torstai 28. maaliskuuta 2013

Iloista Pääsiäistä!

tiistai 26. maaliskuuta 2013

Haukipiiraat/-pasteijat


Tänään, kun sain vihdoin viherkasvien mullanvaihdon hoidettua loppuun, ajattelin että nyt on vaihteeksi taas vuoro tehdä jotain keittiön puolella. Haukitäytteiset pasteijat ovat olleet pitkään mielessä, joten otin joululta jääneet viimeiset voitaikinalevyt sulamaan, ja aloitin täytteen teon. Haukeahan meillä riittää vielä vaikka mihin käytettäväksi. Pakastimessa on useampi pakkaus fileitä, ja lisää varmasti vielä tulee. Verkot on edelleen järvessä. Siitäkin huolimatta, että joku oli käynyt pari viikkoa sitten tekemässä niille ilkivaltaa. Muutama verkko menetettiin, mutta uudet vaihdettiin tilalle. Pari kolme viikkoa vielä ainakin verkot saa varmaan olla järvessä, koska kovia pakkasia on riittänyt eikä jää ole lähtenyt vielä sulamaan. Toivottavasti ilkivaltakin jäi ensimmäiseksi ja viimeiseksi kerraksi.

Haukitäytteen halusin maustaa tällä kertaa ihan vain peruskalamausteilla eli suolalla, valkopippurilla ja tillillä. Loppuvaiheessa hieman laiskuus iski, enkä sitten enää jaksanut taikinaa vääntää pasteijoiden muotoon. Tarkoitus oli alunperin tehdä pasteijat saman muotoisiksi kuin kanttarellipasteijat, mutta se olisi vaatinut myös taikinan kaulitsemista. Niinpä käytin tällä kertaa muffinipeltejä ja lopputuloksena oli pasteijoita hieman runsaampitäytteiset pikkupiiraat. Hauki sopi täytteeseen hyvin ja maku piiraissa oli hyvä. Koska haukea kerran riittää, pitää tehdä uudemmankin kerran. Jos ensi kerralla saisi pasteijoitakin aikaiseksi.

Haukipiiraat/-pasteijat

1 kg voitaikinalevyjä

Täyte:
50 g voita
1 sipuli hienonnettuna
500 g lihamyllyllä jauhettua haukifilettä
3 keitettyä kananmunaa
1 dl ohrahelmiä
n. 2 - 3 dl vettä
1 kalaliemikuutio
suolaa
jauhettua valkopippuria
kuivattua tilliä

Voiteluun:
kananmuna

Sulata voi pannulla. Kuullota hienonnettu sipuli. Lisää joukkoon jauhettu hauki ja paista, kunnes kala on kypsää ja kevyesti ruskistunut. Ota pannu liedeltä. Keitä samalla ohrahelmet kypsiksi kalaliemikuutiolla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Hienonna pieneksi kuoritut ja keitetyt kananmunat. Sekoita ohrahelmet ja kananmunahakkelus hauki-sipuliseoksen joukkoon. Mausta seos suolalla, valkopippurilla sekä tillillä. Valmista sulaneista voitaikinalevyistä pasteijoita tai pieniä piiraita. Voitele kananmunalla ja paista uunissa 225 asteessa n. 10 - 15 minuuttia.

maanantai 25. maaliskuuta 2013

Porsaan kieltä kastikkeessa


Porsaan kieliä keittiössämme  on keitelty  säännöllisesti jo vuosia. Tähän saakka kielet ovat vain päätyneet nelijalkaisille asukkaille. Kuitenkin pidemmän aikaa olen jo katsellut, miten hyvänoloista, kiinteää ja mureaa, liha kielissä on. Ja pitkällisen käännytystyön tuloksena sain vihdoin lihansyöjältä luvan valmistaa kieliä myös ruokapöytään. Tänään keittelin kaksi kieltä liemessä kypsäksi, ja varmuuden vuoksi tein vielä kastikkeen, johon kielisiivut piilotin. Soosin kanssahan kaikki menee aina paremmin alas. Liha oli kuitenkin itsestäänkin niin kelvollista, että maistui lihansyöjälle jopa ilman kastiketta. Porsaan kieliä saa vastedes valmistaa muutenkin kuin koiranruoaksi. Todella edullisia liharuokia porsaan kielistä saakin. Kaksi kieltä maksoi yhden euron ja kymmenen senttiä. Tehtaanmyymälässä tuoreet, irtomyynnissä olevat kielet maksavat vain 2,50 €/kg. Ruokakaupoissa hinta pyörii kuuden euron molemmin puolin.

