perjantai 31. toukokuuta 2013

Kreikkalainen voileipäkakku


Kasviksista valmistettu voileipäkakku on raikas ja värikäs kahvipöydän keskipiste.

Kreikkalainen voileipäkakku

Pohja:
1 iso pkt ruispaahtoleipää

Kostutukseen:
maitoa

1. täyte:
Vita D'or Remoulade-kastiketta (Lidl)

2. täyte:
1 prk Felix tuore kurkkusalaattia

Kuorrutus:
2 dl kuohukermaa
1/2 dl rasvatonta majoneesia

Koristeeksi:
friseesalaattia
viinisuolaheinää
fetajuustoa
kurkkua
punaisia kirsikkatomaatteja
oransseja luumukirsikkatomaatteja
mustia oliiveja
mustapippurirouhetta, Provencen yrttisekoitusta

Vuoraa leipävuoka tuorekelmulla. Tee vuoan pohjalle kerros paahtoleivistä leikaten, kostuta kevyesti maidolla. Levitä leipien päälle ohut kerros remoulade-kastiketta. Tee uusi leipäkerros, kostuta ja levitä puolet kurkkusalaatista. Toista. Tee päällimmäiseksi vielä leipäkerros ja kostuta. Peitä vuoka tuorekelmulla ja laita jääkaappiin yön yli kevyt paino päällä. Poista kakku vuoasta. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää majoneesi. Levitä kuorrutus kakun päälle ja reunoille. Koristele kakku salaatilla, viinisuolaheinällä, kurkulla, tomaateilla ja oliiveilla. Ripottele pinnalle hieman mustapippurirouhetta sekä Provencen yrttisekoitusta.

Banana Colada


Tähän Pina Coladan banaaniseen versioon löytyy resepti Leilan parhaat ruokaohjeet -kirjasta. Ananaksesta tehty Colada on raikkaampaa, mutta ei banaaniversiokaan hassumpaa ole. Seuraavaksi Coladaan voisikin sotkea sekä ananasta että banaania...

Banana Colada
(2 juomaa)

2 kypsää banaania
1/2 dl sokerilientä
1/2 sitruunan mehu
1 dl kookosmaitoa
6 cl tummaa rommia
jäitä

Kuori banaanit ja laita ne muiden ainesten sekä jään kanssa tehosekoittimeen. Sekoita ainekset sileäksi juomaksi ja kaada laseihin.

Sokeriliemi:
1 osa vettä
2 osaa sokeria

Kiehauta ainekset ja jäähdytä. Säilytä tiiviisti suljettavassa pullossa.

torstai 30. toukokuuta 2013

Jäätelöcharlotta


Täällä ollaan edelleen, vaikka taas pääsi päivitystauko venymään luvattoman pitkäksi. Ei tuolta pihalta vain malta millään pysyä poissa, kun aurinko paistaa ja tekemistä riittää. Paljon on taas viikon aikana saatu aikaiseksi, muun muassa kesäkurpitsat pääsivät vihdoin uuteen katettuun kasvilavaansa, ja vanha kasvilava sai jäädä kokonaan avomaankurkkujen käyttöön. Nurmikkoa on leikattu, rikkaruohoja kitketty, ja selkä vääränä kannettu vettä ruukuissa oleville kesäkukille sekä kasvihuoneen kasvateille.

Nyt kuitenkin pikaisesti resepti helpolle, mutta herkulliselle ja näyttävälle kesätarjottavalle. Kesähelteillä ei aina viitsi leipoa, joten charlotan voi hyvin tehdä myös kaupan kääretortusta. Ja kesäaikaan charlotta tietenkin täytetään jäätelöllä. 

Jäätelöcharlotta

2 kpl mansikkakääretorttua
1 l mansikkajäätelöä
0,5 l kuningatarjäätelöä
n. 1 dl mustikkahilloa

Siivuta kääretortut. Vuoraa kulho tuorekelmulla ja lado kääretortun siivut tiiviisti seinämille. Pehmitä jäätelöitä hieman ja laita kulhoon torttuviipaleiden päälle ensin kerros mansikkajäätelöä, sitten ohut kerros hilloa ja hillon päälle kuningatarjäätelöä. Lado lopuksi vielä torttuviipaleita pohjaksi. Laita charlotta pakkaseen takaisin jähmettymään. Ota esille hieman ennen tarjoilua pehmenemään.

