maanantai 5. toukokuuta 2014

Peuraleivät pikkelöidyllä punajuurella & piparjuurimajoneesilla


Tulin luvanneeksi lähteä mukaan Pernod Ricard Finlandin järjestämään OivaPari -reseptikisaan jo kaksi kuukautta sitten. Kilpailun teemana on kehitellä pikkupurtavaa kolmelle eri viinille eli kilpailussa on yhteensä kolme reseptikilpailua. Osallistua saa kaikkiin tai vaikkapa vain yhteen. Kilpailu alkoi sillä, että kaikki osallistujat saivat ensin kotiin kilpailussa mukana olevat viinit. Sitten oli vuorossa virtuaalitasting, jonka kautta oli mahdollista saada vinkkejä, miten yhdistellä viinejä sopivien ruokien kanssa. Sen jälkeen alkoi varsinainen reseptien kehittely. Ensimmäisessä kilpailussa haettiin sopivaa makuparia Castillo de Molina -viinille. Lupautuessani mukaan kuvittelin, että olisi vielä hyvin aikaa keskittyä kaikkeen tällaiseen ennen kuin kaikki kevätkiireet alkaa, mutta kevät olikin niin edellä, että ensimmäisestä osiosta myöhästyin auttamattomasti. Nyt viikonloppuna vilkaisin jälleen kilpailuohjeita, ja olipas jo seuraavankin reseptikilpailun viimeinen osallistumispäivä hyvin lähellä. Onneksi olin jo pitkään miettinyt mielessäni sopivaa reseptiä 1865 Single Vineyard -punaviinille, joten ei enää tarvinnut kuin äkkiä ottaa peuran jauheliha pakastimesta sulamaan ja vielä hioa reseptiikka kohdilleen, ja toteuttaa annos.


1865 Single Vineyard on melkoisen tuhdin makuinen punaviini, joten vaikka nyt kevät onkin, ja keväällä yleensä tehdään vähän keveämpiä annoksia keveämmistä aineksista ja mauista, halusin kuitenkin tälle viinille myös hieman tuhdimman pikkupurtavan. Viinin esittelyssä sen sanotaan sopivan hyvin riistalle, joten peura oli valintani pääraaka-aineeksi peuranlihan voimakkaan maun vuoksi. Peuran jauhelihasta lähdin tekemään lämpimänä tarjottavia leipiä, joihin lisukkeeksi pikkelöin raastettua punajuurta ja tein itse majoneesin, jonka maustoin piparjuuritahnalla. Voimakkaita makuja voimakkaalle viinille. Leipiä tein näistä aineksista kuusi, mutta samasta määrästä voi tehdä enemmänkin, jos haluaa leivistä pienempiä.

Peuraleivät pikkelöidyllä punajuurella & piparjuurimajoneesilla
(6 kpl)

Peuraleivät:
650 g peuran jauhelihaa
n. 1/2 rkl suolaa
mustapippuria myllystä
1 kananmuna
6 paahtoleivän siivua

Paistamiseen:
voita tai ruokaöljyä

Pikkelöity punajuuri:
300 g  kypsäksi keitettyä punajuurta raasteena
3 rkl punaviinietikkaa
1 rkl sokeria
2 - 3 tl suolaa
1/2 rkl timjamia

Piparjuurimajoneesi:
2 kananmunan keltuaista
1/2 tl suolaa
ripaus jauhettua valkopippuria
2 tl Dijon -sinappia
2 dl ruokaöljyä
1 - 2 rkl punaviinietikkaa
maun mukaan piparjuuritahnaa

Koristeeksi:
varrellisia kapriksia

Aloita leipien valmistus punajuuriraasteen pikkelöinnillä. Sekoita punajuuriraasteen joukkoon punaviinietikka, sokeri, suola ja timjami, ja laita raaste maustumaan jääkaappiin 1 - 2 tunniksi, tai vaikka yön yli. Valmista piparjuurimajoneesi valmiiksi ennen leipien paistoa. Ota majoneesin ainekset huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen valmistusta. Sekoita kulhossa yhteen keltuaiset, suola, valkopippuri sekä sinappi. Lisää öljyä aluksi tipoittain koko ajan hyvin vatkaten. Lisää loppu öljy ohuena nauhana koko ajan vatkaten, kunnes majoneesi on paksua ja sakeaa. Lisää joukkoon punaviinietikka ja mausta piparjuuritahnalla. Sekoita peuran jauhelihan joukkoon mausteet. Sekoita joukkoon kananmuna. Ota paahtoleivistä muotilla pyöreät palat. Jaa jauheliha kuuteen osaan ja muotoile leipien päälle pihvit. Paista leivät pannulla voissa tai ruokaöljyssä miedolla lämmöllä niin, että ensin paistetaan leipäpuoli. Kun leipä saa hyvän värin, käännä leivät varovasti ja paista, kunnes jauheliha on kypsää. Jaa pikkelöity punajuuriraaste paistettujen leipien päälle ja lisää nokareet piparjuurimajoneesia. Koristele leivät lopuksi kapriksilla ja tarjoile leivät 1865 Single Vineyard -punaviinin kanssa.

Yhteistyössä: Pernod Ricard Finland

8 kommenttia:

  1. ai, miten onkin kaunis ja herkullisen kuuloinen annos! onnea skabaan!

    VastaaPoista
  2. Upea annos <3 Saisinpa maistaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Meillä tykättiin. Oli meheviä ja ruokaisia leipiä. Maut sopivat hyvin yhteen.:)

      Poista
  3. Aivan ihana tuotos, peuraa valtsin minäkin, tosin ihan perinteisesti. Tsemppiä, tämä on takuulla finaalissa :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Peuran lihassa on sopivan voimakas maku tälle punaviinille, joten viimeiset peurat pakkasesta uhrattiin tähän.:) Saapa nähdä miten käy. Kaikilla osallistujilla on niin herkulliset reseptit.:)

      Poista
  4. Peura, punajuuri ja piparjuuri - ihana makukolmikko. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikissa oma voimallinen makunsa, mutta silti yhteen sopivat. Ihania leipiä olivat. Voisi tehdä toistekin.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-