Porsaan kieliä kastikkeessa

n. 500 g porsaan kieliä
vettä
n. 1 rkl suolaa
n. 1 rkl kokonaisia mustapippureita
1 laakerinlehti
1 porkkana
1 sipuli
1 varsisellerin varsi

Kastike:
2 dl siivilöityä keitinlientä
1 dl ruokakermaa
1 - 2 dl Maizena vaaleaa kastikesuurusta
hienonnettua persiljaa
(suolaa, mustapippuria)

Pese kielet karkealla harjalla kylmän veden alla. Laita kielet kattilaan ja kaada päälle vettä sen verran, että kielet juuri peittyvät. Kiehauta. Kuori pinnalle syntyvä vaahto pois. Lisää kattilaan suola, pippurit ja laakerinlehti. Lisää kuorittu ja paloiteltu porkkana, sipuli sekä varsisellerin palat. Keitä kieliä 1 1/2 - 2 tuntia, kunnes liha on kypsää ja mureaa. Lisää tarvittaessa nestettä, jotta kielet pysyvät koko ajan kokonaan liemessä. Nosta kypsät kielet liemestä ja kuori kielistä pinta pois. Leikkaa kielet ohuiksi siivuiksi. Mittaa kattilaan siivilöity keitinliemi sekä ruokakerma. Kiehauta ja suurusta Maizenalla. Lisää joukkoon hienonnettua persiljaa ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Kaada kastike kielisiivujen päälle ja tarjoile.


Ei ehkä vielä tässä vaiheessa ruokahaluja herättävän näköistä...

perjantai 22. maaliskuuta 2013

Kanafileet & vuohenjuustodippi


Tänään tein ruoaksi Tyrniä ja tyrskyjä -blogin ohjeella kanafileitä ja vuohenjuustodippiä. Lisäksi laitoin uunissa oliiviöljyssä, cayennepippurissa ja suolassa pyöräytettyjä bataattilohkoja. Taisin innostua hieman liikaa paprikan kanssa, koska dippi jäi hieman ohueksi. Maku siinä kuitenkin oli kohdallaan, eikä dippi kuitenkaan niin juoksevaa ollut, että syömistä olisi haitannut. Kanafileistä tuli todella maukkaita. Annoin fileiden vielä maustua seoksessa muutaman tunnin ennen paistamista. Mausteseos täytyykin pitää mielessä kesän grillauksia ajatellen. Koko ateria valmistui tosi vähällä vaivalla ja nopeasti. Raikkaan vihersalaatinkin tein sillä välin, kun paistoin kanoja ja bataatit kypsyivät uunissa. Salaatti jäi kuitenkin myöhemmin syötäväksi, koska kanat ja bataatit tuli syötyä viimeistä murua myöten, eikä salaattia enää sen jälkeen jaksanut. Tätä kannattaa todella kokeilla!

Kanafileet & vuohenjuustodippi
(3 - 4 kanafileelle)
 
2 rkl oliiviöljyä (aurinkokuivattu tomaatti)
2 tl ruskeaa sokeria
1 tl sipulijauhetta
2 tl valkosipulijauhetta
2 tl chilijauhetta
2 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
1 tl pippuria

Sekoita mausteseoksen ainekset kulhossa ja pyörittele siinä kanafileet. Paista fileet pannulla kypsäksi.

