keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Mansikka-raparperikiisseli & basilikavaahto


Mansikkasato alkaa vedellä viimeisiään, mutta sain eilen sentään vielä pari litraa mansikoita poimittua. Jokunen mansikka jäi vielä kypsymään. Niitä voi sitten ohi mennessä maistella, jos ei linnut ole ehtineet ensin. Otin jo suojaverkonkin mansikoiden päältä pois. Pari raparperin varttakin toin mansikoiden mukana ja keitin iltapalaksi kiisseliä. Kermavaahtonokare kruunaa aina kiisselit, eikä tälläkään kertaa kiisseliä ilman kermavaahtoa syöty. Kermavaahdon maustoin tuoreella basilikalla. Minttukin olisi sopinut hyvin, mutta sisällä oli valmiiksi tuotuna basilikan oksia, joten käytin niitä. Basilikakin sopii mansikalle ja makeaan.

Mansikka-raparperikiisseli & basilikavaahto

Kiisseli:
4 dl raparperikuutioita
6 dl vettä
1 1/2 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
tilkka kylmää vettä
5 dl mansikoita

Basilikavaahto:
1 dl kuohu- tai vispikermaa
oman maun mukaan tomusokeria
oman maun mukaan hienonnettua tuoretta basilikaa

Mittaa kattilaan kuoritut raparperikuutiot, vesi ja sokeri. Kiehauta ja keitä, kunnes raparperi pehmenee. Nosta kattila liedeltä. Sekoita perunajauhot tilkkaan kylmää vettä ja kaada seos kattilaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Nosta kattila takaisin liedelle ja anna kiehahtaa. Nosta kattila pois ja lisää joukkoon mansikat kokonaisina tai sopiviksi lohkottuina. Anna kiisselin jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Makeuta vaahto tomusokerilla ja lisää joukkoon hienonnettua basilikaa. Tarjoile vaahtoa jäähtyneen kiisselin kanssa.

sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Hapankirsikkamehu


Nyt on hapankirsikoiden pääsato kerätty pois, ja kirsikoita saatiin niin hyvin, että kivien poistossa olisi mennyt koko ikä ja terveys. Siksi menin siitä missä aita on matalin, eli otin mehumaijan avuksi, ja keitin osan kirsikoista mehuksi. Ei yhtään hassumpi käyttötapa sekään. Kirsikkamehu on hyvän makuista, ja netistä lukemani tiedon mukaan se auttaa jopa nukahtamisessa. Kirsikkamehu lisää unihormonin eli melatoniinin tuotantoa ja melatoniini parantaa unen laatua. Lasillinen kirsikkamehua illalla voi nopeuttaa nukahtamista jopa 17 minuutilla. Pitää testata, koska olen aina ollut aika huonouninen. Unilääkkeenä toimimisen lisäksi kirsikkamehu sopii varmasti myös booleihin sekä erilaisiin juomasekoituksiin.

Hapankirsikkamehu

mehumaijallinen hapankirsikoita
vettä
300 - 500 g sokeria mehulitraa kohden
Atamon säilöntäainetta pakkauksen ohjeen mukaan

Täytä mehumaijan alakattila vedellä ja kiehauta vesi. Laita puhtaat ja kannattomat kirsikat siiviläosaan ja kokoa keitin. Nosta mehuosa vesikattilan päälle. Tarkista, että pullotusletku on paikoillaan ja suljettu. Aseta siiviläosa mehuosan päälle. Säädä keittolevyn lämpötila niin, että vesi kiehuu tasaisesti koko mehustamisen ajan. Näin syntyvä vesihöyry irrottaa mehun marjoista. Lisää tarvittaessa vettä keittämisen aikana. Kun vesi on kiehunut n. 30 min., valuta litra mehua kannuun ja kaada takaisin marjojen päälle. Valuta mehu kattilaan sitä mukaa, kun mehua valmistuu. Kun kaikki mehu on saatu talteen, lisää mehukattilaan sokeri, ja kiehauta mehu vielä nopeasti. Lisää mehun joukkoon Atamon -jauhe säilyvyyden parantamiseksi ja pullota mehu puhtaisiin lasipulloihin ja sulje pullot tiiviisti.

