lauantai 21. kesäkuuta 2014

Pulled lamb eli nyhtölammaspitaleivät


Pääsiäisen alla mietein nyhtölammasta pääsiäispöytään, mutta päädyttiinkin itse palvaamaan karitsalampaan paisti. Heti pääsiäisen jälkeen ostin kuitenkin nyhtöä varten pakastetun, luuttoman lammaspaistin ja laitoin paistin pakastimeen odottamaan myöhempää käyttöä. Nyt alkuviikolla otin paistin vihdoin sulamaan, maustoin sen ja kypsensin uunissa riivittävän ylikypsäksi. Samalla laitoin lähes samalla tavalla maustaen pienen hirvipaistin uuniin, koska halusin pakastinta tyhjäksi, ja on myös ihan mielenkiintoista kokeilla nyhtöä eri lihoista. Vaikea sanoa kummasta tuli parempaa, lampaasta vai hirvestä. Molemmista tuli erittäin hyviä.

Nyhtöhirveä ei siis tullut isoa määrää, lihat kääräistiin coleslawn kanssa muutaman tortillan sisälle, ja syötiin viikolla välipalaksi. Nyhtölampaalle taas leivoin pitaleivät Katukeittiö - Parempaa roskaruokaa -keittokirjan ohjeella. Kirjan ohjeella leivät valmistuivat nopeasti, ja taikinakin oli sellaista, mitä oli tosi miellyttävä käsitellä. Pitaleivät kohosivat hyvin ja niiden sisus oli hyvän pehmeää ja kuohkeaa. Leivät siis täytettiin nyhtölampaalla, ja lisukkeeksi valmistin myös marinoitua punasipulia sekä tsatsikia. Väliin laitettiin myös jäävuorisalaattia ja muutama pepperonikin maistui leipien ohessa. Lammasta nyhdetään varmasti toistekin. Pakastepaistit ovat kaiken lisäksi hyvin edullisia hinnaltaan.


Pulled lamb eli nyhtölammaspitaleivät

Pulled lamb eli nyhtölammas:

n. 1,6 kg luuton, pakaste lammaspaisti
rosmariinisuolaa (tai suolaa ja rosmariinia)
mustapippuria myllystä
1 sipuli
1/2 valkosipulin kynnet
1 porkkana
1 laakerinlehti
5 dl vettä
1/2 dl punaviiniä
1 kasvisfondi

Sulata lammaspaisti hitaasti jääkaapissa. Ota sulanut paisti huoneenlämpöön ja hiero paistin pintaan reilusti rosmariinisuolaa sekä mustapippuria. Anna paistin maustua ja lämmetä 1 - 2 tuntia. Kuori ja pilko sipuli reiluiksi paloiksi. Kuori valkosipulin kynnet. Kuori ja paloittele porkkana. Lisää sipulit ja porkkanalohkot vuokaan paistin kanssa. Lisää joukkoon laakerinlehti. Lisää kiehuvaan veteen punaviini sekä kasvisfondi ja kaada lientä vuokaan sen verran, että paistista peittyy puolet. Laita paisti uuniin 175 asteeseen 30 minuutiksi. Ota paisti uunista ja laske uunin lämpö 125 asteeseen. Peitä vuoka foliolla ja laita takaisin uuniin. Paista n. 4 - 5 tuntia, kunnes liha on niin kypsää, että sen saa hyvin riivittyä haarukalla paloiksi. Poista paisti vuoasta ja poista päällä oleva rasvakerros. Riivi liha kahden haarukan avulla paloiksi. Valele riivityn lihan päälle vuoasta lientä sen verran kuin on tarpeen, eli liha saa liemestä mehevyyttä sekä makua.

Pitaleivät:
(10 kpl)

7,5 dl vehnäjauhoja
3 dl kädenlämpöistä vettä
25 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 rkl öljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita joukkoon muut aineet. Vaivaa taikina kunnolla ja nostata liinan alla n. 30 min. Pyöritä taikinasta palloja ja kaulitse ne jauhojen avulla 1 - 2 cm paksuisiksi. Nostata jauhotetulla pellillä 10 minuuttia. Paista uunin ylätasolla 275 asteessa 5 - 8 min. Pitaleivät muodostavat noustessaan taskun, joten älä pistele niitä haarukalla tai avaa uunia paiston aikana.

Nyhtölammaspitaleivät:

pitaleipiä
nyhtölammasta
marinoitua punasipulia
jäävuorisalaattia
tsatsikia
pepperoneja

Täytä lämpimät pitaleivät nyhtölampaalla, marinoidulla punasipulilla, jäävuorisalaatilla sekä tsatsikilla. Tarjoa leipien kanssa myös pepperoneja.


Nyhtöhirvi oli hirveän hyvää. Nyhtöhirven vuokaan en laittanut ollenkaan valkosipulia, vaan sen sijaan jokusen katajanmarjan. Nyhtöhirvi käärittiin tortillawrapeiksi coleslawn kanssa.


4 kommenttia:

  1. Herkullisen näköistä taas. Pitaleivät ovat minulla vielä kokeilematta, vaikka hampurilais- ja hotdogsämpylöitä olenkin jo leiponut. Jennin ohjeella täytyykin pitaleivät tehdä. Taidan ottaa ne tämän kesän to do-listalle.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, oli hyvät pitaleivät täytteineen.:) Kannattaa tehdä pitaleipiä. Tuolla ohjeella ne valmistui tosi helposti. Taidan itsekin tehdä leipiä kohta uuden satsin, koska hiivaa vielä jäi. Voihan ne leivät laittaa vaikka pakastimeen odottamaan myöhempää käyttöä. Pitaleivissäkin on kiva, kun täytevaihtoehtoja on mielin määrin.:)

      Poista
  2. Pulled lamb on kyllä herkkua... Itse tulin kokeilleeksi pääsiäisenä, maistuisi kyllä taas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on kokeiltu nyhtää possua, kanaa, lammasta ja hirveä, ja minusta alkaa tuntua siltä, että liha kuin liha on hyvää nyhdettynä. Kunhan noita edullisia lammaspaisteja tulee taas vastaan, niin pitää ostaa, että saa tehdä uudelleen.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-