Dippi:

vajaa 1 dl silputtua punaista paprikaa
50 g vuohenjuustoa
2 tl smetanaa
0,25 tl suolaa

Sekoita dipin ainekset tehosekoittimessa pehmeäksi seokseksi.

tiistai 19. maaliskuuta 2013

Paholaisen munat


Erilaisia täytettyjä kananmunia on tullut ennenkin tehtyä, ja ne ovat aina hyviä ja kivoja lisukkeina ja pikkupurtavana. Paholaisen munista olin kuullut ennenkin, ja kokeilulistallani ne jo olivatkin. Eilen sain lopullisen kimmokkeen niiden tekemiseen taas tv:n äärellä. Ei, tällä kertaa kyseessä ei ollut Kauniit ja rohkeat, kuten sitruunapaloissa, vaan komediasarja, jota satunnaisesti tulee katseltua, jos vain sopivaan aikaan sattuu televisio olemaan auki. Paholaisen muniin löytyi netistä reseptejä yhtä monta kuin tekijääkin. En sitten lähtenyt mitään reseptiä sen tarkemmin seuraamaan, vaan tein niinkuin itsestä tällä kertaa hyvältä tuntui. Ensi kerralla ehkä sitten taas hieman erilaisin maustein... Hyviksi kehuttiin näitäkin.


Paholaisen munat

6 kovaksi keitettyä kananmunaa
2 - 3 rkl majoneesia
1 rkl Dijon -hunajasinappia
maun mukaan Chipotle Tabascoa
suolaa
savupaprikajauhetta

Kuori kananmunat ja halkaise ne pituussuunnassa. Poista kananmunan puolikkaista keltuaiset kulhoon ja hienonna ne haarukalla. Sekoita joukkoon majoneesi ja sinappi. Mausta seos Chipotle Tabascolla ja suolalla. Jaa seos kananmunan puolikkaille ja ripottele pintaan savupaprikajauhetta.

Kanapihvejä cajunkastikeessa


Jätin lihansyönnin 90-luvun puolivälissä. Täysin kasvissyöjäksi en ryhtynyt, vaan ruokavaliooni kuului edelleen maitotuotteet, kananmunat sekä kala. Tällä linjalla olin viime kesään saakka. Kesällä päätin kuitenkin kokeilla erinäisistä syistä johtuen kanan palauttamista ruokavaliooni, ja nyt kanaa tulee syötyä ihan säännöllisesti. Ihan joka muodossa se ei vielä uppoa, mutta sitten kun se maistuu, niin se todellakin maistuu. Ja tämä cajunkastike-resepti on sellainen, mikä todellakin saa kanan maistumaan! Tätä syödessä olen aina hyvin tyytyväinen siitä, että tuli taas kanaankin siirryttyä. Ja suuri kiitos tästä reseptistä kuuluu, kenellepäs muulle kuin, Onko Nälkä? -blogin taitavalle kokille Chef Jonesille, joka noita herkkureseptejä blogiinsa suoltaa siihen tahtiin, ettei kokeilulistallani loppua näy. Kiitos, kiitos, kiitos! Tästä on tullut yksi suosikkiruoistamme, ja nykyään meillä syödään kanaa cajunkastikkeessa melkein kerran viikossa. Kovin jo odottelemme grillikauden alkua, jolloin pääsemme vihdoin kokeilemaan kastikkeessa marinoitujen kanapalojen grillaamista vartaissa. Siihen saakka laittelemme kanapihvit kastikkeineen uunissa ja syömme riisin kanssa. Riisinä meillä on ollut pikariisi, jonka suhteen olin alkuun skeptinen. Pikariisi kuitenkin toimii hyvin tässä annoksessa. Ja kaiken lisäksi se valmistuu todella helposti ja nopeasti. Vesi vain kiehautetaan, sammutetaan levy, sekoitetaan riisit veteen, kansi kiinni ja kolme minuuttia odotellaan. Ehdoton lisä annoksessa on myös pannulla paistettu paprika ja sipuli maustettuna suola- ja sokeriripauksella sekä balsamicolla. Tämä ruoka loppuu aina auttamattomasti kesken. Niin hyvää se on! Cajunkastiketta pitää kokeilla myös vielä kalan kanssa, mutta uskon, että kanan kanssa se on parhaimmillaan.