perjantai 25. heinäkuuta 2014

Suklaa-kirsikkahillo


Pitihän sitä hapankirsikoista tehdä toinenkin erä hilloa, koska Dansukkerin sivuilta löytyi aika mainion kuuloinen ohje. Reseptin juju oli kirsikkahilloon lopuksi lisättävä tumma suklaa, joten en mitenkään voinut vastustaa hillon kokeilua. Eli uusi kivien poistourakka oli taas edessä, mutta mitäpä sitä ei tekisi herkkujen eteen. Ja kyllähän se vaivan näkö jälleen palkittiin. Hillossa maistuu mukavasti suklaa kirsikan ohella. Melkein ei malttaisi odottaa, että pääsisi levittämään tätä hilloa jonkun mehevän suklaakakun väliin. Enkä usko, että hillo jäätelönkään kanssa pahaa on.

Suklaa-kirsikkahillo

1 kg hapan- tai makeakirsikoita
1 pkt (330 g) hillo-marmeladisokeria
1 rkl sitruunamehua
75 g raastettua tummaa suklaata
(2 rkl konjakkia)

Poista huuhdelluista kirsikoista kivet ja soseuta tai hienonna marjat. Sekoita kattilassa kirsikat, sitruunamehu ja hillo-marmeladisokeri. Keitä 4 minuuttia, ja ota kattila liedeltä. Kuori pinnalta pois vaahto huolellisesti. Sekoita joukkoon suklaa ja halutessasi konjakkia. Purkita hillo puhtaisiin, lämpimiin purkkeihin. Sulje kannet tiiviisti ja säilytä viileässä.


lauantai 19. heinäkuuta 2014

Hapankirsikkahillo


Olemme istuttaneet puutarhaamme useamman kirsikan sekä puina että pensaina. Osa kirsikoista on hapankirsikoita, osa makeita. Hapankirsikoista saadaan tänä vuonna kaikkien aikojen paras satomme. Nimensä mukaisesti hapankirsikat ovat happamia, mutta eivät kuitenkaan sen happamampia kuin esimerkiksi viinimarjat. Kyllä hapankirsikoita syö mielellään ihan sellaisenaankin aina, kun tulee kuljettua puun tai pensaan ohi. Rastaillekin hyvin kelpaavat, mutta sadon ollessa nyt hyvä, kirsikoita riittää hyvin käyttöönkin. Edellispäivänä keräsin ensimmäisenä kypsyneitä jo pois. Niitä ei nyt vielä kovin suurta määrää ollut, mutta sopivasti pientä hilloerää varten. Hapankirsikat ovat juuri omiaan hillokirsikoiksi. Hillon valmistus vain on aika kovan työn takana, kun ensin pitää kirsikoista poistaa kivet yksitellen. Pieni vaivan näkö kuitenkin kannattaa, sillä hillosta tulee tosi hyvää. Ensimmäiseen hilloerään en käyttänyt kirsikoiden lisäksi muuta kuin hillosokeria. Tässä hillossa sai kirsikan oma maku olla puhtaasti pääosassa. Vettäkään en kirsikoiden joukkoon lisännyt yhtään, koska kirsikat olivat niin mehukkaita. Vettä voi kuitenkin tilkan lisätä, jos tuntuu, ettei mehu yksinään riitä. Hillosokeriakaan ei talossa sen enempää ollut, kuin mitä kirsikoiden joukkoon laitoin, mutta juuri sopiva makeus hilloon tuli.


