keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Pulled pork & whiskey-cola bbq sauce & coleslaw


Ensimmäinen nyhtöpossukokeilu oli niin onnistunut, että possua alkoi jo pian tekemään uudelleen mieli. Viime perjantaina sain sitten vihdoin possun siirrettyä suunnitteluvaiheesta toteutukseen. Tai oikeastaan possun valmistus alkoi jo torstaina marinoimisella, mutta perjantaina possu oli vihdoin uunissa ja myöhemmin illalla ruokapöydässä hampurilaisten välissä. Aamulla laitoin yön yli marinoituneen kasslerpaistin uuniin kypsymään miedolla lämmöllä useammaksi tunniksi. Possun mentyä uuniin, keittelin bbq soosin valmiiksi. Koska kaapissa oli vajaa viskipullo ja coca colaakin löytyi, ajattelin käyttää niitä kastikkeen pohjana. Aika kivan makuinen soosista tulikin ja chilin ansiosta siinä oli myöskin sopivasti potkua. Kaalisalaatin ainekset silppusin vielä valmiiksi, ja sitten oli sopivaa aikaa pestä ulkona mattoja. Välillä kävin vilkaisemassa, miltä liha uunissa näyttää. Viiden tunnin haudutuksen jälkeen liha alkoikin olla sopivaa. Säikeet irtosivat hyvin haarukalla vetämällä. Ei muuta kuin soosit riivityn lihan joukkoon ja vesi kielellä odottelemaan illan hampurilaisten grillaamista. Illalla grillissä lämpeni hampurilaissämpylät sekä nyhtöpossu foliovuoassa. Hampurilaisista tuli taas niin hyvät, ettei tosikaan. Voi olla, ettei meillä kohta enää hampurilaisten väliin kelpaakaan muu kuin pulled pork. Possun lisäksi hampurilaisten väliin laitettiin majoneesia, cheddaria, suolakurkkua sekä kasvimaalta oli tietenkin pakko hakea muutamat salaatin lehdet. Coleslawta syötiin kylkiäisiksi, ja vatsat oli aika piukassa ruokailun jälkeen.

Pulled pork & whiskey-cola bbq sauce

n. 800 g porsaan kasslerpaisti

Marinadi:

2 rkl lipstikkasuolaa
1 rkl Chipotle Tabascoa
1 rkl Worcestershire -kastiketta
1 rkl sherry-viinietikkaa
1 rkl savupaprikajauhetta
1 rkl valkosipulijauhetta
1 dl coca colaa

Bbq-kastike:
3 dl coca colaa
1 dl viskiä
1 dl sweet chili -kastiketta
4 rkl juoksevaa hunajaa
3 dl ketsuppia
4 rkl Worcestershire -kastiketta
suolaa
mustapippuria myllystä

Sekoita marinadin ainekset keskenään ja sivele se kauttaaltaan paistin päälle. Anna paistin marinoitua yön yli jääkaapissa. Lusikoi marinadia pintaan muutaman kerran marinoitumisen aikana. Ota paisti hyvissä ajoin (n. 1 tunti) ennen kypsentämistä huoneen lämpöön. Laita paisti uuniin 200 asteeseen puoleksi tunniksi. Pudota lämpö sitten 100 asteeseen  ja hauduta paisti hitaasti niin kypsäksi, että lihasäikeet irtoavat helposti toisistaan haarukalla riipien. Aikaa kypsentämiseen menee n. 5 tuntia. Poista valmis paisti vuoastaan ja riivi haarukalla. Mittaa bbq-kastikkeen ainekset pannulle ja keitä kastiketta kasaan hiljaa poreiluttaen n. puoli tuntia. Kaada kastike nyhtöpossun joukkoon ja sekoita, jotta kastiketta on lihassa kauttaaltaan. Tarjoile possua esim. hampurilaisten täytteenä.


Coleslaw

1 pieni varhaiskaali
2 porkkanaa
1 punasipuli
1 prk ranskankermaa
1 dl majoneesia
1 tl Dijon -hunajasinappia
1 rkl valkoviinietikkaa
suolaa
ripaus sokeria
mustapippuria myllystä

Leikkaa kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Kuori porkkanat ja raasta karkealla terällä kaalin joukkoon. Kuori punasipuli ja hienonna pieneksi. Lisää sipuli kaalin ja porkkanan joukkoon. Sekoita keskenään muut aineet ja lisää kaalin joukkoon. Sekoita ainekset tasaisesti sekaisin keskenään ja anna maustua viileässä jonkin aikaa ennen tarjoilua.

maanantai 29. heinäkuuta 2013

Limoncello-keltavadelmahillo


Keittelin kokeeksi keltavadelmista purkillisen hilloa. Vadelmien heleän keltainen väri ei säilynyt keitettäessä, vaan väri syveni saman kaltaiseksi kuin lakkahillon väri. Hyvän makuista hillosta kuitenkin tuli, ja pikkaisen Limoncelloakin käytin mausteeksi. Voisi tätä useammankin purkin keitellä.