torstai 23. toukokuuta 2013

Rhubarb Posset eli raparperivanukas


Korvasieni-pekonikastikkeesta jäi ylimääräinen kuohukermapurkki jääkaappiin pyörimään, kun teinkin kastikkeen lopulta ruokakermasta. Aamulla käydessäni avaamassa kasvihuoneen tuuletusluukun huomasin, että raparperin varretkin olivat jo venähtäneet melkoisesti. Otin muutaman varren mukaani, ja mietein miten raparperin happo mahtaisi possetissa toimia sitrusten sijaan. Ison sitruunan puolikas keittiöstä vielä löytyi, joten en kuitenkaan tällä kertaa uskaltautunut kokeilemaan vanukkaan hyytymistä pelkän raparperin avulla.


Vanukasmassaan tulevan raparperin keitin pehmeäksi sitruunamehussa sokerin kanssa. Sitten keitin kermaa ja sokeria kymmenisen minuuttia, jonka jälkeen yhdistin molemmat seokset, ja laitoin tarjoiluastioissaan kylmään hyytymään.


Päälle tulevaan raparperilisukkeeseen sain idean eilisestä Puutarhakeskiviikko -ohjelmasta. Raastettu tuore inkivääri antaa raparperille makua. Tuoreet mansikatkin olisi loistava lisuke raparperivanukkaalle. Koristeeksi löytyi jo sopivasti sitruunamelissaa omasta yrttimaasta.


Rhubarb Posset eli raparperivanukas
(2 annosta)

Raparperivanukas:
1 1/2 dl raparperikuutioita
n. 1/2 dl sokeria
1/2 dl sitruunamehua
2 dl kuohukermaa
n. 1/2 dl sokeria

Raparperilisuke:
1 dl raparperikuutioita
n. 1/4 dl sokeria
hiven tuoretta inkivääriä raastettuna

Mittaa kattilaan raparperikuutiot, sokeri ja sitruunamehu. Kiehauta ja keitä, kunnes raparperi pehmenee. Painele kuutiot rikki lusikalla tai haarukalla. Mittaa toiseen kattilaan kerma ja sokeri. Kiehauta ja keitä n. 10 minuuttia. Älä anna kiehua yli! Ota kermakattila liedeltä ja sekoita joukkoon raparperi-sitruunaseos. Kaada vanukasmassa tarjoiluastioihin, ja anna hyytyä viileässä useamman tunnin ajan. Mittaa lisuketta varten raparperikuutiot ja sokeri kattilaan. Raasta joukkoon inkivääriä parin raastimen vedon verran. Kiehauta ja keitä sen aikaa, kunnes raparperi hieman pehmenee ja alkaa irrota nestettä. Jäähdytä ja jaa lisuke hyytyneille vanukkaille tarjolle laitettaessa. Huom! Sokerin määrää voi muokata omaan makuun sopivammaksi. Jos et pidä kovin makeasta, keitä vaikka vanukkaaseen tulevat raparperit pelkän sitruunamehun kanssa.

keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Korvasieni-pekonikastike


Kevätajan ehdottomat ykkösherkut ovat meillä parsa, raparperi ja korvasienet. Viikonloppuna poikkesimme yhdelle korvasienipaikallemme katsomaan joko sinne olisi poimittavaa noussut. Vaan myöhässä on korvasienetkin tänä vuonna kaiken muun kasvillisuuden ohella. Sentään jokunen korvasieni jo löydettiin, ja kerättiin pois, vaikka ne eivät olleet koolla pilattuja. Ne riittivät kuitenkin juuri sopivasti kastikkeeseen, kun jatkoin kastiketta vielä pekonilla. Viikon sisällä täytyy kiertää muutkin korvasienipaikkamme, jos saataisiin satoa pakastimeenkin asti säilöttäväksi.

Korvasieni-pekonikastike

140 g pekonia
reilu 1 dl esikäsiteltyjä eli myrkyttömäksi ryöpättyjä korvasieniä
5 dl ruokakermaa
1 - 2 rkl Maizena vaaleaa kastikesuurustetta
suolaa
mustapippuria
reilusti ruohosipulisilppua

Paista kuivalla pannulla pekoniviipaleet molemmin puolin rapeiksi. Nosta pekonit pannulta talouspaperin päälle. Lisää pannulle käsitellyt korvasienet sopiviksi paloiteltuna ja paista, kunnes sienistä poistuu ylimääräinen neste. Lisää joukkoon ruokakerma ja suurusta kastikesuuruksella. Paloittele joukkoon pekonit ja mausta kastike suolalla. Rouhi kastikkeeseen mustapippuria ja lisää joukkoon silputtua ruohosipulia.