Kanapihvejä cajunkastikkeessa

Cajunkastike/ -marinadi:
1 tl fenkolinsiemeniä
1 tl korianterinsiemeniä
1 tl jeeraa jauheena, tai siemeniä
n. 10 kpl kokonaisia kuivattuja neilikoita
1 tl sinappijauhetta
1 tl chilijauhetta
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl kuivattua timjamia
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua basilikaa
2 rkl fariinisokeria
1 kanaliemikuutio
n. 1dl tomaattipyreetä
n. 2 rkl punaviinietikkaa
1/2 sitruunan mehu
2dl vettä, lisää tarvittaessa
raastettua valkosipulia

Paahda kuivalla pannulla korianterinsiemenet, fenkolinsiemenet ja kokonaiset neilikat sekä jeera. Kun tuoksu on ilmassa, on valmista. Jauha paahdetut mausteet morttelissa hienoksi. Lisää joukkoon sinappijauhe, chilijauhe, kuivattu timjami, kuivattu oregano ja kuivattu basilika. Kaada pannulle punaviinietikkaa, ja anna kiehahtaa puoleen. Lisää sitruunamehu, savupaprikajauhe ja fariinisokeri. Sitten lisää vesi, kanaliemi ja tomaattipyre, raastettua valkosipulia, sekä cajunmausteseos. Anna kiehua kokoon ja sitten kastike saa jäähtyä.

Kanapihvit:
n. 500 - 600 g kananpojan tai broilerin paistileikkeitä, minuuttipihvejä, rintafileitä tms.
cajunkastiketta puolitoistakertainen tai tuplamäärä

Laita kanapihvit ja kastike uunivuokaan niin, että pihvit kauttaaltaan peittyvät, ja anna marinoitua.Voit puolittaa kanapihvit halutessasi, varsinkin, jos pihvit ovat reilun kokoisia.
Kypsennä uunissa 225 asteessa n.20 - 25 minuuttia, kunnes kana on kypsää. Tarjoile pihvit kastikkeineen riisin sekä paistetun paprikan ja sipulin kera.


Edit. Cajun-täpinöissä unohtui vielä mainita, että sunnuntaina kanan kanssa tuli viimein maistettua myös tätä suuren suosion saanutta, trendikästä Kungfu Girl Rieslingiä. Ei enää ole mikään ihme, että viiniä on niin joka puolella hehkutettu. Viini on oikein maukasta, raikasta ja mukavan hapokasta. Loistava ruokaviini!

maanantai 18. maaliskuuta 2013

Katkarapu-tuorejuustoiset blinit


Kamalan huono kuva otettu iltahämyssä ja kovassa nälässä. Blinit olivat kuitenkin sen verran hyviä, että pakkohan se resepti on tännekin laittaa huonosta kuvasta huolimatta. Loppuviikosta selailin hyllyyn kertyneitä keittokirjoja, ja Idée Crème Bonjour II -kirjasesta huomasin kivan oloisen ja hieman tavallisesta poikkeavan blinireseptin. Blinitaikinaan oli käytetty katkaraputuorejuustoa, ja kun kyseistä juustoakin sattui jääkaapissa olemaan, niin tottahan reseptiä piti sitten heti viikonloppuna kokeilla. Mateen mätiäkin oli pakastimessa vielä sopivasti rasia yhtä blinikertaa varten. Blinit olivat hyvän makuisia ja mukavan kuohkeita sisältä. Tuorejuustosta puolet kului taikinaan, ja loppu syötiin blinien kanssa. Tuorejuusto sopikin hyvin blinien kanssa ja oli hyvää vaihtelua smetanalle. Tosin smetanaakin oli tarjolla, kuten kuvasta näkyy. Lisukkeeksi paistoin vielä sipulin kanssa pakastimesta pussillisen sieniä (kanttarelli, herkkutatti, mustatorvisieni). Myös pikkuruisia suolakurkkuja naposteltiin samalla.

Katkarapu-tuorejuustoiset blinit

2 dl maitoa
1 rkl hiivaa
1 tl suolaa
1 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl tattarijauhoja
2 kananmunaa
100 g Katkarapu -Crème Bonjouria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva ja suola maitoon. Lisää jauhot hyvin sekoittaen. Erota kananmunan keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaiset ja Crème Bonjour taikinaan. Kohota lämpimässä paikassa pari tuntia. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää taikinaan. Paista blinit blinipannussa tai ohukaispannussa.