Hapankirsikkahillo

635 g hapankirsikoita, joista kivet on poistettu
275 g hillosokeria

Mittaa kirsikat kattilaan ja kiehauta. Lisää joukkoon hillosokeri ja keitä miedosti poreillen 15 minuuttia. Kuori pois pinnalle muodostuva vaahto, koska siinä on kaikki epäpuhtaudet. Ota kattila liedeltä ja jäähdytä hilloa puoli tuntia välillä sekoittaen. Purkita hillo puhtaisiin lasipurkkeihin.


Tänään poimein hapankirsikoita lisää ja sain niitä hyvän kulhollisen. Suurin sato on vielä kypsymättä, joten kirsikoita pääsee käyttämään useampaankin reseptiin.


tiistai 15. heinäkuuta 2014

Grillattu lohifilee


Grilliin tulee kesällä usein laitettua kalaa, ja varsinkin lohta, koska se on rasvaisena kalana todella helppo grillattava. Useimmiten lohi menee vartaisiin, mutta grillataan sitä meillä myös vaikka lankulla, ja erilaisissa folionyyteissäkin lohi on hyvää yhdessä kasvisten kanssa. Jos oikein helpolla haluan lohen grillaamisessa päästä, silloin heitän vain koko fileen folion päälle, maustan ja nakkaan grilliin, kunnes kala on kypsää. Näin lohesta tulee uunilohen kaltaista. Grillissä lohen kypsyminen ei vie yhtään sen kauempaa kuin uunissakaan, ja samaan aikaan saa grillattua erilaiset lisukkeet. Tämän lohifileen seuraksi grillasin bataattilohkoja sekä maissia.

Grillattu lohifilee

pala merilohifileetä
suolaa
valkopippuria
rosépippuria
sitruuna
ruohosipulia

Ota foliosta lohifilettä reilumman kokoisia paloja 3 - 4 ja laita ne päällekkäin. Aseta ruodoton lohifile folionipun keskelle ja käännä folioiden reunat ylös, jotta kalasta grillauksen aikana irtoava rasva ei valu grilliin. Mausta lohen pinta suolalla ja pippureilla. Leikkaa hyvin pesty sitruuna siivuiksi ja asettele siivut lohen pinnalle. Grillaa lohta grillissä kannen alla, kunnes kala on kypsää. Ripottele lopuksi lohen pinnalle tarjolle laitettaessa silputtua ruohosipulia.


maanantai 14. heinäkuuta 2014

Kvinoatäytteiset suippopaprikat grillissä


Jokin aika sitten grillasin juustolla täytettyjä suippopaprikoita. Hyviähän ne olivat, mutta kuitenkin aika tuhteja, joten jokin kevyempi täyte oli paikallaan. Kvinoaa ei ole tullut taas pitkään aikaan käytettyä, niinpä näiden paprikoiden täytteeseen keitin sitä. Täytteeseen laitoin lisäksi vain kesäkurpitsaa, sipulia, valkosipulia, fetaa ja mausteet, koska paprikoiden ympärille kiedotut pekonit kuitenkin toivat näihin vielä oman lisänsä. Nyt paprikoista tuli paljon keveämmät, mutta siitä huolimatta sopivan ruokaisat.

Kvinoatäytteiset suippopaprikat grillissä

Täyte:
1 dl kvinoaa
2 dl vettä
1 rkl oliiviöljyä
1 pieni sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 pieni kesäkurpitsa
100 g fetaa
1 - 2 rkl vaaleaa Balsamicoa
maun mukaan yrttisuolaa
mustapippuria myllystä