maanantai 20. toukokuuta 2013

Voikukkapesto


Nokkosten lisäksi tällä hetkellä ovat ruoanlaittoa ajatellen parhaimmillaan myös eräät viheliäiset rikkaruohot eli keltaisenaan kukkivat voikukat. Voikukkien lehdistä voi valmistaa esimerkiksi pestokastiketta. Pestoon kannattaa kerätä mahdollisimman nuoria ja sileäreunaisia lehtiä. Muuten pestosta saattaa tulla kitkerän makuista.


Voikukkapesto

3 dl nuoria voikukan lehtiä
2 rkl raastettua emmentaljuustoa
2 rkl auringonkukan siemeniä
1 pieni valkosipulin kynsi
1/2 dl rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria

Katkaise pois voikukanlehtien paksujen lehtiruotien tyvet, ja pienemmistäkin lehdistä lehtiruodit voi riipiä pois. Hienonna tehosekoittimessa voikukan lehdet, siemenet, kuorittu valkosipulin kynsi, juustoraaste ja osa öljystä. Lisää öljyä, kunnes saat tasaisen kastikkeen. Mausta suolalla ja pippurilla makusi mukaan.

Tosca-raparperipiirakka


Raparperin varret eivät vielä ole innostuneet venymään järin pitkiksi, mutta lauantaina en kuitenkaan enää malttanut pidempään kasvamista odotella, vaan otin raparperipenkistä useamman varren piirakkaa varten. Piirakan leipominen vain meinasi kokonaan jäädä kiireisenä päivänä, mutta saunan jälkeen illalla puoli yhdentoista jälkeen päätin sitten vielä piirakankin tehdä. Siinähän se leipominenkin meni, kun samalla seurasi sivusta Euroviisuja. Toscalla kuorrutettu raparperipiirakka on yksi suosikkireseptini raparperille, koska tosca on ihanaa kaikissa leipomuksissa, ja varsinkin kirpeän raparperin kanssa se makeana sopii hyvin yhteen. 

Tosca-raparperipiirakka

Pohja:
3 munaa
2 dl sokeria
100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria

Täyte:
n. 4 dl raparperin paloja

Kuorrutus:
100 g voita
1 dl sokeria
1/4 dl vehnäjauhoja
100 g mantelilastuja
1 rkl maitoa

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää sulatettu ja jäähdytetty voi. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Lisää seos taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Voitele piirakkavuoka ja kaada taikina pohjalle. Ripottele pintaan raparperin paloja ja paista uunissa 200 asteessa n. 20 minuuttia. Valmista sillä välin kuorrutus. Mittaa ainekset kattilaan. Kuumenna seosta koko ajan, kunnes piirakan saa ottaa uunista pois ja kaada tosca piirakan päälle. Jatka paistamista vielä n. 10 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen/-kiisselin kera.

lauantai 18. toukokuuta 2013

Pulled pork burger eli nyhtöpossupurilainen


Sain minäkin vihdoin aikaiseksi kokeilla ruokablogimaailmassa suureksi hitiksi osoittautunutta pulled porkia eli riivittyä possua, nyhtöpossua, kun pakastimesta löytyi sopivan oloinen lihapala siihen tarkoitukseen. Possun valmistuksen aloitin jo edellispäivänä hieromalla lihan pintaan reilusti mausteseosta. Eilen otin heti aamulla ensimmäiseksi maustuneen lihapalan jääkaapista huoneen lämpöön ja noin tunnin päästä liha pääsi uuniin matalaan lämpöön muhimaan useaksi tunniksi. Lihan ollessa uunissa ehdein hyvin siivoamaan koko talon, pesemään siinä sivussa vähän pyykkiä, sekä valmistamaan lihalle barbeque-soosin ja laittamaan punasipulisiivut marinoitumaan. Iltapäivällä liha oli vihdoin kypsääkin kypsempää ja sitä päästiin maistelemaan hampurilaisten täytteenä. Viitseliäämpi olisi vielä leiponut hampurilaissämpylätkin itse, mutta minulla oli puuhaa muutenkin tarpeeksi, niin tyydyttiin kaupan sämpylöihin. Ollaan tosin löydetty aika kelvolliset hampurilaissämpylät, joten ei kauheasti haittaa, vaikka hieman oikaiseekin hampurilaisten teossa. Koitin ensin kovin keksiä mitä muuta vielä voisi hampurilaisten väliin laittaa, mutta täytteet olivatkin riittävät ihan näin, koska liha oli erittäin maukasta. Lihaa tullaan meillä valmistamaan uudelleenkin tähän tapaan, muttei ehkä ihan kesäaikaan. Helteillä ei oikein viitsi uunia pitää tuntikausia päällä lämmittämässä sisätiloja entisestään.

