perjantai 25. tammikuuta 2013

Vaivaamaton pataleipä


Leivontabuumi vain jatkuu, koska onhan se itse tehty, uunituore, lämmin leipä ihan kaikkein parasta. Ja satuin vielä löytämään Ja kaikkea muuta -blogista leipäohjeen, jota oli pakko päästä heti kokeilemaan. Resepti oli lähtöisin Kädenvääntöä -blogista, josta puolestaan Herkku & Koukku -blogin kautta innostus siirtyi Ja kaikkea muuta -blogiin. Monessa muussakin blogissa tätä tai tämän tapaista leipää on leivottu.

Houkuttelevinta tässä pataleivässä oli sen helppotekoisuus. Taikinaa ei sen kummemmin tarvitse vaivata. Ainekset vain sekoitetaan keskenään ja jätetään vaikkapa yön yli kohoamaan. Padassa leipä paistuu rapeakuoriseksi, mutta sisus jää pehmeäksi. Tämän helpommaksi ei leivän tekeminen voi mennä!


Vaivaamaton pataleipä

7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl kädenlämpöistä vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään, kaada vesi joukkoon ja sekoita puukauhalla taikina sekaisin. Peitä taikina tiukasti tuorekelmulla (tarttuu lasiastiaan parhaiten) ja anna kohota 12 - 18 tuntia.

Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata kuumenemaan samalla. Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle, lisää jauhoa myös taikinan päälle ja pyöräytä palloksi. Peitä löyhälti tuorekelmulla ja anna levätä puoli tuntia. Heitä taikinapallo kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia.

70 kommenttia:

  1. Tätä täytyy kyllä joskus kokeilla. Ja niitä ihania sipuli-juustosämpylöitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus pidät maalaisleivän tyyppisistä leivistä, niin kannattaa ehdottomasti kokeilla. Ja sipuli-juustosämpylöitä suosittelen myös.:)

      Poista
  2. Onpa helppo ohje. Tällainen laiska leivän leipojakin taitaa ensi kerralla onnistua!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siksi tästä innostuinkin, kun karttelen taikinan kanssa pelaamista.;)

      Poista
  3. Kiva kuulla, että reseptin ilosanoma leviää :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blogit ovat hyvä kanava reseptien leviämiseen. Kiitos vain ohjeen liikkeelle laitosta!:)

      Poista
  4. Ylös tämäkin ohje, nimittäin pulla- ja leipätaikinat on niitä joiden tekoa välttelen.. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merkkaa vain ylös, kaikissa blogeissa tästä on kovasti tykätty.:) Sama vika.;) En ymmärrä, miten toisten mielestä taikinan vaivaaminen on rentouttavaa puuhaa. Ja sitten vielä se taikinan pyörittely leiviksi, pitkoiksi, pulliksi ja sämpylöiksi... Mielelläni välttelen, mutta silti kuitenkin haluaisin oppia tekemään kunnon taikinat ja käsittelemään taikinaa oikein. Varmaan se oppiminen auttaisi asiaa.;)

      Poista
  5. Tämä se vaan leviää ja leviää :-) Mutta on se sen arvoinenkin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvät reseptit ne leviää aina keinolla millä hyvänsä. Nykyään netin kautta kaikki leviää todella nopeasti, vaikka ihmeesti ennen vanhaankin käsin kirjoitetut reseptilaput vaihtoivat omistajaa.:)

      Poista
  6. Hei tämä on nerokas! Testiin menee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, vähällä vaivalla itse tehtyä maalaisleipää. Testaa vaan.:)

      Poista
  7. Tuo no knead-leipä on ihana;tein sitä aikoinaan vielä Suomessa asuessa useinkin,Romertopf-padassa,mutta sitten muutossa pata meni rikki....
    Alkuperäinen ohje on nykkiläisen leipurin Jim Laheyn ja se tuli tunnetuksi kun New York Timesin Mark Bittman kirjoitti siitä.Tuli maailmanvalloitus.Nyt on kaiketi taas uusi kierros lähtenyt liikkelle;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos reseptin taustatiedoista. Mukava välillä kuulla miten jokin resepti on saanut alkunsa. Monestihan alkuperä jää tuntemattomaksi. Niin se ruoanlaitossakin kaikki kiertää, välillä jää hetkeksi unholaan ja sitten alkaa taas uusi kierros.:)

      Poista
  8. Tää oli ihan mielettömän hyvää leipää, kiitos ohjeesta, linkitin sen myös omaan blogiini!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva!:) Hyvää leipää on ja todella vaivaton tehdä. Suurin kiitos kuuluu reseptin laatijalle, mutta hyvä, kun resepti leviää näin ihmisten tietoisuuteen.:)

      Poista
  9. Testattu ja hyväksi havaittu! Jostain syystä kohotin ekan leipäni jääkaapissa ja laskuvirheen takia vain 10h. Taikina oli jämäkkää ja viileää, mutta lopputuloksena oli kaunein leipäni ikinä! Enää en osta kaupan patonkeja, kun itse voi tehdä parempaa näin helposti! Tätä ei voi mokata! :)

    VastaaPoista
  10. Testattu ja hyväksi havaittu! Jostain syystä kohotin ekan leipäni jääkaapissa ja laskuvirheen takia vain 10h. Taikina oli jämäkkää ja viileää, mutta lopputuloksena oli kaunein leipäni ikinä! Enää en osta kaupan patonkeja, kun itse voi tehdä parempaa näin helposti! Tätä ei voi mokata! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää leipää on, ja mahdottoman helppotekoinen.:)

      Poista
  11. Parasta leipää.Tämän helpompaa ei leivänteko enää voi olla
    Onnistui ensiyrittämisellä ja hyvää tuli.
    Niilo.

