torstai 23. lokakuuta 2014

Burgundinpata


Syksy on jo pitkällä ja talvi koittaa tehdä tuloaan. Sää on ollut viime päivinä jäätävän kylmää. Ja sitä mukaa, kun ilmat menevät kylmemmiksi, alkaa kaipaamaan entistä tuhdimpaa ruokaa. Pitkään haudutetut pataruoat ovatkin parhaita talvikaudella, ja kaivoin eilen taas valurautapadan esille. Padassa valmistin herkullista Burgundinpataa, jonka annoin muhia uunissa miedolla lämmöllä pitkään. Lihasta tuli oikein mureaa ja padan punaviinipohjaisesta liemestä erittäin maukasta. Burgundinpata onkin varsinaista juhlaruokaa. Padan seuraksi tein perunamuusia, eikä aterialla paljon muuta kaivattukaan.


Burgundinpata

170 g pekonia
750 g naudanpaistia
n. 10 pientä sipulia tai pari isompaa
3 porkkanaa
2 valkosipulin kynttä
1 prk kokonaisia herkkusieniä
2 rk vehnäjauhoja
70 tomaattipyrettä
2 dl vettä
1 lihaliemikuutio
4 dl punaviiniä
2 laakerinlehteä
mustapippuria myllystä
timjamia

Anna naudanpaistin lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen valmistusta. Paloittele pekonisiivut ja ruskista kuivalla pannulla. Siirrä pekoni uunipataan. Leikkaa naudanpaisti reiluiksi kuutioiksi ja ruskista kuutiot pienissä erissä pannulla pekonin rasvassa. Siirrä ruskistetut lihat uunipataan. Kuori sipulit ja laita pienet pataan kokonaisina, isommat lohkottuina. Kuori porkkanat ja paloittele pataan. Kuori valkosipulin kynnet, leikkaa ohuiksi siivuiksi ja lisää pataan. Lisää pataan myös herkkusienet ja pyörittele kaikki ainekset vehnäjauhoissa. Lisää pataan tomaattipyre. Kiehauta pannulla lihojen ruskistamisen jälkeen vesi ja murenna joukkoon lihaliemikuutio. Kaada lihaliemi pataan. Kaada pataan myös punaviini, ja lisää mausteet. Sekoita ainekset tasaiseksi. Laita uunipata uuniin 150 asteeseen puoleksi tunniksi. Laske sen jälkeen lämpö 125 asteen ja hauduta pataa 3 - 4 tuntia.


14 kommenttia:

  1. Kuinkas sattuikaan, söin viikonloppuna herkkullista burgundinpataa ja kyselin tekijältä ohjetta. Se jäi, mutta nythän ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä nyt ainakin yksi hyvä perusohje padalle. Säilykeherkkusienten sijaan voi toki käyttää tuoreitakin, ja joissain ohjeissa näkee sipulin sijaan hillosipuleitakin. Reseptiä voi muokata sen mukaan, mikä itseä eniten miellyttää.:) Punaviiniksi sopiva valinta on joku pinot noir.;)

      Poista
  2. Tämä on kyllä ehdottomasti yksi omista suosikeistani kautta aikojen! Kiitos muistutuksesta, tätä pitää ehdottomasti tehdä lähiaikoina. Vielä muutama vuosi sitten tätä tulikin tehtyä tiuhaan. Mukavaa taas välillä, että talvi tulee. Tekee mieli taas tehdä tuhdimpia patatuokia.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tämä hyvä pataruoka. Oikein maukas.:) Usein olen pataa tehnyt myös naudan sijaan hirvestä. Hirvi sopii myös tosi hyvin tähän.:) Vuodenaikojen vaihtelut virkistävät, ja ruoat muuttuvat sen mukaan. Nyt maistuu padat ja keitot.:)

      Poista
  3. Äh, mun kommentit katoaa koko ajan johonkin.... Jospa nyt tulisi läpi.

    Pakko kyllä tehdä tuota pataa pikapuolin, sillä näyttää niiiin hyvältä! Padoista puheenollen, näin kirpparilla vanhan Högforssin valurautapadan. Vielä jätin ostamatta, mutta näin jälkikäteen vähän harmittaa. Se ainakin olisi kestävä kapistus. Kotoa löytyy kyllä valurautapata, mutta jonkin siinä vanhassa rumiluksessa kiehtoi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommenttien katoamista bloggerissa aina välillä on. Se on ärsyttävää.:(

      Kannattaa tehdä burgundinpataa. Se on todella hyvää.:) Kyllä nuo vanhat valurautapadat ja -pannut ovat kaikkein parhaimpia ja kestävämpiä. Högforssin padatkin ovat laadukkaita. Meilläkin on nyt mummulasta pelastettu vanha Högforssin pata, mutta en tiedä saako sitä enää keittiökäyttöön. Sitä oli käytetty jäteöljyastiana. Pitää katsoa, miten puhdistus onnistuu. Jos ei keittiöön, niin sitten kesäkukille hyvä ruukku.;)

      Poista
  4. Samaa mieltä Heidin kanssa!! Paitsi tuon talven mukavuudesta en tiedä, mutta tulee kuitenkin ja otetaan vastaan sellaisena kuin tulee..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pataruoat on hyviä, muttei kesähelteillä oikein viitsi tehdä, kun uuni lämmittää sisätiloja paljon ollessaan tuntitolkulla päällä. Kyllä talvikin on ihan kivaa vaihtelua, kunhan nyt tulisi kunnon talvi lumineen.:)

      Poista
  5. Lukeutuu myös meillä herkkuruokiimme. tänäkin syksynä olen jo kerran tehnyt tätä ja montaa muutakin pataruokaa... van voisihan tätäkin taasen tehä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän pataruokakausi alkoi nyt tällä. Pitää kohta taas tehdä jotain padassa. Ovat niin käteviä ruokia, kun esivalmistelujen jälkeen uuni hoitaa lopun. Pitkään haudutetut ruoat ovat herkullisia.:)

      Poista
  6. Ihana ruoka, ihana ohje! Tämä onkin ollut todo-listalla jo pitkään. Viikonloppuna voisi aktivoitua tekemään tätä namia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muuta kuin tekemään burgundinpataa. Oikein sopivaa sunnuntairuoaksi.:)

      Poista
  7. todella herkullista....meillä olisi limousine härkää sulamassa Pyhäinpäivää varten,olisikohan se sitten vaikka tähän :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Burgundinpata on hyvää.:) Limousine härästä saa varmasti vaikka minkälaista herkkuruokaa pyhiksi.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-