Pulled pork hamburger eli nyhtöpossupurilainen

Pulled pork:
reilu kilo possua (lapaa, etuselkää, kassleria)

Kuivamausteseos:
1 rkl savupaprikajauhetta
2 rkl paprikajauhetta
1 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl ruskeaa raakaruokosokeria
1 rkl sinappijauhetta
2 - 3 rkl suolaa

Sekoita kuivamausteseoksen ainekset yhteen ja hiero seos lihapalan pintaan. Laita liha uunivuokaan ja anna maustua yön yli jääkaapissa. Ota liha hyvissä ajoin aamulla huoneen lämpöön noin tunniksi. Työnnä lihaan lihamittari ja kaada vuokaan vettä noin puoleen väliin saakka lihapalaa. Laita liha uuniin 200 asteeseen. Laske lämpö puolen tunnin päästä 110 asteeseen, ja kypsennä lihaa, kunnes sen lämpö on 93 astetta, eli niin ylikypsää, että lihasäikeet irtoavat hyvin toisistaan. Ota liha uunista, peitä foliolla ja anna lihan levätä ja hieman jäähtyä. Kaada vuoasta ylimääräistä lientä pois ja riivi liha kahden haarukan avulla säikeiksi. Sekoita lopuksi lihan joukkoon barbeque-kastike.

Barbeque-kastike:
2 rkl ruokaöljyä
1 sipuli
2 - 3 valkosipulin kynttä
1 punainen chili
1 tlk (500 g) paseerattua tomaattia
3 rkl fariinisokeria
2 - 3 rkl sherryviinietikkaa
2 rkl Worchester-kastiketta
sitruunamehua
mustapippuria
suolaa

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Poista chilistä siemenet ja hienonna se pieneksi. Kuumenna kattilassa öljy ja kuullota sipulit ja chili pehmeäksi. Lisää paseerattu tomaatti, fariinisokeri, etikka ja maustekastike. Puserra joukkoon hieman sitruunamehua ja mausta kastike mustapippurilla ja suolalla. Keitä kastiketta kokoon miedolla lämmöllä noin tunnin ajan.

Marinoitu punasipuli:
2 punasipulia
2 rkl ruokaöljyä
3 rkl punaviinietikkaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
mustapippuria
suolaa

Kuori punasipulit ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi renkaiksi. Sekoita muut ainekset keskenään ja kaada sipulirenkaiden päälle. Anna marinoitua jääkaapissa muutama tunti.

Lisäksi:
hampurilaissämpylöitä
majoneesia

Lämmitä hampurilaissämpylät grillissä tai uunissa. Levitä sämpylän puoliskoille majoneesia ja laita väliin reilusti riivittyä possua sekä marinoitua punasipulia.

torstai 16. toukokuuta 2013

Nokkosletut


Nyt on hyvä aika kerätä nokkosia ruoanlaittoon, kun versot ovat vielä nuoria. Nokkosia voi käyttää pinaatin tapaan mm. letuissa, keitoissa, leipätaikinoissa ja piirakoissa. Nokkonen sisältää rautaa paljon enemmän kuin pinaatti. Lisäksi siinä on mm. runsaasti C-vitamiinia sekä A-, B-, E- ja K -vitamiineja. Nokkosta voi säilöä talveksi joko ryöpättynä pakastamalla tai kuivaamalla. Eilen keräsin nokkosia lettutaikinaa varten, ja paistelin illalla iltapalaksi. Lettuihin käytin ternimaitoa, kun sitä vielä pakastimesta löytyy reilusti. Jos ternimaidon sijaan käyttää normaalimaitoa, pitää taikinaan lisätä pari kananmunaa sekä halutessaan tilkka voisulaa.