Limoncello-keltavadelmahillo

8 dl keltavadelmia
1/2 dl Limoncelloa
n. 2 dl hillosokeria

Mittaa ainekset kattilaan. Kiehauta ja keitä noin 10 minuutin ajan. Kuori keittämisen aikana pinnalle syntyvä vaahto pois. Anna hillon jäähtyä n. 30 minuuttia, sekoita välillä. Purkita hillo sitten kuumiin, puhtaisiin lasipurkkeihin. Säilytä viileässä.

torstai 25. heinäkuuta 2013

Cindy Crawfordin mansikka-raparperipiiras


Useampi vuosi sitten näin tv:ssä miten Cindy Crawford leipoi Oprah Showssa piiraan, mihin tuli täytteeksi mansikkaa ja raparperia. Otin ainekset muistiin paperille ja sinne se reseptiarkistoihin hautautui pitkäksi aikaa. Nyt yksi päivä piirakka muistui mieleeni ja ajattelin vihdoinkin kokeilla, kun mansikoita ja raparperia vielä hetken aikaa omasta takaa saa. Tänään aamupäivällä leivoin piirakan ja äsken maistelin palasen vaniljakastikkeen kanssa. Ei yhtään hassumpaa, seuraavan palasen voisikin syödä vaniljajäätelön kanssa, kunhan piirakka kunnolla jäähtyy ja viilenee. Luulen, että saattaa olla kylmänä parhaimmillaan.

Cindyn mansikka-raparperipiiras

Taikina:
6 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 1/2 dl rypsiöljyä
6 rkl kylmää maitoa

Täyte:
3 dl sokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
1/4 tl muskottia
1/4 tl kanelia
7 1/2 dl tuoreita mansikoita halkaistuna
5 dl raparperia pieneksi pilkottuna
2 rkl voita
2 rkl maitoa

Sekoita vehnäjauhoihin suola. Mittaa öljy ja maito samaan astiaan, älä sekoita niitä sekaisin. Kaada öljy-maitoseos jauhoihin ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina kahteen osaan. Painele toinen puolikas korkeareunaisen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita keskenään sokeri, vehnäjauhot, muskotti ja kaneli. Sekoita joukkoon mansikat ja raparperi. Kaada täyte vuokaan ja lisää päälle voi pieninä kuutioina. Kaulitse lopputaikina pyöreäksi kanneksi ja nosta vuokaan täytteen päälle. Painele reunat kiinni ja voitele pinta maidolla. Paista uunissa 200 asteessa n. 50 minuuttia. Peitä piirakka tarvittaessa, ettei se tummu liikaa. Tarjoile vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

maanantai 22. heinäkuuta 2013

Kukkakaaligratiini


Uuden sadon kotimaiset kukkakaalit näyttivät kaupan vihannestiskillä niin hyviltä, että piti taas pitkästä aikaa ostaa gratiinia varten yksi iso kukkakaali. Meidän kukkakaaligratiinissa pitää aina olla runsaasti juustokastiketta ja vielä reilusti juustoraastetta päällä. Usein gratiinin kastiketta tulee maustettua vähän reilummin tai sitten käytän kastikkeeseen esimerkiksi maustettuja Koskenlaskijan sulatejuustoja. Tällä kertaa gratiini sai vain simppelin juustokastikkeen, mutta maukasta oli silti, koska kukkakaalissahan riittää makua aivan tarpeeksi.

Kukkakaaligratiini

iso kukkakaali

Juustokastike:
n. 50 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl ruokakermaa
2 dl kevytmaitoa
3 dl juustoraastetta
suolaa
jauhettua valkopippuria

Pinnalle:
reilusti juustoraastetta

Paloittele hyvin huuhdeltu kukkakaali sopiviksi paloiksi. Höyrytä kukkakaali lähes kypsäksi ja siirrä kukkakaali uunivuokaan. Sulata kattilassa voi ja lisää joukkoon vehnäjauhot. Kypsennä hetki ja lisää sitten pienissä erissä ruokakerma ja maito koko ajan hyvin sekoittaen. Sulata kastikkeen joukkoon juustoraaste ja mausta kastike suolalla ja valkopippurilla. Kaada kastike uunivuokaan kukkakaalin päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja gratinoi uunissa 200 asteessa n. 30 minuuttia.

sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Ruokaa omasta hyötytarhasta


Ajattelin vaihteeksi hieman vilautella teille, missä minun kesäni aina kuluu, kun blogiinkaan ei paljon postauksia kuulu. Ja mistä meidän ruokapöytämme saa paljon monipuolista täydennystä. Eli suurin työllistäjä kesäaikaan on meidän puutarhamme ja varsinkin hyötytarhan puoli, missä meillä on reilun kahden aarin kokoinen kasvimaa. Kitkemistä ja kastelua riittää yllin kyllin.