perjantai 15. maaliskuuta 2013

Lemon bars eli sitruunapalat


Olette ehkä saattaneet joskus kuulla Kauniista ja rohkeista. Sehän on se saippuasarja, mitä kukaan ei katsele (tai ei ainakaan tunnusta katselevansa), mutta siitä huolimatta sitä vain vuodesta toiseen esitetään tv:stä. No, joka tapauksessa, tuo kyseinen sarja sai minut leipomaan tänään sitruunapaloja. Aina, kun satun sarjaa vahingossa vilaukselta näkemään (minäkään en siis sarjaa tietenkään seuraa), niin nykyään siellä joku nainen on aina kehumassa ja tyrkyttämässä muille lemon barsejaan. Googlettelin ohjetta ensin ulkomaisilta sivuilta, mutta löytyihän sitruunapaloihin ohjetta myös kotimaasta, joten en lähtenyt suotta ohjeita kääntämään, vaan käytin Arla Ingmanin sivuilta löytynyttä ohjetta. Ohjeesta poikkesin sen verran, että käytin sitruunoista myös kuoret, koska halusin paloihin mahdollisimman paljon sitruunan makua. Sitruunan kuorta laitoin sekä pohjataikinaan että täytteeseen. Täytteeseen tulevan sokerin määrääkin vähensin puolella desillä. Siitä huolimatta sitruunapalat ovat melkoisen makeaa tavaraa. Oikein hyviä kuitenkin niin maultaan kuin koostumukseltaan. Sitruunapalat sopivat hyvin vaikka pääsiäispöytään. Kumma, etten ollut ennen sitruunapaloihin missään törmännyt. Saippuasarjoistakin voi näköjään oppia jotain...

Lemon bars eli sitruunapalat

Pohja:
230 g pehmeää voita
1 1/4 dl sokeria
4 3/4 dl vehnäjauhoja
1 sitruunan raastettu kuori

Täyte:
4 kananmunaa
3 dl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1 sitruunan raastettu kuori
1 1/4 dl sitruunamehua (n. 2 isoa sitruunaa)

Koristeluun:
tomusokeria

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota 30 x 25 cm kokoinen vuoka. Hiero pehmeä voi ja kuivat aineet taikinaksi. Painele taikina vuoan pohjaan. Esikypsennä pohjaa 15 - 20 minuuttia. Vatkaa täytteen munat ja sokeri keskenään vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vehnäjauhot, sitruunan kuori ja mehu, ja sekoita tasaiseksi. Kaada täyte pohjan päälle ja paista vielä 20 - 25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Kääri vuoka kelmuun ja laita jääkaappiin jäähtymään muutamaksi tunniksi (mielellään yön yli). Leikkaa paloiksi ja koristele tomusokerilla ennen tarjoilua.

keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Silakkapihvit


Silakoista saa halpaa, mutta herkullista ruokaa. Nytkin silakkafileet maksoivat vain 3,90 €/kg, joten pitihän niitä reilu puolen kiloa ostaa. Pitkästä aikaa paistelin silakkapihvejä, kun useimmiten tulee tehtyä uunisilakoita tomaatti- tai currykastikkeessa. Silakkapihvit valmistan aina tähän tapaan ensin ruokakermassa liottamalla. Silakan maku pehmenee, ja jauhot ottavat hyvin pintaan kiinni. Pihveistä tulee pannulla paistaen rapeapintaisia, mutta sisältä jäävät hyvin pehmeiksi ja mehukkaiksi. Pihvit voi kypsentää uunissakin, jos niistä haluaa kevyempiä. Pinnasta vain ei tule uunissa niin hyvä kuin paistamalla.

Silakkapihvit

n. 600 g silakkafileitä
1 1/2 dl ruokakermaa
2 keltuaista
1 dl ruisjauhoja
suolaa
jauhettua valkopippuria
hienonnettua tilliä

Paistamiseen:
voita

Tarjoiluun:
sitruunaviipaleita

Sekoita keltuaiset ruokakerman kanssa. Laita silakkafileet kermaseokseen, ja anna olla jääkaapissa  vähintään tunti. Mausta ruisjauhot suolalla ja valkopippurilla. Leivitä silakkafileet ruisjauhoissa. Laita fileet nahkapuoli alaspäin ja ripottele puolelle fileistä runsaasti tillisilppua. Laita toiset fileet tillillä maustettujen päälle ja paista pihvit voissa pannulla molemmin puolin, kunnes ne ovat kullanruskeita. Voit paistaa pihvit myös uunissa 250 asteessa noin 10 minuuttia. Puserra silakkapihveille syödessä sitruunamehua.

sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Juustoiset kananmunaleivät pannulla


Kiireettöminä sunnuntaiaamuina tulee usein tehtyä aamiaiseksi vähän jotain erityisempää, eikä vain nakattua leipäpussia ja margariinirasiaa pöytään kahvin seuraksi. Paahtoleivästä ja kananmunista saa kivoja aamiais- ja välipalaleipiä, kun paistaa kananmunat pannulla paahtoleipiin tehdyissä koloissa. Kananmunan voi rikkoa koloon kokonaisenakin, mutta useimmiten tykkään sekoitella joukkoon myös juustoraastetta antamaan leiville lisää makua. Kananmuniakin kuluu juustoraasteen kanssa vähemmän, jos sattuvat vaikka olemaan muutenkin vähissä.

Juustoiset kananmunaleivät pannulla

4 paahtoleipäviipaletta
2 kananmunaa
n. 1 dl juustoraastetta
suolaa
jauhettua valkopippuria

Paistamiseen:
voita tai juoksevaa kasviöljyvalmistetta

Ota paahtoleivistä muotilla keskusta pois. Riko kananmunat kulhoon ja sekoita joukkoon juustoraaste. Kuumenna pannulla rasva ja laita leivät pannulle. Täytä leipien kolot kananmunajuustoseoksella, ja ripottele pintaan hieman suolaa ja valkopippuria. Käännä leivät, kun kananmuna alkaa sopivasti hyytyä, ripottele toisellekin puolelle hieman mausteita. Paista, kunnes leivissä on molemmin puolin väriä ja kananmuna on hyytynyt. Muotilla otetut palat kannattaa paistaa myös leipien mukana ja maustaa kevyesti suolalla ja valkopippurilla. Ne maistuvat ihan sellaisenaan.

lauantai 9. maaliskuuta 2013

Lohipastrami


Pastrami on meistä melkeinpä kaikkein parasta mitä lohesta voi tehdä. Jos pidät graavatusta kalasta, pidät varmasti myös pastramista. Pastramissa graavaantunut lohi pintapaistetaan nopeasti ja sen jälkeen pyöräytetään mausteissa. Lopputulos on suussa sulavan herkullista! Lohipastrami sopii hyvin mm. leivän päälle ja salaattiin.

Lohipastrami

n. 500 g lohifileetä (keskipala)
karkeaa merisuolaa
Santa Marian Pippurisekoitusta

Poista lohesta nahka, ruodot ja rasva. Mausta kala suolalla ja anna sen imeytyä kylmässä n. 1,5 - 2 tuntia. Pyyhi ylimääräiset suolat pois ja leikkaa lohipala ruotoviivan suuntaisesti  neljään osaan, tarkoituksena on saada neljä epämääräistä, kulmikasta siivua. Lämmitä teflonpannu tulikuumaksi. Pyöritä lohipalat kuivalla pannulla yksi kerrallaan siten, että ne saavat aavistuksen verran pintaväriä ja nosta palat reilunkokoiseen astiaan. Mausta lohipalat pippurisekoituksella . Kääri jokainen lohipala omaan tiukkaan tuorekelmupakettiin, pyörittäen kelmua molemmista päistä eri suuntiin. Siirrä paketit tunniksi jääkaappiin. Leikkaa lohipalat terävällä veitsellä siivuiksi, ja poista vasta sen jälkeen tuorekelmu.

perjantai 8. maaliskuuta 2013

Leilan kaalisalaatti


Kaalisalaatti eli coleslaw on meillä saavuttanut suuren suosion, ja siksi sitä tuleekin usein tehtyä, varsinkin kesäaikaan grilliruokien lisukkeeksi. Leilan parhaat ruokaohjeet -kirjasta löytyy hieman erilainen kaalisalaattiohje kuin mitä yleensä teen. Leilan tapaan tehty salaatti on pikkaisen työläämpi, mutta sitäkin on välillä kiva tehdä, kun saa makuihin hieman vaihtelua.