Nokkosletut

n. 1 l nokkosia
5 dl ternimaitoa
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1 tl suolaa

Paistamiseen:
voita tai juoksevaa kasvisrasvavalmistetta

Kerää nuoria nokkosen versoja tai vanhemmista nokkosista ylimpiä lehtiä puhtaalta paikalta. Huuhtele nokkoset hyvin ja keitä tai höyrytä 5 minuuttia. Hienonna ryöpätyt nokkoset pieneksi silpuksi. Lisää joukkoon puolet maidosta sekä jauhot, ja sekoita tasaiseksi. Lisää loppu maito sekä suola ja sokeri. Anna taikinan turvota pari tuntia huoneenlämmössä ennen paistamista. Kuumenna pannulla nokare rasvaa ja paista taikinasta ohuita lettuja.

keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Mansikkakermakakku


Mansikoista tehty täytekakku on ehkä kakuista kaikkein parhain. Ainakin mansikkakermakakkua pitää tehdä vähintään kerran kaksi kesässä. Täytteillä kakkuihin saa vaihtelua. Tähän kakkuun käytin täytteeksi valmisaineksista tehtyä moussea. Valkosuklaa-nougatmousse sopikin hyvin mansikan kanssa yhteen ja antoi kakkuun hyvää lisämakua.

Mansikkakermakakku

Vuokaan:
voita
vehnäjauhoja

Pohja:
1 1/2 dl perunajauhoja
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
6 kananmunaa
3 dl sokeria

Kostutukseen:
maitoa

Täyte:
1 pkt eli 2 ps Blå Bandin valkosuklaa-nougatmousseaineksia + maitoa
1 prk Saarioisten mansikkamarmeladia

Päälle:
500 g tuoreita mansikoita

Kiille:
1 dl vettä
1/2 dl hyytelösokeria

Reunoille:
250 ml Flora Vispiä
tomusokeria
1 - 2 rkl vaniljakreemijauhetta

Voitele kakkuvuoka ja jauhota se vehnäjauhoilla. Sekoita keskenään kakkupohjan kuivat aineet. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää vaahtoon kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa keskitasoa hieman alempana n. 35 - 40 min. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Kokoa kakku. Kostuta jokainen kakkulevy vuorollaan maidolla. Levitä kakun molempiin väleihin mansikkamarmeladia sekä pakkauksen ohjeen mukaan valmistettua valkosuklaa-nougatmoussea. Jätä mansikkamarmeladista 1/3 myöhempää käyttöä varten. Laita kakun päälle tuorekelmua ja anna kakun tekeytyä jääkaapissa kevyt paino päällään muutama tunti tai seuraavaan päivään. Koristele kakku. Levitä kakun pinnalle loppu mansikkamarmeladi. Poista mansikoista kannat, halkaise pituussuunnassa kahtia ja lado mansikanpuolikkaat kakun pinnalle. Valmista mansikoille kiille. Mittaa kattilaan vesi ja kiehauta se. Kaada joukkoon hyytelösokeri koko ajan sekoittaen. Kiehauta uudelleen. Ota kattila liedeltä ja anna kiilteen jäähtyä pari minuuttia. Lusikoi kiille mansikoiden päälle. Vaahdota Flora Vispi. Lisää joukkoon vaahdotuksen loppuvaiheessa vaniljakreemijauhetta, ja makeuta vaahto tomusokerilla. Pursota vaahto kakun reunoille.

Grillattu fenkoli halloumin kera


Aika ei meinaa tällä hetkellä riittää ollenkaan bloggaamiseen. Kasvimaan laittoa ja muuta pihatyötä riittää niin paljon, ettei koneella oikein ehdi olemaan, eikä iltaisin enää jaksa. Nukkumatti saapuu usein jo ennen kymmentä, ennen kuin on ehtinyt edes makuuhuoneeseen asti. Tässä nyt kuitenkin pikaisesti lisää ideoita grillattavaksi. Fenkoliakin tuli vähän aikaa sitten grillattua halloumin kanssa, ja kiva lisuke siitäkin syntyi. Fenkoli kannattaa esikypsentää keittämällä, niin grillausaika lyhenee huomattavasti ja lohkot grillaantuvat yhtä aikaa halloumin kanssa.