 

Kasvimaalla on pieni tilkku mansikkaa, mistä saadaan sopivasti mansikoita tuoreena herkutteluun. Perunaa pitää olla aina tietenkin muutama penkki sekä reilusti sipulia.


Tilliä on kasvamassa runsaasti, jotta siitä riittää myös pakastimeen sekä kurkkujen säilömiseen. Salaatit ja pinaatit kasvavat nopeasti ja niitä voidaan kesän mittaan laittaa aina toinenkin kylvös. Maa-artisokasta tulee kasvimaan laidalle kesän mittaan korkea aidanne. Maa-artisokkaa syödään syksyllä, jonkun verran saatetaan säilöä maakellariin, ja loput jäävät talveksi maahan. Sieltä niitä taas saa keväällä maan sulettua kaivaa syötäväksi ja loput saavat kasvaa taas uudelleen.


Herneitä ja papuja kasvatetaan joka kesä. Pavut ovat satoisia, ja niitä riittää aina myös pakastettavaksi.


Mangoldi on myös vakiokasvatettava. Sitä käytetään pinaatin tapaan ja lehtiruoteja voi laittaa parsan tapaan. Kasvihuoneen vieressä on pitkä penkki vadelmaa.


Muskoka on reheväkasvuista ja antaa joka kesä runsaan sadon.


Toinen penkki kasvimaan päädyssä on keltavadelmaa. Istutin postimyynnistä tilatut pikkuruiset taimet edelliskesänä. Ensimmäisenä talvena rusakot söivät taimet matalaksi, mutta siitä ne innostuivat kasvamaan, ja nyt on ensimmäisen sadon aika.


Tänä vuonna juureksista on kasvamassa vain palsternakkaa, retiisiä sekä nauriita. Usein kasvatetaan myös porkkanoita ja punajuuria, mutta tänä vuonna jätettiin juurekset vähemmälle, koska kasvimaan kylväminen jäi normaalia myöhäisemmäksi. Yritettiin kylvöissä suosia vain nopeampi kasvuisia kasveja.

 

Kasvihuoneen päätyyn perustin viime vuonna yrttimaan vanhan mansikkamaan tilalle. Yrttimaassa kasvaa sekä yksi- että monivuotisia yrttejä.


Piparjuuri on monivuotinen. Istutin sen maahan upotettuun paljuun, koska sen pitäisi olla kova leviämään. Jos sen saisi pidettyä vähän kurissa...


Lipstikka on sekin monivuotinen ja kasvaa reheväksi pensaaksi. Lipstikasta teen mm. lipstikkasuolaa.


Yrttimaassa kasvaa monivuotisina myös ruohosipulia, kiinansipulia, sitruunamelissaa, viinisuolaheinää sekä viher- ja piparminttua. Yksivuotisina siellä on tänä kesänä kanelibasilikaa, timjamia, rakuunaa, rosmariinia, meiramia, korianteria, lehtipersiljaa sekä persiljaa. Persiljan saa myös talvetettua, jos haluaa.


Myös vuonankaalia on kasvamassa yrttimaan puolella. Talvella ihastuin kaupasta ostettuun vuonankaaliin ja sen kasvatusta oli heti pakko kokeilla itse. Oman maan vuonankaalissa on muuten vieläkin parempi maku kuin kaupan kaalissa.


Kasvihuoneessa vielä juuri väliin mahtuu käytävälle. Pitkää kurkkua on jo jokusia saatu, vaikka kurkun kasvatus onkin tänä vuonna ollut yhtä taistelua härmää vastaan.


Kasvihuoneessa kasvaa neljä erilaista paprikaa ja paprikoita on hyvin tulossa. Chilit ovat tänä vuonna ruukuissa huvimajassa.


Muutama tomaatti on jo kypsynyt, lisää on palon tulossa. On punaista ja keltaista tomaattia sekä kirsikkatomaatteja.


Lämmintä ja aurinkoa saisi riittää vielä pitkään, että tomaatit ehtii kypsyä. Sitruunaruohoa on kasvamassa tomaattien alla.


Vuonankaalia kasvaa kokeeksi myös kasvihuoneessa, mutta avomaalla kasvu on ollut parempaa. Kasvihuoneessa on myös viime vuonna hankittu stevia sekä kanelibasilikaa.


Kasvimaan laidalla on katettu lava avomaankurkuille. Hyötytarhan puolella kasvaa myös paljon erilaisia hedelmäpuita, omenoita, luumuja sekä kirsikoita. Ainoan päärynäpuun valitettavasti vei viime talvi. Myös marjapensaita on runsaasti, musta-, puna-, valko- ja viherherukoita, vihreitä ja punaisia karviaisia sekä useampi mustikkapensas. Myös raparperia ja pikkupenkki parsaa löytyy hyötytarhan puolelta.


Yläpihan puolella on kesäkurpitsoille oma lavansa. Lava on rakennettu vesisäiliöiden väliin ja tarvittaessa lavan saa suljettua.


