lauantai 25. tammikuuta 2014

Kirjolohipiirakka


Olen pitkään haaveillut leipovani lohipiirakkaa, mutta esteenä on ollut vuosien takaiset pasteijatalkoot, joista mieleen painuvinta on ollut itse tehdyn rahkavoitaikinan hankala käsittely leivonnan edetessä ja taikinan lämmetessä. Eilen viimein rohkaistuin, tai oikeastaan jo edellispäivänä, jolloin tein jo taikinan valmiiksi, ja annoin rauhassa levätä jääkaapissa yön yli. Onneksi rohkenin, sillä ei tätä taikinaa ollutkaan niin hankala käsitellä, mitä muistin, ja tässä piirakassa asiaa auttaa vielä se, että riittää, kun taikinan jakaa kahteen osaan ja kaulitsee ne levyiksi. Ei tarvitse samaa taikinaa moneen kertaan kaulita ja ottaa aina välillä muotilla pieniä paloja niin kuin pasteijoita tehdessä. Vaikka piirakan leipominen sujui vaivatta, aikaa vievää se kuitenkin oli kananmunien ja riisin keittelyineen, sekä lohen fileerauksineen. Piirakka oli ihan mahdottoman hyvää, joten vaivannäkö kannatti. Nyt tätä uskaltaa jo toistekin tehdä, ja kokeilla vaikka muitakin täytteitä. Piirakan olisi voinut tehdä vaikka kalankin muotoiseksi, mutta en tykkää kauheasti taikinoiden kanssa väkerrellä. Niinpä tein ihan suorakaiteen muotoisen piirakan. Pinnalle otin pienellä piparimuotilla kukkakuvioita koristeeksi, muttei nekään niin välttämättömiä ole.

Kirjolohipiirakka

Taikina:
250 g pehmeää voita
200 g maitorahkaa
4 dl vehnäjauhoja

Täyte:
2 dl puuroriisiä
6 dl vettä
1 kalaliemikuutio
4 - 5 keitettyä kananmunaa
 n. 500 g nahatonta ja ruodotonta kirjolohta ohuina siivuina
sitruunapippuria maun mukaan
suolaa maun mukaan
hienonnettua tilliä maun mukaan

Voiteluun:
1 kananmuna

Sekoita keskenään pehmeä voi, maitorahka ja jauhot. Älä vaivaa taikinaa. Laita taikina jääkaappiin lepäämään esim. tuorekelmun sisään peitettynä seuraavaan päivään tai muutamaksi tunniksi. Keitä puuroriisi kalaliemessä kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Jäähdytä. Keitä kananmunat koviksi, kuori ja hienonna haarukalla. Sekoita riisi ja kananmunahakkelus keskenään. Mausta sitruunapippurilla ja tillillä, tarkista suola. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli toinen osa noin puolen sentin paksuiseksi suorakaiteeksi. Nosta taikinalevy pellille leivinpaperin päälle. Levitä puolet riisi-kananmunaseoksesta taikinapohjalle. Levitä riisin päälle lohisiivut tasaiseksi kerrokseksi. Mausta lohi sitruunapippurilla ja suolalla. Levitä loput riisit lohisiivujen päälle. Kauli lopputaikina hieman pienemmäksi levyksi ja nosta täytteen päälle. Käännä alemman taikinalevyn reunat kannen päälle ja painele reunat haarukalla kiinni. Voitele pinta kananmunalla ja pistele kuoreen reikiä. Paista uunin alatasolla 200 asteessa n. 30 min.

21 kommenttia:

  1. Oi mitä herkkua! Tekisi mieli mennä ruudun läpi ja ottaa palanen tuosta;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli niin hyvää! Pitää tehdä pian uudestaan.:)

      Poista
  2. Tälläistä on minunkin pitänyt kokeilla monta kertaa. Tässäpä resepti jota sitten kokeilen kun lohipiirakan hetki iskee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla. Tästä ei isoa palaa enää seuraavalle päivälle jäänyt, vaikka reilun kokoinen piirakka olikin.:)

      Poista
  3. Ihanan näköistä! Minä olen kanssa tykästynyt tuohon rahkavoitaikinaan. Se pysyy paremmin kuosissaan kuin valmiit taikinat pakastealtaasta (+maistuu paremmalta)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, oli tosi ihanaa.:) Kyllä itse tehty rahkavoitaikina on paljon paremman makuista kuin kaupan valmistaikinat. Sen olen kyllä aina tiennytkin, mutta kynnys on ollut hieman korkea kokeilla sen tekemistä ja varsinkin sillä leipomista monen vuoden tauon jälkeen.;)

      Poista
  4. Aiai, mitä hyvää, on niin hyvän näköstä, nam..:)

    VastaaPoista
  5. Aivan ihanan näköistä piirakkaa, kävin tätä jo yöllä kuolaamassa ;D
    Tykkään tosi paljon rahkavoitaikinasta myös ja käytän sitä rukiisena versiona piirakoissa. Kokeilen ehdottomasti joku kerta tätä sinun piirakkaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Itse tehty rahkavoitaikina on paras tällaisissa, ja nyt varmasti jatkossa uskallan sitä tehdäkin kaupan valmiiden taikinoiden sijaan. Rukiista versiota pitää minun kokeilla. Sopisi tähän lohenkin kanssa hyvin.:)

      Poista
  6. muhkea ihana piirakka =P minä kokeilin lihapiirakkaa(levyn mallista) ekaa kertaa,hauskan näköinen tuli kun tein pakastimeen jääneistä lehtitaikinalevyistä ;D (en ole vielä postannut sitä)Tämmöistä haluaisin kokeilla ehdottomasti! :)

    VastaaPoista
  7. Tämä on i-ha-naaa!!:) Parhaimpia suolaisia piirakoita. Pitäisiköhän lomalla tehdä lohipiirakka todella pitkästä aikaa? ;) Näyttää niin hirmuisen herkulliselta.

    VastaaPoista
  8. Tosi herkullisen näköistä piirakkaa ja lohpiiras maultaan maistuis mulle vaikka joka viikko. Minä olen aina pitänyt rahkavoitaikinaa helpoimpana taikinanan käsitellä... saatan leipoa sen iha heti teon jälkeen...vähän on eri suhteet tässä perus rahkavoitaikinassa millä minä yleensä teen.... 250 g kovaa rasvaa leikattuna pieniksi paloiksi + 260 g vehnäjauhoja + 250 g maitorahkaa + 1 tl leivinjauhetta. Kova rasva ja jauhot+ leivinjauhe nypitään ryynimäiseksi ja siihen sekoitetaan rahka. Pasteijoita, isoja levypiirakoita, kannellisia piirakoita yms tällä teen.

    VastaaPoista
  9. Kokeilin jauhelihasta tätä piirakkaa, hyvää tulee, mutta piirakka ui rasvassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikähän sen rasvaongelman aiheutti? Tämä kirjolohipiirakka ei kuitenkaan ole rasvassa uinut.

      Poista
  10. Kokeilin piirakkaa uudelleen noilla Mimmin antamilla ainesuhteilla, onnistui.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että onnistui.:) Ei noissa aineksissa kuitenkaan kovin paljon eroa ole. Mimmin ohjeessa on vain 50 g enemmän maitorahkaa sekä teelusikallinen leivinjauhetta, muuten määrät on samat.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-