maanantai 26. elokuuta 2013

Tarte Flambée kanttarelleilla


Keittiössä, kotona ja puutarhassa -blogin Minna postasi viime viikolla ranskalaisen pizzaversion, Tarte Flambéen ohjeen, ja tiesin heti, että ohjetta on pikimmiten kokeiltava. Viikonloppuna käytiin pariin otteeseen sienimetsällä ja kanttarelleja löytyi sekä ohjeen toteuttamiseen että pakastimeenkin muutama pussi. Mustatorvisieniäkin löytyi vielä lisää samalta paikalta kuin viimeksi, lampaankääpiä saatiin useampi ja ensimmäiset suppilovahverotkin olivat jo nousseet. Jokuset suppilovahverot olivatkin jo todella reilun kokoisia ja valmiita poimittavaksi. Mutta takaisin varsinaiseen aiheeseen ja Tarte Flambéeseen. Eilen sen leivoin, ja sen verran hyvää oli, että kaikki syötiin pois heti yhdellä kertaa. Ranskankerma toi kivaa vaihtelua normaalipizzojen tomaattikastikkeelle, ja Glorian Ruoka & Viini -lehdestä peräisin oleva pizzapohjan ohje oli juuri meidän makuumme, sopivan ohut ja rapea. Tarte Flambéeta tehdään toistekin ja erilaisia täytteitä kokeillen.

Tarte Flambée kanttarelleilla

Pohja:
2 dl kädenlämpöistä vettä
1/4 pkt tuorehiivaa
1/2 tl suolaa
4 dl vehnäjauhoja
1 rkl oliiviöljyä

Täyte:
150 g pekonia
2 sipulia
5 dl kanttarellejä
1 prk ranskankermaa
150 g raastettua emmentalia
kourallinen tuoretta timjamia
mustapippuria myllystä

Liota hiiva ja suola 37 asteiseen veteen. Vaivaa vehnäjauhot joukkoon. Alusta taikinaa 7 minuuttia. Lisää öljy ja jatka vaivaamista 5 minuuttia. Peitä kulho ja anna kohota jääkaapissa yön yli, noin 15 - 20 tuntia. Kuutioi pekoni ja paista pannulla. Älä paista ihan rapeaksi, muuten pekoni kärähtää uunissa. Nosta pekonit pannusta talouspaperin päälle valumaan. Kaada ylinmääräinen rasva pois, mutta jätä hiukan sipulien kuullottamista varten. Kuori sipuli ja leikkaa puoliksi. Leikkaa ohuita viipaleita. Kuullota hetki pannussa. Lisää pannuun puhdistetut ja hiukan pienityt kanttarellit ja jatka paistamista vielä muutama min. Kaulitse taikina pellin kokoiseksi. Levitä pohjan päälle ranskankermaa, koko purkkia ei välttämättä tarvita. Ripottele ranskankerman päälle juustoraaste. Lisää pekoni, sienet ja sipulit. Irrota timjamista lehdet ja ripottele pinnalle. Mausta vielä mustapippurilla. Paista 250 asteessa 10-15 min., kunnes juusto on kullankeltainen. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

14 kommenttia:

  1. Ranskalainen pizza?! :D Näyttääpä hyvältä. Noilla täytteillä ollaan joskus tehty pizzaa, mutta ilman ranskankermaa. Tämä pitää testata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan pizzan kaltaista tämä on. En sitten tiedä, kummat ovat ensin omansa keksineet, ranskalaiset vai italialaiset.;) Tämä oli tosi hyvää, ja varsinkin se ranskankerma oli kiva siellä pohjan päällä kastikkeena.:)

      Poista
  2. Kiva, että tykkäsit. Meilläkin hävisi pellillinen huomaamatta :). Itse ilmoittauduin oikein ohjatulle sieniretkelle, jos oppisi jotain uusia sieniä tunnistamaan ja valmistamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ohjeesta!:) Ei siinä kauaa mennyt, kun koko pellillinen oli tuhottu.;) Ohjattu sieniretki kuulostaa mukavalta. Aina on hyvä oppia jotain uuttakin. Toivottavasti sieniä löytyy! Täällä on todella heikkoa nyt, kun vettä ei vain sada. Liian kuivaa sienille.:(

      Poista
  3. Pekonia ja sieniä... Tämän täytyy olla täydellistä :)

    VastaaPoista
  4. Tein tätä heti tänään suppilovahveroista ja oli kyllä aivan ihanaa!! Ohje tuli kuin tilauksesta :) Lisäsin vielä fetaa suolaisuutta tuomaan ja se sopi tähän kyllä hyvin. Tätä tulen useamminkin tekemään :) Ihanaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän sopii varmasti sienet kuin sienet. Eikä fetakaan hassummalta lisältä kuulosta.:) Kyllä tätä ohjetta tulee toistekin käytettyä ja pitää kehitellä muunkinlaisia täytteitä.:)

      Poista
  5. En tiedä mikä nyt mättää, mutta meidän sienipaikallamme ei ole mitään.:( Ei jälkeäkään mustatorvisienistä, toivon, että suppilovahverot eivät vain olleet kerenneet vielä nousta. Kanttarelleja saatiin ihan pikkuinen määrä. Olisi harmi, jos joutuisi uuden paikan etsimään, kun on samalla paikalla käynyt jo pikku likasta asti.:/ Joka tapauksessa, tämä ohje kiinnitti minunkin huomioni, täytyy ehdottomasti kokeilla, sen verran hyvältä näyttää ja kuulostaa.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisiko kuivuus vain syynä sienten vähyyteen? Täällä ainakin sieniä on ollut heikosti. Tatteja ei oikeastaan ollenkaan, jos ei paria pientä lasketa. Yleensä rouskujakin on syksyisin vaikka kuinka, mutta niitäkään ei nyt tahdo löytyä.:( Mielellään sitä aina käy tutuissa vanhoissa sienipaikoissa, mutta uusiakin täytyisi koittaa alkaa etsiä. Monesta meidän sienipaikasta on nyt laitettu metsät mataliksi.:( Tätä ohjetta kannattaa kyllä kokeilla. Oli hyvää.:)

      Poista
  6. Kesällä söimme Alsacessa ihanan rapeita ja meheviä Tarte flambeita. Tämän ohjen nähtyäni, ostin jo ranskankerma, mutta hiiva unohtui ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, Tarte Flambeita aidossa ympäristössä.:) Pääsette fiilistelemään itse tehdyn kanssa.:)

      Poista
  7. Söimme myös Alsacessa syyskuun alussa Tarte flampeita ja kun tulimme kotiin niin tänään teimme,täytyy kokeilla sienistä jos vielä löytis:) nam.nam....

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-