Syötäviä kasveja löytyy vielä yläpihankin puolelta, koska kaikkea ei ole saatu mahtumaan hyötytarhan puolelle, ja osa syötävistä käy koristeestakin. Mm. syötäviä minikiivejä tekevät kiinanlaikkuköynnökset käyvät myös koristekasveista. Ne kiipeilevät talon vieressä pitkin koira-aitauksen verkkoa. Marjat ovat kuin kiivin ja karviaisen risteytyksiä. Tosi hyviä. Yläpihalla kasvaa syötävistä myös kirsikkapensas, suklaakirsikkapensas, makeakirsikkapuu, marjatuomipihlaja, tyrnejä, siperialaista karhunvadelmaa sekä lamoavaa sinimarjakuusamaa.


Eli kesät meillä ollaan vallan pihalla. Koko tontin hoitamiseen menee lukematon määrä työtunteja, joten mm. blogin pitäminen jää väkisinkin vähemmälle. Onneksi talvella on taas aina paremmin aikaa kaikkeen muuhunkin...

lauantai 20. heinäkuuta 2013

Kanttarelli-purjokastike


Mietittiin tänään kovin, mitä perunoiden kanssa syötäisiin. Mieleen tuli kanttarellikastike, joten hypättiin auton kyytiin ja lähdettiin käymään yhdellä monista kanttarellipaikoistamme. Sienipaikkamme ei pettänyt. Kanttarelleja löytyi sopivasti kastiketta varten. Aiemmin päivällä ostettiin kaupasta pitkästä aikaa purjo, ja kokeilin sitä kastikkeeseen sienien seuraksi, koska ainakin purjomuhennoksesta olemme aina paljon pitäneet. Purjossa olikin ihan sopivan mieto maku niin, ettei se peittänyt kanttarelleja alleen. Vuoden ensimmäiseen tuoreista kanttarelleista tehtyyn kastikkeeseen käytettiin tietenkin kermoista parasta, eli kuohukermaa. Ja mausteiksi riitti suola ja valkopippuri, sekä tilkka valkoviiniä.

Kanttarelli-purjokastike

nokare voita
reilu pala purjoa
n. 8 dl kanttarelleja
4 dl kuohukermaa
n. 1/2 dl valkoviiniä
1 - 2 rkl Maizena vaaleaa kastikesuurustetta
suolaa
jauhettua valkopippuria

Huuhtele purjo huolellisesti ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Puhdista kanttarellit ja paloittele isommat hieman pienemmiksi paloiksi. Kuumenna pannulla voi ja kuullota purjo pehmeäksi. Lisää pannulle kanttarellit ja paista, kunnes sienistä on neste hävinnyt. Lisää joukkoon kerma ja valkoviini. Kiehauta ja keitä kastiketta hieman kasaan. Sekoita joukkoon kastikesuurus ja anna kastikkeen saostua sopivaksi. Mausta kastike suolalla ja jauhetulla valkopippurilla.

perjantai 19. heinäkuuta 2013

Vadelma-mangotuorejuustokakku


Keltaiset vadelmat kypsyvät jo vauhdilla, punaiset tulevat hieman jäljessä. Tuoreet vadelmat ovat niin hienon näköisiä, että niistä oli jo pakko tehdä pieni kakku. Vielä, kun mangotuorejuustokin oli kovaa kyytiä menossa vanhaksi, ei kakun teolle löytynyt pahemmin estettä. Kakun valmistus vain sitten alkoi pistämään kovasti hanttiin, vaikka teinkin sen yksinkertaistakin yksinkertaisemmalla tavalla. Jostain syystä kakkupohjaksi leipomani kääretorttupohja alkoi pinnastaan käryämään jo parin minuutin uunissa olon jälkeen. Kaikki oli niinkuin pitikin, uunissa oikeat asteet, ei grillivastusta päällä... En ymmärrä vieläkään, miksi pinta kärvähti. Luulin jo, että kakun teko jäi sitten siihen, mutta pohja tuli kuitenkin kypsäksi, kun annoin sen vielä olla uunissa hetken sammutettuani sen käryämisen alkaessa. Ja kärvähtänyt pintakin lähti ohuena kerroksena pois, joten kakun teko jatkui. Siinä vaiheessa, kun liivatteet piti liuottaa kiehuvaan nesteeseen, huomasin, että ne ovat yhtenä yhteen liimautuneena könttinä. Eipä ole sellaistakaan ennen sattunut. No, ei muuta kuin uudet liivatteet kehiin ja kakkukin tuli vihdoin hyytymistä vaille valmiiksi. Ilmeisestikään tänään ei ollut kakuntekopäivä, mutta ruoan päälle saatiin kuin saatiinkin kakkukahvit, ja ihan kakullehan tuo maistui.