Grillattu fenkoli halloumin kera

1 fenkoli
1 pkt halloumia
0,75 dl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
1 - 2 tl jauhettua korianteria
mustapippuria
suolaa

Leikkaa fenkolista tillimäiset varret talteen. Leikkaa fenkoli pituussuunnassa lohkoiksi ja keitä lohkot napakan kypsiksi suolalla maustetussa vedessä n. 10 minuuttia. Hienonna fenkolin tillimäiset varret hienoksi silpuksi. Lisää joukkoon öljy, sitruunan mehu ja mausteet. Laita keitetyt fenkolilohkot ja paloiteltu halloumi maustettuun öljyyn ja anna maustua viileässä ennen grillaamista pari tuntia. Grillaa fenkolilohkot ja halloumi molemmin puolin, kunnes pinta saa väriä.

keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Marinoidut grillikasvikset


Meillä grillataan aina paljon kasviksia. Marinoidut grillikasvikset on yksi kiva tapa valmistaa kasviksia grillaten, ja ne sopivat hyvin lisukkeeksi sekä grillatulle lihalle että kalalle. Ennen grillaamista kasvikset maustetaan kevyesti, ja vasta grillaamisen jälkeen lisätään marinadi, jossa kasvikset saavat hetken vielä maustua ennen syömistä. Maukasta ja kivan värikästä!

Marinoidut grillikasvikset

1 kesäkurpitsa
1 munakoiso
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
4 - 5 jumboherkkusientä
suolaa
mustapippuria
Provencen yrttisekoitusta
sitruunamehua
oliiviöljyä

Marinadi:
1 salottisipuli
1 pieni prk kapriksia
n. 1 rkl Provencen yrttisekoitusta
1 dl oliiviöljyä
n. 1/2 dl punaviinietikkaa

Valmista marinadi. Kuori ja silppua salottisipuli mahdollisimman pieneksi silpuksi. Sekoita joukkoon kaprikset, yrttisekoitus sekä oliiviöljy ja punaviinietikka. Paloittele kasvikset reilun kokoisiksi paloiksi ja siivuiksi kulhoon. Mausta kasvikset suolalla, mustapippurilla ja yrttisekoituksella. Puserra joukkoon sitruunamehua. Kaada sekaan myös hieman oliiviöljyä. Grillaa kasvikset kypsiksi. Sekoita grillatut kasvikset marinadin kanssa sekaisin ja anna maustua hetki ennen tarjoilua.

tiistai 7. toukokuuta 2013

Grillattu rommiananas


Grillissä pystyy hyvin tekemään myös erilaisia jälkiruokia, ja yksi eniten grillattu jälkiruoka meillä on rommissa marinoidut ananaslohkot. Välillä lohkot syödään sellaisenaan, välillä jäätelön kanssa. On hyvää!

Grillattu rommiananas

1 tuore ananas
2 dl tummaa rommia
1 dl fariinisokeria
1 dl sitruunamehua
1 rkl vaniljasokeria

Leikkaa ananaksesta molemmat päät pois, leikkaa jäljelle jäänyt osa pituussuunnassa lohkoiksi, ja poista lohkoista kova keskus. Leikkaa lohkoihin muutama viilto poikittain melkein kuoreen asti. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada ananaslohkojen päälle. Anna maustua viileässä muutaman tunnin ajan. Grillaa lohkot molemmin puolin, kunnes pintaan tulee väriä. Sivele lohkoja marinadilla grillauksen loppuvaiheessa.

Leipäjuustosalaatti & salaatinkastike Melba


Vappupäivänä tein myös toisen salaatin vuohenjuustosalaatin lisäksi. Tässä salaatissa käytin leipäjuustoa, ja makeutta salaatille antoi mandariinilohkot. Salaatille sopi hyvin makeahko salaatinkastike, johon resepti löytyi Persikka-Omenaviinietikkapullon kyljestä.

Leipäjuustosalaatti & salaatinkastike Melba

Salaatti:
pala jäävuorisalaattia
pala kurkkua
1 rs punaisia kirsikkatomaatteja
pala leipäjuustoa
1 prk säilykemandariineja

Silppua jäävuorisalaatti. Paloittele kurkku ja halkaise kirsikkatomaatit. Paloittele leipäjuusto. Sekoita salaatin ainekset keskenään ja kaada päälle salaatinkastike.

Salaatinkastike Melba:
1/2 dl tomusokeria
1 dl öljyä
2 rkl Rajamäen Persikka-Omenaviinietikkaa
2 rkl sinappia
suolaa tuoreita yrttejä (basilika, oregano, kirveli)

Sekoita kastike hyvin vatkaimella.