Leilan kaalisalaatti

1/2 valkokaalia
2 porkkanaa
1 rkl kokonaisia kuminoita
4 dl majoneesia
1 valkosipulinkynsi
muutama tippa Tabascoa
sormisuolaa
mustapippuria myllystä

Suikaloi kaali hienoksi ja kasta suikaleet kiehuvassa hyvin suolatussa vedessä. Kaada vesi pois ja huuhdo kaali kylmällä vedellä. Valuta suikaleet kunnolla lävikössä. Raasta porkkanat raastinraudan karkealla terällä ja sekoita kulhossa olevaan kaaliin. Paahda kuminat kuivalla pannulla ja murskaa kevyesti huhmareessa. Lisää kumina kaaliin ja sekoita joukkoon majoneesi sekä hienoksi silputtu valkosipuli. Mausta.

torstai 7. maaliskuuta 2013

Viskimarinoidut lohipalat & makea chili-jogurttikastike


Lohelle pitää aina kokeilla jos jonkinlaista valmistustapaa, ettei siihen pääse kyllästymään. Niinpä välillä täytyy käydä baarikaapistakin hakemassa uusia makuvivahteita. Näistä lohipaloista tuli maukkaita ja meheviä. Makea kastike sopii lohelle aina hyvin. Lisukkeeksi perunamuusia ja oman maan papuja valkosipulin kanssa paistettuna. Johan lähti nälkä!

Viskimarinoidut lohipalat & makea chili-jogurttikastike

Lohi:
pala merilohifilettä
merisuolaa myllystä
valkopippurijauhetta

Marinadi:
1/2 dl viskiä
1/2 dl juoksevaa hunajaa
2 rkl soijakastiketta

Paistamiseen:
voita

Chili-jogurttikastike:
2 dl turkkilaista jogurttia
1 dl majoneesia
1 dl makeaa chilikastiketta
ripaus mustapippurirouhetta
maun mukaan Tabasco Valkosipuli Pippurikastiketta

Leikkaa ruodoton lohifile sopiviksi annospaloiksi. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja aseta lohipalat nahkapuoli ylöspäin marinadiin. Anna lohipalojen maustua viileässä vähintään 2 tuntia. Sekoita chili-jogurttikastikkeen ainekset keskenään ja anna kastikkeen tekeentyä viileässä. Poista lohipalat marinadista. Rouhi lohipalojen päälle myllystä merisuolaa ja ripottele pinnalle valkopippurijauhetta. Paista lohipalat pannulla voissa molemmin puolin, kunnes pinta saa hyvän värin.

keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Kananmuna-reseptikisan äänestys alkoi


Kananmuna-reseptikisan äänestys alkoi ja kestää tiistaihin 12.3. saakka. Äänestämään pääsee tästä.

maanantai 4. maaliskuuta 2013

Maistuis varmaan sullekin! -blogi goes facebook


Tähän asti olen pysytellyt visusti kaukana facebookista, mutta nyt päätin antaa sillekin tilaisuuden, ja kovalla työllä ja tuskalla loin blogille kokeeksi oman facebook-sivun. Vasemman sivulaatikon ylälaidasta löytyy tuo yllä oleva facebook-kuvake, jota kautta sivulle pääsee. Facebookin käyttö on minulle ihan hepreaa, joten vinkatkaa, jos jotain on enemmän tai vähemmän vialla. Vinkkejä ja neuvoja otetaan mielellään vastaan!

Ananaskeikauskakku


Ananaskeikauskakku on nopea ja helppo tehdä. Kaiken lisäksi se on ihan älyttömän hyvää vaniljajäätelön kanssa. Makeaa ja mehevää!

Ananaskeikauskakku

Vuokaan:
1 tuore ananas tai iso purkki säilykeananaksen siivuja
1 rs (100 g) sokeroituja vihreitä tai punaisia kirsikoita
n. 2 dl fariinisokeria
50 g sulatettua voita

Taikina:
125 g voita
1 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Pingota irtopohjavuokaan leivinpaperi, voitele vuoan reunat rasvalla ja levitä fariinisokeri pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Kuori ananas, leikkaa siivuiksi ja koverra siivuista kova keskus pois. Asettele ananasrenkaat vuokaan. Lisää koloihin kirsikat. Valuta päälle voisula. Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne taikinaan. Lisää lopuksi maito ja sekoita taikina nopeasti sekaisin. Levitä taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 45 minuuttia. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä ja poista varovasti leivinpaperi. Tarjoa lämpimänä vaniljajäätelön kera.