Vadelma-mangotuorejuustokakku

Pohja:
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl Ohrakasta
1/2 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
tuoreita vadelmia
2,5 dl vispikermaa
1 rs Valio Viola mangotuorejuustoa
oman maun mukaan tomusokeria
4 liivatetta
1/2 dl appelsiinimehua

Päälle:
tuoreita vadelmia

Vaahdota munat ja sokeri. Sekota kuivat aineet keskenään. Lisää ne siivilän läpi kevyesti sekoittaen muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kypsennä 225 asteessa noin 7 minuuttia. Kumoa kypsä levy leivinpaperin päälle. Leikkaa jäähtyneestä taikinalevystä pieneen irtopohjavuokaan kakkupohja. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon mangotuorejuusto. Makeuta seos oman maun mukaan tomusokerilla. Kuumenna appelsiinimehu kiehuvaksi ja liuota siihen ylimääräisestä vedestä puserretut liivatteet yksitellen. Laita vuokaan kakkupohjan päälle väljästi sinne tänne vadelmia. Kaada täyte päälle ja levitä pinta tasaiseksi. Koristele kakku vadelmilla ja laita jääkaappiin hyytymään. Poista hyytynyt kakku varovasti vuoasta.

Täytetyt bataatit


Jotain ruokaa täytyi tällekin päivälle kehitellä, koska pitäähän ihmisen syödä. Piti jo aikaa sitten grillata bataatteja, mutta grillaaminen on nyt jäänyt vähille ajan puutteen vuoksi. Siispä kokkasin tänään bataatit pois keittiöstä pyörimästä, ja tein niistä täytettyjä. Makean bataatin kanssa tykkään valkosipulista ja chilistä, joten täytteeseen tuli tietenkin myös niitä.

Täytetyt bataatit

tilkka ruokaöljyä
2 isoa bataattia
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 prk Rainbow chilitonnikalaa
savusuolaa
mustapippuria myllystä
timjamia
2 kananmunan valkuaista
n. 2 dl juustoraastetta

Pese bataatit hyvin ja kuivaa pinta. Leikkaa bataatit pituussuunnassa halki kahteen osaan. Sivele bataattien pinnat ruokaöljyllä ja laita bataatit leikkuupinta ylöspäin uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle hieman savusuolaa ja mustapippuria. Kypsennä bataatteja uunissa 200 asteessa n. 1 tunti, eli kunnes bataattien sisus on kunnolla pehmennyt. Kuori ja hienonna sillä välin sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuullota sipulisilppu pannulla tilkassa öljyä pehmeäksi. Valuta tonnikalasta ylimääräinen öljy pois ja silppua joukossa olevat kokonaiset chilit. Ota pehmenneet bataatit uunista. Koverra lusikalla pehmeä sisus pois ja sekoita siihen tonnikala chileineen sekä sipulit. Mausta seos savusuolalla, mustapippurilla sekä timjamilla. Jaa seos takaisin bataattien kuoriin. Sekoita keskenään kananmunan valkuaiset ja juustoraaste. Levitä juustoseos bataattien pinnalle ja laita bataatit uuniin grillivastuksen alle, kunnes pinta saa väriä.

torstai 18. heinäkuuta 2013

Pinaatti-mansikkasalaatti


Eilen saatiin vihdoin päätökseen yksi aikaa vienyt projekti. Jos nyt vihdoin alkaisi löytyä aikaa taas muillekin harrasteille. Tänään ainakin ehdein taas vähän paremmin keskittymään ruoanlaittoon ja tein mm. tätä salaattia pinaatista ja mansikoista. Vinkkiä salaattiin sain Dzinniltä.


Alkuperäisestä ohjeesta poikkesin niin, etten sen kummemmin alkanut mittailemaan aineksia. Reilusti vain tuoretta pinaattia ja mansikoita sekä reilulla kädellä balsamicoa ja oliiviöljyä. Alkuperäiseen salaattiin olisi tullut paahdettuja seesamin siemeniä unikon siementen lisäksi, mutta niitä ei näköjään kaapissa enää ollutkaan. Piti sitten pärjätä pelkillä unikon siemenillä. Sokeriakin kastikkeeseen olisi tullut reilusti alkuperäisversion mukaan, mutta sokeria en laittanut ollenkaan. Mansikoiden ja balsamicon makeus riitti meille hyvin. Pähkinät olisivat sopineet salaatin joukkoon myös. Ne olisivat tuoneet mukavaa rakennetta ja lisää makua, mutta niitäkään ei kotona tähän hätään ollut. Salaatista tuli kuitenkin kiva näinkin. Hienosti kaikki maut sointuivat yhteen. Ja mikä parasta, salaatti oli tuorettakin tuoreempaa, kun kaikki pääainekset oli juuri poimittu omalta maalta.



Pinaatti-mansikkasalaatti

tuoretta pinaattia
tuoreita mansikoita
unikon siemeniä
reilusti balsamicoa
reilusti miedon makuista oliiviöljyä
mustapippuria myllystä

Koristeluun:
tuoretta tilliä

Huuhtele pinaatin lehdet hyvin ja revi isommat lehdet vähän pienemmiksi. Paloittele mansikat pinaatin  joukkoon ja ripottele sekaan unikon siemenet. Pirskottele päälle reilusti balsamicoa ja oliiviöljyä ja mausta mustapippurilla. Sekoita ainekset keskenään sekaisin ja koristele salaatti lopuksi tillillä.