Kreikkalaistyylinen vuohenjuustosalaatti


Vapun alla huomasin kaupassa vuohenjuustokuutioita. Ostettiin kokeeksi purkki, ja tein juustosta  salaatin kreikkalaiseen tapaan grillattavien lisukkeeksi. Vuohenjuustokuutiot olivat kermaisen pehmeitä ja vuohenjuustoksi aika miedon makuisia. Ihan hyviä kuitenkin, joten toistekin niitä voidaan hyvin käyttää.

Kreikkalaistyylinen vuohenjuustosalaatti

pala jäävuorisalaattia
pätkä kurkkua
rasia keltaisia kirsikkatomaatteja
rasia Pirkka vuohenjuustokuutioita
1 salottisipuli
mustia oliiveja
oliiviöljyä
sitruunamehua
basilikaa
oreganoa
mustapippuria

Silppua jäävuorisalaatti. Paloittele kurkku. Halkaise kirsikkatomaatit. Kuori salottisipuli ja leikkaa se ohuiksi renkaiksi. Sekoita salaatin ainekset keskenään ja ripottele joukkoon oreganoa, basilikaa ja mustapippurirouhetta. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Grillikauden avajaiset


Vappupäivänä meilläkin vihdoin aloitettiin grillauskausi. Ja mikäpä olikaan aloittaessa, kun käytössä oli uusi grilli. Siivotessani grillikatosta vapuksi kuntoon, totesin, että oli jo aika päästää yli kymmenen vuotta ahkeraan palvellut vanha kaasugrilli eläkkeelle. Pikapikaa piti sitten lähteä uutta ostamaan, että saataisiin vapun grillaussuunnitelmat toteutettua.


Ihan mahdottomasti ei hyviä grillivaihtoehtoja vastaan tullut, vaikka useammassa kaupassa kierreltiin. Mutta lopulta viimeisestä kaupasta löytyi meille ihan sopiva. Pikkaisen isompi grilli kuin vanha, mutta kuitenkin ihan sopivan kokoinen, että mahtui vielä hyvin grillikatoksen pöytätasolle grillille varatulle paikalle.


Vappupäivänä uuteen grilliin pääsi pekoniin kiedottua parsaa, Koskenlaskija paprikatuorejuustolla täytettyjä herkkusieniä pekonia ympärillään, kanapihvejä sekä punaisia suippopaprikoita. Lisukkeeksi tein vielä pari salaattia. Parina seuraavanakin päivänä ruoat valmistettiin grillissä. Yleensä meillä onkin kesäaikaan grilli kuumana useampana päivänä viikossa. Grillikatoksessa on mukava kokkailla kesähelteillä, koska grillin lisäksi siellä voi kaasupolttimen päällä keittää kattilassa perunat tai muurikalla paistaa wokkia, lettuja tai muuta vastaavaa. Lisäksi katoksessa on kotasavustin. Mitä siis suotta kesällä hikoilla sisällä hellan ääressä...

maanantai 6. toukokuuta 2013

Paholaisen lohi


K-kaupat mainostavat aina välillä paholaisen lohitaskuja, ja kuvasta päätellen lohen kanssa on ollut paholaisen hilloa  sekä vuohenjuustoa. Kilohintaa lohitaskuilla on ollut sen verran, ettei ole ollut kiinnostusta niitä ostaa valmiina, mutta helppohan tuo on toteuttaa myös itse. Ja vieläpä paljon edullisemmin. Varsinkin, jos tekee paholaisen hillonkin itse. Omatekoista paholaisen hilloa meiltä löytyykin aina. Sitä pitää heti tehdä lisää, kun vanha varasto alkaa käymään vähiin. Eilen vihdoin testasin millaista paholaisen lohta kotona tehtynä valmistuisi, kun viikonlopuksi oli kirjolohifile hankittuna. Lohesta voisi hyvin leikata myös annospaloja, joihin leikkaisi taskut, mutta kokonaista filettä en viitsinyt lähteä rikkomaan. Tein vain fileeseen viillot sopivin välimatkoin ja täytin paholaisen hillolla sekä vuohenjuustosiivuilla. Lohesta tuli oikein herkullista, ja potkuakin oli kivasti. Olinhan tähän hillosatsiin käyttänyt myös habaneroja.