Lisäksi:
suippopaprikoita
pekoniviipaleita

Kiehauta kattilassa vesi. Lisää kvinoa ja keitä n. 15 minuuttia. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynsi. Kuullota sipuli öljyssä pannulla pehmeäksi ja lisää joukkoon valkosipuli sekä pieneksi kuutioitu kesäkurpitsa. Jatka paistamista hetki, kunnes kesäkurpitsa sopivasti pehmenee. Ota pannu liedeltä ja lisää joukkoon keitetty kvinoa ja pieneksi paloiteltu feta. Mausta täyte Balsamicolla, yrttisuolalla ja mustapippurilla. Leikkaa suippopaprikoiden kylkeen viilto pitkittäin ja poista sisältä siemenet. Täytä paprikat täytteellä ja kiepauta ympärille pekoniviipaleita. Käytä apuna cocktailtikkuja grillaamisen ajan, jotta pekoni pysyy paprikan ympärillä. Grillaa paprikoita välillä käännellen, kunnes pekonissa on väriä ja paprika on kypsää.


keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Grillatut kanavartaat


Erilaisia vartaita on tosi kiva grillata, ja paljon kätevämpääkin se on, kun ainekset ovat vartaassa helposti käänneltävissä, eikä kaikki irrallaan ja erikseen grilliritilällä. Vartaisiin voi laittaa melkein mitä vain mieli tekee, lihaa, kanaa, kalaa, kasviksia, hedelmiä jne. Kanavartaita meillä ei oltukaan koskaan tehty, joten oli korkea aika kanastakin jonkinlaiset vartaat kehitellä. Maustamattomia kanapaloja marinoin ensin seuraavaan päivään saakka. Marinadiin laitoin mm. Srirachaa, limetin mehua sekä sitruunaruohotahnaa. Kanan kanssa pujottelin vartaisiin persikkaa sekä suippopaprikaa. Makea persikka sopi hyvin mausteisen kanan kylkeen. Tulisesta Sriracha-kastikkeesta huolimatta näistä vartaista ei tule hirveän tulisia, vaan lempeän mausteisia. Jos haluaa tulisuutta lisää, voihan Srirachaa tarjoilla vielä vaikka valmiiden vartaiden seurana.


Grillatut kanavartaat

n. 500 g maustamattomia kanafileitä
2 persikkaa
2 punaista suippopaprikaa

Marinadi:
1 rkl ruokaöljyä
2 rkl Sriracha-kastiketta
2 rkl soijakastiketta
2 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl limetin mehua
2 tl sitruunaruohotahnaa
1 tl suolaa

Leikkaa kanafileet paloiksi. Sekoita marinadin ainekset hyvin yhteen ja laita kanapalat marinadiin. Anna maustua viileässä yön yli, jotta liha maustuu kunnolla. Ota kanapalat lämpimään hyvissä ajoin ennen grillausta. Halkaise persikat, poista kivet ja leikkaa hedelmäliha reiluiksi kuutioiksi. Halkaise suippopaprikat, poista siemenet ja leikkaa kuutioiksi. Pujottele aineksia vuorotellen varrastikkuihin ja grillaa vartaita grillissä käännellen, kunnes liha on kypsää ja vartaat saaneet väriä.


tiistai 8. heinäkuuta 2014

Kirsikka-suklaahyytelökakku


Tein ihan muuten vain hyytelökakun piristämään kahvihetkiä. Kakkuun valmistin kaksi hyytelökerrosta, joista toiseen tuli mauksi kirsikka, toiseen suklaa. Pohjan leivoin kakkutaikinasta. Hyytelökerroksista tuli samettisen pehmeitä koostumukseltaan. Kakku on aika makeaa, mutta vahvan kahvin kanssa juuri täydellistä.