Tämä on ihan parasta vuodenaikaa ruoanlaiton kannalta, kun tuoreita raaka-aineita on käytettävissä omasta kasvimaasta ja kasvihuoneesta.

lauantai 13. heinäkuuta 2013

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista


Pinaattia meidän kasvimaalla kasvaa joka kesä. Se on nopeakasvuista, eli kesän mittaan ehtii tekemään useammankin kylvöksen, ja kaiken lisäksi hyvin satoisaa. Yksi kesän parhaista herkuista meillä onkin ehdottomasti pinaattikeitto oman maan tuoreesta pinaatista tehtynä. Eilen keittelin tämän kesän ensimmäisen keiton, ja oli se vaan niin hyvää! Pinaatista tehdään kesän mittaan usein myös muhennosta sekä erilaisia lisukkeita, esimerkiksi herkullisia leipiäkin pinaattitäytteellä saa. Osa pinaatista tietenkin myös pakastetaan talven varalle.

 

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

iso nippu tuoretta pinaattia
n. 50 g voita
vajaa 1 dl vehnäjauhoja
8 - 10 dl täysmaitoa
suolaa
mustapippuria myllystä

Tarjoiluun:
keitettyjä kananmunia
rapeaksi paistettua pekonia

Ryöppää hyvin huuhdellut pinaatin lehdet keittämällä niitä vedessä n. 5 minuuttia. Valuta lehdistä ylimääräinen vesi pois ja hienonna lehdet silpuksi. Sulata kattilassa voi ja lisää sekaan jauhot. Kiehauta. Lisää joukkoon maito pienissä erissä koko ajan hyvin sekoittaen, ettei keitto pala pohjaan. Lisää joukkoon lopuksi hienonnettu pinaatti. Mausta keitto suolalla ja mustapippurilla. Keitä keittoa vielä miedolla lämmöllä 5 - 10 minuuttia välillä sekoitellen. Tarjoa keiton kanssa keitettyjä kananmunia sekä rapeaksi paistettua pekonia.

Oman kasvimaan pinaatti on jo valmista käytettäväksi.

perjantai 12. heinäkuuta 2013

Limellä maustettu mustikkakakku


Mustikoita tuli kerättyä reilumpi määrä kuin mitä niitä mustikka-jogurttipiirakkaan lopulta kului. Hyvä syy siis leipoa lisää jotain mustikkaherkkuja. Aurinkokin on porotellut ulkona siihen malliin, ettei siellä paisteessa jaksanut pihatöitä tehdä, joten leipominen oli hyvää vaihtoehtotoimintaa. Mustikka sai nyt tänään makuparikseen raikkaan limen. Sitrushedelmät sopivat mustikankin kanssa hyvin yhteen. Kakun tein korkeareunaisessa pienessä neliskanttisessa vuoassa, mutta voisi taikinan levittää uunipellillekin, ja tehdä matalamman piirakan. Silloin pääsisi hieman pienemmällä paistoajallakin. Halusin nyt kuitenkin korkeat kakkupalat, joten valitsin vuoan, joka on noin puolet uunipellistä. Pehmeää ja mehevää kakusta tulikin. Seuraavaksi pitää keittää kakun seuraksi kahvia...

Limellä maustettu mustikkakakku

225 g huoneenlämmössä pehmennyttä voita
2 1/2 dl sokeria
3 kananmunaa
5 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 limen raastettu kuori + mehu
1 dl kevytmaitoa
4 dl tuoreita mustikoita

Päälle:
tomusokeria

Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Kääntele joukkoon keskenään sekoitetut vehnäjauhot, leivinjauhe ja limen kuoriraaste. Sekoita joukkoon limen mehu sekä maito. Kääntele mustikat taikinan joukkoon. Jätä noin desi mustikoita päälle ripoteltavaksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pienelle korkeareunaiselle uunivuoalle, tasoita pinta ja ripottele päälle loput mustikat. Kypsennä uunissa 175 asteessa n. 1 tunti. Kokeile kypsyyttä tikulla. Anna kakun jäähtyä. Sihtaa lopuksi päälle vähän tomusokeria ja leikkaa paloiksi.

Mustikka-jogurttipiirakka


Kotimme vieressä olevasta metsästä löytyi sopivasti mustikoita piirakkaa varten. Koska turkkilaista jogurttia on melkein aina jääkaapissa, tein jogurttisen piirakkaversion. Piirakasta tuli muhkea ja mehevä.