Paholaisen lohi

kirjolohifilee
suolaa
mustapippuria
1 pkt vuohenjuustoa
n. 1 dl paholaisen hilloa

Leikkaa ruodottomaan fileeseen viitisen viiltoa vinosti nahkaan asti. Varo leikkaamasta nahkaa rikki. Mausta fileen pinta suolalla ja mustapippurilla. Sivele viiltoihin paholaisen hilloa ja täytä viillot pitkittäin leikatuilla vuohenjuustosiivuilla. Anna fileen maustua jääkaapissa ennen paistamista. Kypsennä file uunissa 200 asteessa fileen koosta riippuen n. 20 minuuttia.

sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Blue Lagoon


Kesällä on mukava tehdä ja kokeilla erilaisia drinkkejä ja cocktaileja, ja nautiskella niitä ulkona helteisen päivän päätteeksi. Vielä ei säät oikein suosi, mutta voihan sitä jo sisällä jonkun juoman sekoitella ja samalla haaveilla tulevasta kesästä. Blue Lagoon on raikas ja hyvän makuinen drinkki, jonka väristä tulee mieleen sininen taivas ja meri.

Blue Lagoon

2 cl Blue Curacao -likööriä
2 cl Vodkaa
10 cl sitruunalimonadia
jäitä

Koristeeksi:
cocktailkirsikka

Laita lasiin jäitä. Kaada päälle alkoholit, ja lisää sitruunalimonadi. Koristele cocktailkirsikalla.

Tiramisu


Vappupöydän herkkuna meillä oli tänä vuonna tiramisu. Keksien kastamisessa saa olla todella nopea, sillä ne imevät äkkiä nestettä itseensä. Tästä tiramisusta tulikin pikkaisen liian kostea meidän makuumme, joten pitää jatkossa muistaa, että 1 - 2 sekunnin kastaminen kahviin riittää meillä oikein hyvin. Maut olivat muuten ihan kohdillaan, Mascarponen oma makukin tuli hyvin täytteestä esille, eikä peittynyt minkään muun maun alle.

Tiramisu

n. 24 Savoiardi -keksiä

Kostutus:
2 dl vahvaa kahvijuomaa
1/2 dl Disaronno Originale Amarettolikööriä

Täyte:
4 kananmunaa
1 dl sokeria
500 g Mascarponea
1 - 2 rkl Disaronno Originale Amarettolikööriä

Päälle:
rouhittua suklaata tai tummaa kaakaojauhetta

Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa keltuaiset ja sokeri. Lisää keltuaisvaahtoon mascarpone ja sekoita tasaiseksi. Sekoita valkuaisvaahto joukkoon varovasti nostellen. Mausta täyte liköörillä. Sekoita jäähtynyt kahvi ja likööri keskenään. Kasta puolet kekseistä nopeasti kahviin ja asettele keksit sokeripinta ylöspäin vuoan pohjalle. Levitä puolet täytteestä keksien päälle. Kasta loput keksit kahviin ja asettele vuokaan täytteen päälle. Levitä pinnalle loput täytteestä ja koristele pinta suklaarouheella tai sihtaa päälle kerros kaakaojauhetta.

perjantai 3. toukokuuta 2013

Siikacheviche-leivät


Viimeisen talviverkoilta tulleen siian säästin chevichen eli limen tai sitruunan mehulla raakakypsennetyn kalan raaka-aineeksi. Koska siika oli järvessä kasvanutta, pakastin fileet ensin. Vapuksi otin fileet sulamaan, ja vappupäivä aloitettiin syömällä raikkaan sitruunaisia siikacheviche-leipiä.

Siikacheviche-leivät

400 - 500 g nahatonta ja ruodotonta siikafilettä
1 punainen chili
1 punasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 keltainen paprika
1 ruukku tuoretta korianteria
1 dl sitruunamehua
1/2 dl oliiviöljyä
1 - 2 tl suolaa
ripaus sokeria
mustapippuria

Tarjoiluun:
hyvää ruisleipää
isoja kapriksia
korianterin lehtiä

Leikkaa siika pieniksi kuutioiksi. Poista chilistä siemenet ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Kuori punasipuli ja hienonna pieneksi silpuksi. Kuori valkosipulinkynsi ja hienonna. Poista paprikasta siemenet ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Sekoita ainekset keskenään ja hienonna joukkoon korianteri. Sekoita keskenään sitruunamehu, oliiviöljy, suola. sokeri ja mustapippuri. Kaada seos tasaisesti chevichen joukkoon. Anna maustua ja kypsyä jääkaapissa 2 - 3 tuntia tai yön yli. Sekoita muutaman kerran maustumisen aikana. Tarjoa siikacheviche ruisleivän kanssa.