Kirsikka-suklaahyytelökakku

Pohja:
2 kananmunaa
3/4 dl sokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1/2 tl leivinjauhetta

Kostutukseen:
maitoa

Suklaahyytelö:
150 g suklaata
2 dl kuohukermaa
2 liivatelehteä
3 rkl tummaa rommia

Kirsikkahyytelö:
3 dl kirsikkahilloa
2 dl kuohukermaa
3 liivatelehteä
3 rkl mehua

Koristeeksi:
kirsikoita

Vaahdota munat ja sokeri vaahdoksi. Siivilöi joukkoon varovasti sekoittaen keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ja paista uunissa 175 asteessa n. 15 min. Jäähdytä. Kostuta kakkupohja kevyesti maidolla. Valmista suklaahyytelö. Sulata suklaa vesihauteessa. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 10 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon hieman jäähtynyt suklaasula. Kiehauta rommi ja liuota siihen ylimääräisestä vedestä puserretut liivatteet yksitellen. Kaada liivateseos ohuena nauhana suklaavaahtoon koko ajan vatkaten. Kaada suklaahyytelö vuokaan kakkupohjan päälle ja tasoita pinta. Laita hetkeksi viileään odottamaan kirsikkahyytelöä. Valmista kirsikkahyytelö. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 10 minuutiksi. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon kirsikkahillo. Kiehauta mehu ja liuota siihen ylimääräisestä vedestä puserretut liivatteet yksitellen. Kaada liivateseos ohuena nauhana kirsikkavaahtoon koko ajan vatkaten. Kaada kirsikkahyytelö vuokaan suklaahyytelön päälle. Tasoita pinta ja anna kakun hyytyä seuraavaan päivään jääkaapissa. Poista hyytynyt kakku vuoasta ja koristele kirsikoilla. 


sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Raparperisiirappi


Raparperia on vielä maassa reilusti, joten hain pari isoa vartta ja keitin pienen erän kirpeän makeaa siirappia. Raparperisiirappia ajattelin käyttää esimerkiksi erilaisten juomien pohjana, joten jätin siirapin aika juoksevaksi. Jos raparperin makua haluaa siirapin muodossa vaikka jäätelölle tai letuille, kannattaa siirapin keittoaikaa hieman pidentää, jolloin koostumuksesta saa parempaa siihen tarkoitukseen.

Raparperisiirappi

1 l kuorineen kuutioituja raparperin varsia
1 dl vettä
2 1/2 dl sokeria

Mittaa raparperikuutiot ja vesi kattilaan. Kiehauta ja keitä, kunnes raparperi pehmenee ja kuutiot menevät ihan muusiksi. Siivilöi liemi tarkasti talteen raparperia hieman painellen ja sekoita liemeen sokeri. Kiehauta ja keitä n. 5 minuuttia. Purkita puhtaisiin lasipurkkeihin.

lauantai 5. heinäkuuta 2014

Muurinpohjaletut ternimaidosta


Eilen syötiin vihdoin kesän ensimmäiset muurinpohjaletut. Lettujen paistaminen oli mielessä jo useamman viikon ajan, ja viimeistään juhannuksena piti olla muurinpohjalettupäivä. Sitä ruokaa vain oli juhannuksena muutenkin niin paljon, ettei enää letuille jäänyt tilaa, ja paisto jäi väkisin myöhemmälle.  Eilen lettujen paistoon oli jo pakko ryhtyä, koska olin ottanut taikinaa varten ternimaitoa sulamaan. Ternimaidon lisäksi laitoin taikinaan myös hieman kivennäisvettä, ja letuista tuli rapeita ja pitsireunaisia. Taikinassa käytin sekä ohra- että vehnäjauhoja, mutta pelkästään vehnäjauhotkin käyvät, jos ohrajauhoja ei ole tai vierastaa ohran voimakkaampaa makua. Kananmuniahan ternimaitoon tehdyssä taikinassa ei tarvita ollenkaan. Lettujen lisukkeeksi sopi hyvin tekemäni kuusenkerkkäsiirappi.