Mustikka-jogurttipiirakka

Pohja:
125 g voita
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
2 rkl perunajauhoja
1 dl maustamatonta jogurttia
1 muna

Täyte:
2 dl maustamatonta jogurttia
2 munaa
1 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
1 rkl vanilliinisokeria

Pinnalle:
4 dl mustikoita

Sulata voi. Sekoita pohjataikinan kuivat aineet keskenään. Lisää niiden joukkoon vähän jäähtynyt voisula, jogurtti ja muna. Sekoita tasaiseksi. Levitä taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada pohjataikinan päälle. Ripottele pinnalle mustikat. Paista 175 asteessa 50 minuuttia, kunnes täyte on kokonaan hyytynyt.

keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Lakkahillo


Osa varmaan facebookin puolelta huomasikin, että viikonloppuna tuli käytyä vähän rämpimässä suolla. Eikä ollut ihan turha reissu. Nyt on hillat, eli lakat, eli suomuuraimet purkeissa hillona ja maakellarin hyllyjen täyttö on taas talven varalle alkanut. Lakkahilloa keitin ihan perushillo-ohjeen mukaan. Lakka on niin hienoarominen marja, että sen kanssa on turha lähteä sen kummemmin kikkailemaan ja lisäämään joukkoon jotain muuta mausteeksi. Pelkkä hillosokeri riittää, jottei lakkojen oma maku peity suotta.

Lakkahillo

2 kg (4 l) lakkoja
1 dl vettä
1 kg hillosokeria

Laita lakat ja hillosokeri kerroksittain kattilaan, lisää vesi ja anna mehustua muutama tunti. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä kevyesti poreillen 20 - 30 minuuttia. Sekoita välillä, ja kuori pinnalta pois vaahto. Anna hillon jäähtyä noin puoli tuntia, kunnes marjat ei enää nouse pintaan. Sekoita pari kertaa jäähtymisen aikana. Kaada hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin, sulje hyvin. Säilytä hillo viileässä.

tiistai 9. heinäkuuta 2013

Kylmä valkosipulikastike


Etenkin kesäaikaan ruokien kanssa maistuvat erilaiset kylmät kastikkeet. Tämän raikkaan kastikkeen maustaa valkosipuli, jonka kynnet on ensin kypsennetty uunissa. Näin saadaan kastikkeeseen miedon pehmeä valkosipulin maku, joka ei peitä muiden tarjottavien makua liiaksi alleen. Valkosipulin seuraksi sopii tietenkin aina persilja, joten se on varma valinta kastikkeen yrtiksi. Valkosipulikastike sopii hyvin uusien perunoiden kanssa tarjottavaksi. Seuraksi sopii sekä kala että liha. Grilliruokienkin kanssa kastiketta tulee usein tarjottua.

Kylmä valkosipulikastike

1 dl créme fraîchea
1 dl maustamatonta jogurttia
10 kpl valkosipulin kynsiä
2 tl öljyä
1/2 dl hienonnettua persiljaa
suolaa, valkopippuria

Kuori valkosipulin kynnet ja poista kannat. Laita kynnet ja tilkka öljyä folionyyttiin, ja laita nyytti uuniin tai grilliin kypsymään 15 - 20 minuutiksi, eli kunnes kynnet on pehmenneet. Anna hetki jäähtyä, murskaa ja lisää créme fraîchen joukkoon. Lisää seokseen jogurtti, mausta suolalla ja valkopippurilla. Lisää lopuksi hienonnettu persilja.

maanantai 8. heinäkuuta 2013

Grillatut lohi-kasvisvartaat chilimajoneesilla & valkosipulinen perunasalaatti


Blogiringin Hellmann'sin reseptikampanja jatkuu tänään taas usean blogin toimesta, ja minäkin kannan korteni kekoon kahdella rennon kesäisellä reseptillä. Grillausjuttuja toivottiin, ja tiesinkin heti, mitä valmistaisin. Lohi-kasvisvartaat ovat meillä olleet jo monen kesän suuri grillisuosikki, joten oli itsestään selvää, että juuri ne pääsevät tähän juttuun mukaan.

Vartaiden lisukkeena toimivat mainiosti Hellmann'sin maustetut majoneesit. Vartaiden kanssa syötiin chilimajoneesia, joka iloisesti yllätti chilipitoisuudellaan. Myös valkosipulimajoneesi toimii vartaiden kanssa hyvin, jos ei vaikka satu pitämään mistään tulisesta. Valkosipulimajoneesikin innosti vielä tekemään erilaisten grilliruokien seuraksi perunasalaattia uusista perunoista. Vaikka kastike salaatissa oli tuhdin täyteläistä, oli salaatti kuitenkin miellyttävän raikasta ja valkosipuli maistui sopivan pehmeänä.

Hellmann'sin majoneesit eivät olleet meille entuudestaan kovin tuttuja, mutta eron muihin kaupan majoneeseihin huomasi heti. Hellmann'sin majoneesit ovat hyvin laadukkaita, täyteläisiä koostumukseltaan, ja erittäin maukkaita maultaan. Näistä ei enää taida olla paluuta muihin majoneesimerkkeihin. Jos majoneesia ei ehdi tai jaksa valmistaa itse, on Hellmann's hyvä valinta omatekoisen tilalle.

