torstai 19. helmikuuta 2015

Bataattiburgerit nyhtöpossulla


Eilen meillä muhi uunissa pitkästä aikaa pulled pork eli kotoisammin nyhtöpossu. Nyhtöpossun maustoin savuaromilla sekä paahteisilla mausteilla, kuten savupaprikajauheella sekä paahdetulla chilijauheella. Osa possusta syötiin jo eilen, mutta tänään sitten kokeilin minäkin näitä viime aikoina hitiksi nousseita bataattiburgereita. Näihin burgereihin ei siis tule ollenkaan hampurilaissämpylää, vaan sämpylän virkaa toimittaa bataatin siivut. Ja kuten hampurilaisissa yleensäkin, täytevaihtoehtoja on niin monta kuin syöjääkin. Meillä bataattiburgerit täytettiin siis nyhtöpossulla, ja lisukkeeksi tein hillottuja punasipuleita sekä Sriracha -majoneesia. Hauska ja kiva ideahan tämä bataattiburgeri on, mutta ei meillä kuitenkaan herättänyt sen suurempaa ihastusta. Kieltämättä hyvää oli, muttei meillä kuitenkaan tule sivuuttamaan sämpylän väliin rakennettua hampurilaista. Hampurilaiset hampurilaisina ja nämä sitten jonain muuna herkkuna, jos toiste tehtyä.

Bataattiburgerit nyhtöpossulla

1 iso muhkea bataatti
oliiviöljyä
nyhtöpossua
Sriracha -majoneesia
hillottuja punasipuleita
jäävuorisalaattia

Pese bataatti huolellisesti ja leikkaa n. sentin paksuisiksi kiekoiksi. Pyöräytä bataattikiekot oliiviöljyssä ja lado kiekot uunipellille. Kypsennä bataattia uunissa 225 asteessa n. 15 - 20 minuuttia, kunnes bataatti pehmenee ja saa väriä. Täytä bataattiviipaleet jäävuorisalaatilla, nyhtöpossulla, Sriracha -majoneesilla sekä hillotuilla punasipuleilla.

Nyhtöpossu:
1,8 kg porsaan kassleria
n. 2 rkl Jalosavu Savuaromia (Poppamies)
2 rkl suolaa
1 rkl savupaprikajauhetta
1 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl paahdettua chilijauhetta
1 rkl paahdettua sipulirouhetta
2 tl mustapippuria
1/2 dl ruskeaa raakaruokosokeria

Vuokaan:
n. 2 dl vettä

Ota kassler huoneenlämpöön. Kuivaa lihan pinta ja hiero liha kauttaaltaan savuaromilla. Sekoita mausteet keskenään morttelissa ja hiero koko mausteseos kunnolla kaikkialle lihan pintaan. Laita kassler uunivuokaan. Anna lihan maustua ja lämmetä huoneenlämmössä tunnin ajan. Kaada vuoan pohjalle vettä ja laita kassler ensin uuniin 225 asteeseen n. 30 minuutiksi, kunnes pinta saa hieman väriä. Laske uunin lämpö 100 asteeseen ja peitä vuoka kannella tai foliolla. Kypsennä n. 6 - 8 tuntia, kunnes liha on niin mureaa, että sen saa haarukalla riivittyä suikaleiksi. Ota kypsä liha uunista ja poista vuoasta. Riivi liha suikaleiksi kahden haarukan avulla ja lisää joukkoon paistinlientä maustamaan ja mehevöittämään lihaa.

Sriracha majoneesi:
majoneesia
Sriracha -kastiketta

Sekoita majoneesin joukkoon oman maun mukaan Sriracha -kastiketta. Anna makujen tasaantua jääkaapissa ennen tarjoilua.

Hillotut punasipulit:
n. 300 g punasipuleita
1/2 dl sokeria
1/2 dl punaviinietikkaa
1/2 dl vettä
hyppysellinen suolaa
1 tl timjamia
mustapippuria myllystä

Kuori punasipulit ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Mittaa kattilaan sokeri, punaviinietikka, vesi ja mausteet. Kiehauta ja lisää joukkoon sipulit. Keitä miedolla lämmöllä n. 5 - 10 minuuttia. Jäähdytä.


10 kommenttia:

  1. Noita on ihan pakko kokkailla joku päivä! :) Mahtava idea! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä näitä kokeilla kannattaa, ja täytteeksi mitä mieli tekee. Bataattikin on niin hyvää.:)

      Poista
  2. Olen ihaillut näitä jo hetken ja tekisi mieli koittaa itsekin. Aika söpöjä, taitaa olla pieni suupala? Miehelleni saisi varata varmasti aika monta burgeria heti alkuunsa vai oliko näillä täytteillä yksi tarpeeksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko näitä kokeilla oli, kun bataatista ja hampurilaisista tykätään.:) Aika pieniä näistä kyllä tulee normaalihampurilaisiin verrattuna. Moni on kirjoittanut, että ovat hyvin täyttäviä, mutta ei meilläkään miehelle yksi riittänyt, eikä kaksikaan... Eli useamman burgerin saa tehdä, jos haluaa aikuisen miehen vatsan täyteen tai sitten jotain kaikenlaista muuta täyttävää lisuketta aterialle mukaan.;)

      Poista
  3. Pakkohan näitä on itsekin päästä kokeilemaan (kommentoin tällee samalla tavalla jokaiseen bataattiburgeripostaukseen täällä blogosfäärissä - ehkä vielä joku päivä oikeesti kokkaan näitä!). Nyhtöpossu on mainio idis väliin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä tulee näitä pakko kokeilla itsekin reseptejä. Minäkin olin tällä kertaa suht nopea kokeilussani, kun yleensä se kokeilu venyy sinne vuosien päähän, kun resepti on jo painunut unholaan.;) Nyhtöpossu sopi hyvin väliin, vaikka olisihan se jauhelihapihvi helpompi syömistä ajatellen. Mutta nyhtöpossu on aina nyhtöpossua.<3

      Poista
  4. oo,onpas mielenkiintoinen purilainen...varmasti pitää kokeilla,tykkään sekä bataatista että nyhtöpossusta ;P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli sen verran mielenkiintoinen, että oli pakko kokeilla. Vaikkakaan meistä tämä ei sitten tuntunutkaan purilaiselta, eikä tule oikeita hampurilaisia korvaamaan. Hyvää kuitenkin, joten kannattaa testata.:)

      Poista
  5. Söpöjä miniburgereita! Nää kulovalkean lailla blogosfäärissä leviävät ideat on kyllä hauskoja. Tätä ei (vielä) olla kokeiltu, mutta muheva nyhtöpossu sopii varmasti bataattikiekkojen väliin tosi hyvin. Mmm alkoipa tehdä mieli nyhtöpossua... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika pieniä tulee, joten saa varata useamman syöjää kohti.;) Nyhtöpossu sopii tosi hyvin bataatinkin seuraksi. Mikähän juttu seuraavaksi leviää kaikkialle?:D

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-