Muurinpohjaletut ternimaidosta

1 l ternimaitoa
2 dl kivennäisvettä
2 dl ohrajauhoja
4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
25 g voita sulatettuna

Paistamiseen:
voita

Sekoita keskenään jauhot, suola ja sokeri. Vispaa nesteet joukkoon vähitellen, jolloin saat taikinasta tasaisen. Lisää joukkoon lopuksi sulatettu voi ja anna taikinan turvota vähintään 1 tunti. Paista letut muurinpohjapannulla voissa molemmin puolin kullanruskeiksi.


keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Porsaan grillikylki punaviini bbq-kastikkeessa & grillatut bataattilohkot ja terttukirsikkatomaatit


Onneksi grillimme on katon alla, niin ei tämä Suomen kesä estä sitäkään toimintaa. Eilen illalla tosin hetkeksi hieman selkenikin, joten grillaus oli ihan mukavaa, kun vesi ei ropissut koko ajan katolla. Ja mikä kaikkein parasta, onnistuin valmistamaan yhden kaikkien aikojen parhaimmista grillatuista aterioistani. Tehtaanmyymälästä koitettiin viikonloppuna saada porsaan kylkipaloja luun kanssa, mutta ne ovat nyt aina olleet loppu siellä käydessämme. Sesonkituote selvästi. Oli sitten taas tyytyminen luuttomaan kylkipalaan, mutta syödessä ei harmittanut yhtään. Kylkipaloissa oli kypsyys ja maku niin kohdillaan kuin olla voi. Kypsensin kylkipalan edellisenä päivänä pintamaustettuna uunissa. Grillausta varten valmistin punaviinipohjaisen bbq-kastikkeen, ja grillauksen jälkeen liha oli juuri sopivan mehevää ja mureaa, ja kastikkeen ansiosta pinta oli tahmean rapea. Kastikkeeseen käytin täyteläistä, espanjalaista QP Rioja -punaviiniä, jota kypsytetään 16 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä. Tätä luomuviiniä kypsytetään vielä pulloissa yli 6 kuukautta ennen myyntiä. Tumman marjaista makua täydentää  kevyen paahteinen tammisuus sekä karpalomainen hapokkuus. Viini sopii täyteläisille liharuoille, ja hyvinhän se loppu viini meni myös grilliateriamme palan painikkeena. Porsaan seuraksi grillasin bataattilohkoja. Bataattia on kiva grillata, koska juurekseksi se kypsyy tosi nopeasti myös ilman esikypsennyksiä. Lohkoina bataattia ei tarvitse kovinkaan kauaa grillata. Tuliset mausteet sopivat täydentämään bataatin makeutta, ja lohkot maustoin cayennepippurilla sekä yrttisuolalla. Väriä lautaselle saatiin grillaamalla kirsikkatomaatteja. Tertussa olevia hieman reilumman kokoisia kirsikkatomaatteja on kaikkein näppärin grillata. Coleslawtakin piti taas tehdä. Pitää hyödyntää tämä varhaiskaaliaika, koska paras coleslow valmistuu juuri varhaiskaalista.


Porsaan grillikylki punaviini bbq-kastikkeessa & grillatut bataattilohkot ja terttukirsikkatomaatit

Porsaan grillikylki punaviini bbq-kastikkeessa:

n. 1,3 kg luuton porsaan kylkipala
suolaa
tuoretta rosmariinia
mustapippuria myllystä

Punaviini bbq-kastike:

1 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
1 iso punasipuli
4 valkosipulin kynttä
1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
3/4 dl täyteläistä punaviiniä
140 g tomaattipyreetä
3/4 dl raakaruokosokeria
1/4 dl balsamiviinietikkaa
3/4 dl glukoosisiirappia
2 rkl Worcestershire-kastiketta
Chipotle Tabascoa oman maun mukaan
2 tl savupaprikajauhetta
1 tl sinappijauhetta
suolaa
mustapippuria myllystä