Grillatut lohi-kasvisvartaat chilimajoneesilla
(n. 5 varrasta)

n. 500 - 600 g paksu pala merilohta
muutama keitetty varhaisperuna
muutama varhaissipuli
punainen paprika
kesäkurpitsa

Marinadi:
tilkka ruokaöljyä
n. 1 dl soijakastiketta
yrttisuolaa maun mukaan
valkopippuria maun mukaan

Tarjoiluun:
Hellmann's chillimajoneesia

Poista lohesta nahka ja mahdolliset ruodot. Paloittele lohi reiluiksi kuutioiksi. Leikkaa sipuleista varret pois ja halkaise valkoiset osat kahtia pituussuunnassa. Leikkaa paprika ja kesäkurpitsa reiluiksi paloiksi. Puolita keitetyt perunat tarvittaessa tai käytä pienet kokonaisina. Laita varrasainekset kulhoon ja kaada yhteen sekoitetut marinadiainekset päälle. Sekoita varovasti, jotta marinadi tarttuu kaikkialle. Pujottele ainekset vuoronperään varrastikkuihin ja grillaa vartaita välillä käännellen, jotta ne kypsyvät ja saavat väriä kauttaaltaan. Grillaamisen aikana voit muutaman kerran sivellä vartaiden pintaan marinadia, jos on tarvetta. Tarjoile vartaat Hellmann'sin chillimajoneesin kera. Kokeile vartaiden kanssa myös pehmeän makuista valkosipulimajoneesia.


Valkosipulinen perunasalaatti

1 kg keitettyjä varhaisperunoita
n. 1/2 dl pieniä kapriksia
1 1/2 dl Hellmann's valkosipulimajoneesia
1 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia
reilusti hienonnettua ruohosipulia
reilusti hienonnettua persiljaa
mustapippuria myllystä

Paloittele perunat sopiviksi suupaloiksi ja sekoita joukkoon kaprikset. Sekoita keskenään Hellmann'sin valkosipulimajoneesi ja jogurtti. Lisää joukkoon ruohosipuli ja persilja. Mausta kastike mustapippurilla. Sekoita kastike varovasti perunoiden ja kapristen joukkoon. Anna maustua viileässä ennen tarjoilua. Tarjoile salaattia esimerkiksi grilliruokien seurana.

Yhteistyössä Hellmann's

perjantai 5. heinäkuuta 2013

Horsmankukkadrinkki


Jos pidät aniskarkeista, pidät varmasti myös tästä drinkistä. Tein juomasekoituksen käyttäen horsmankukkajuomaa värin antajana ja mieleen tuli sekoittaa joukkoon myös Halloweenin drinkeistä yli jäänyttä anislikööriä. Juomasta tuli siis ihan kuin aniskarkkia juotavassa muodossa ja kaunis karkkivärikin drinkissä on.

Horsmankukkadrinkki
(kannullinen)

1 dl Isolabella Sambuca -anislikööriä
2 dl vodkaa
1 l horsmankukkajuomaa
5 dl sitruunalimonadia

Tarjoiluun:
jäitä

Koristeluun:
horsmankukkia

Mittaa kylmät juomat kannuun ja sekoita. Täytä lasit jäillä ja kaada juomaa joukkoon. Koristele juomat horsmankukilla.

Mansikka-sinihomejuustosalaatti


Nyt pitää ottaa mansikoista kaikki hyöty irti, koska tuoreenahan ne kaikkein parhaimmillaan ovat. Siksipä mansikat päätyivät eilen myös salaattiin. Mansikoiden lisäksi salaattiin pääsi kasvimaalta itse kasvatettuja salaatin lehtiä ja vuonankaalikin oli jo kasvanut sellaisiin mittoihin, että sitä malttoi jo hieman käyttöön kerätä. Kanelibasilikaa kasvihuoneesta ja jääkaapista loppupalanen kaupan jäävuorisalaattia sekaan. Sinihomejuustolla salaattiin sai sopivaa suolaisuutta. Castello sopikin mansikan kanssa todella hyvin yhteen. Sinihomejuustossa on sopiva suola ja koostumus on ihanan kermaisen pehmeää. Toki Aurajuustokin salaattiin sopisi myös.  Jotain pähkinöitäkin tai pinjansiemeniä olisin salaattiin laittanut, jos niitä vain olisi kaapissa ollut. Nyt jouduttiin olemaan ilman, mutta maistui se salaatti kuitenkin, ja balsamikastike antoi vielä viimeisen silauksen.

Mansikka-sinihomejuustosalaatti

tuoreita mansikoita
lehtisalaattia
tammenlehtisalaattia
vuonankaalia
jäävuorisalaattia
kanelibasilikaa
Castello -sinihomejuustoa

Tarjoiluun:
Rajamäen Tummaa Balsamikastiketta

Revi tai hienonna salaatit tarjoiluastiaan. Paloittele päälle mansikat ja sinihomejuusto. Tarjoile balsamikastikkeen kanssa.