat kahtia. Poista keltuaiset kulhoon. Halkaise avokadot, poista kivet ja lusikoi sisus kuorista kulhoon keltuaisten kanssa. Hienonna keltuaiset ja avokadot haarukalla tasaiseksi massaksi ja sekoita joukkoon majoneesi. Mausta tahna sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla ja lusikoi tai pursota kananmunan puolikkaiden kuoppiin.


perjantai 3. huhtikuuta 2015

Hyvää pääsiäistä