Pyyhi porsaan kylkipalan pinta kuivaksi, laita pala uunivuokaan ja hiero joka puolelle pintaan reilusti suolaa, hienonnettua rosmariinia sekä mustapippuria. Anna lihan lämmetä huoneen lämmössä n. 1 tunti. Peitä vuoka foliolla ja laita liha uuniin 125 asteeseen. Kypsennä lihaa n. 3 tuntia, kunnes se on murean kypsää. Jäähdytä ja säilytä viileässä vaikka seuraavaan päivään. Valmista bbq-kastike. Kuumenna pannulla oliiviöljy ja voi. Kuori ja hienonna punasipuli ja kuullota sipulisilppua miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Älä päästä sipulia ruskistumaan! Kun sipuli on pehmeää ja makeutunutta, lisää pannulle kuoritut ja hienonnetut valkosipulin kynnet sekä hienonnettu rosmariini. Kuullota hetki, kunnes valkosipulikin pehmenee. Lisää pannulle punaviini, kiehauta ja keitä kasaan. Kun punaviiniä on pannulla jäljellä noin puolet, lisää joukkoon muut aineet. Keitä kastiketta kasaan n. 20 - 30 minuuttia. Jäähdytä. Leikkaa kylmä kylkipala annospaloiksi. Sivele pintaan bbq-kastiketta ja grillaa paloja grillissä käännellen ja lisää kastiketta pintaan sivellen, kunnes pinnasta tulee rapea ja se saa kunnolla väriä.


Grillatut bataattilohkot:

bataatti
oliiviöljyä
cayennepippuria
yrttisuolaa

Pese bataatti ja leikkaa se kuorineen reilun kokoisiksi lohkoiksi. Pyöräytä lohkot oliiviöljyssä ja mausteissa ja grillaa lohkoja grillissä, kunnes pintaan tulee väriä ja sisus pehmenee.


Grillatut terttukirsikkatomaatit:

terttukirsikkatomaatteja
oliiviöljyä
juoksevaa hunajaa
balsamiviinietikkaa
suolaa
mustapippuria myllystä

Valuta pestyjen tomaattiterttujen päälle hieman oliiviöljyä, juoksevaa hunajaa sekä balsamiviinietikkaa. Ripottele joukkoon suolaa ja mustapippuria. Grillaa terttuja miedolla lämmöllä, kunnes tomaatit hieman pehmenee ja saavat pikkaisen väriä.

Viini saatu blogin kautta Norex Spirits Oy:ltä.

tiistai 1. heinäkuuta 2014

Irish Coffee -jäätelö


Optimistisesti teen edelleen näitä jäisiä herkkuja helteiden varalle, jos se tästä vielä kesäisemmäksi muuttuisi. Kesäkuu vaihtui jo heinäkuuksi, mutta edelleen on viileää. Pakko niitä kunnon kesäpäiviäkin vielä on tulla, joten jäätelöreseptikin on ihan paikallaan. Kaapissa oli purkki karamellisoitua maitotiivistettä ja sitä käytin tämän jäätelön pohjana. Makumaailmaa miettiessäni mieleen juolahti piristävä kahvi, ja ensin jäätelöstä piti tulla ihan vain kahvijäätelöä. No, enhän millään silti malttanut olla lorauttamatta joukkoon hieman viskiäkin, joten kahvijäätelö muuttui Irish Coffee -jäätelöksi. Eli aikuisille ihan oma jäätelönsä.

Irish Coffee -jäätelö

1 prk karamellisoitua maitotiivistettä
1 1/2 dl erittäin vahvaa kahvijuomaa
2 1/2 dl vispi- tai kuohukermaa
viskiä oman maun mukaan

Kaada kuuma kahvijuoma maitotiivisteen joukkoon ja sekoita ainekset hyvin ja tasaisesti yhteen. Anna jäähtyä. Vatkaa kerma notkeaksi vaahdoksi ja yhdistä kahvilla maustetun maitotiivisteen kanssa. Kaada massa rasiaan tai pakastamisen kestäviin annoskuppeihin. Jäädytä. Jos jäädytät jäätelön rasiassa, kannattaa massaa alkuvaiheessa sekoitella muutaman kerran rakenteen parantamiseksi.