    VastaaPoista
  12. Semmoinen pitää vielä kysyä, kun tuossa kuvassa on tutunnäköinen pata, että tuolla ainemäärällä, minkä kokoinen pata on sopiva (ettei taikina sitten pursuile reunojen yli, ja että kansikin mahtuu kiinni)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyvää leipää tulee tällä ohjeella ja vielä todella helpolla. Ja ainahan taikinaa voi välillä maustaakin, jos haluaa vaihtelua.:) Olen tehnyt tätä leipää tuossa Arabian Kokki -padassa. Olisikohan tuo 3,25 l kooltaan. Ei tule taikina yli, hyvin jää kohoamisvaraa.

      Poista
  13. Tätä täytyy kokeilla ja jakaa eteenpäinkin. Kiitos
    Meku Limasta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä. Tämä on ollut todella tykätty leipä. Oli suuressa suosiossa silloin useampi vuosi sitten täällä blogeissakin.:)

      Poista
  14. Olen tehnyt tänään täysjyvävehnäjauhoista. Aivan ihana leipä tuli, sisältä pehmeä ja ihana rapea kuori. Helppo ohje, ihan varmasti tehdään tätä jatkossakin! Kiitos ihanasta ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on juuri tuollainen ihana koostumus, pehmeää hyvällä kuorella. Tämä resepti jää helposti vakiokäyttöön.:)

      Poista
  15. Kauheen houkutteleva leipä. Mut missä te kohotatte tuota taikinaa noin kauan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan vain keittiön työpöydällä tai sitten usein kohotan taikinat mikrossa. Mikroa ei tietenkään laiteta päälle. On vain hyvä vedoton paikka.;)

      Poista
  16. Mulla tämä ei ehkä ihan onnistunut. Taikina jäi tosi löysäksi eikä siitä mitään palloa saanut vaikka pöydälläkin lisäsin jauhoja ihan reilusti ja pöydällä olon jälkeen se levisi alustalle että sen sai todella kaapia pikku köntteinä sinne paistoastiaan. Tosin käytin pelkästään täysjyvävehnäjauhoa ja se varmasti toimii erilailla kuin valkeat jauhot, minä vaan haluaisin leivälle jotain ravintoarvoakin. Ja hapan makuhan tähän tulee, josta en niin perusta, tämän vois tehdä varmaan aidolla juurellakin täysin ilman hiivaa. Mä oon vaan semmonen spontaani leipoja niin sillä perinteiset kohotusajat sopii mulle paremmin. Ja minä ainakin jouduin tuota taikinaa kuitenkin pöydällä sit pyörittelemään että minä en ainakaan juuri sen vähemmällä päässyt kuin perinteisissäkään leipäresepteissä. Mutta leipä oli kuitenkin mehevä sisältä ja rapea ulkokuoresta ja syötyä tuli :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taikina tässä on melko löysää, mutta varmaan nuo jauhot toimii hieman erilailla, ja taikinasta tulee vielä vaikeampi käsitellä. Ehkä jo alussa voisi laittaa jauhoja enemmän? Se on kyllä totta, että leivällä saisi olla enemmän ravintoarvoa. Tällaiset valkoisista jauhoista tehdyt menevätkin yleensä enemmän herkutteluun, ja muutoin meilläkin enemmän syödään tummaa leipää. Sama juttu on minulla, että leipomista en niinkään suunnittele etukäteen, vaan sitten saatan yhtäkkiä aloittaa leipomisen, kun siltä tuntuu. Siinä mielessä tämä on vähän huono resepti. Minäkin jouduin ensimmäistä leivontakertaa siirtämään, kun aloittaessani vasta huomasin, että sitähän pitääkin ensin kohotella noin kauan. No, hyvä kuitenkin, että leipä tuli syötyä. Se on pääasia, ettei haaskuun mene.:)

      Poista
  17. Kiitos ohjeesta! Hyvää ja rapsakkaa oli :P Vaihtelemalla jauhoja saa uusia makuja. Linkitin blogistani tänne :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vain.:) Ohjehan ei minun ole. Jaoin vain hyvää eteen päin.;) Totta, vaihtelua tähänkin leipään saa eri jauhoilla, ja voihan taikinaan lisätä myös jotain mausteeksi.:)

      Poista
  18. Nyt vasta minäkin löysin tän mainiolta kuulostavan leivontavinkin! Huushollistani ei löydy Arabiaa eikä Romertopfia ..... toimiskohan ihan teräskattila kansineen vai menetetäänkö leivästä silloin rapeus tai sitten juuttuuko leipä kattilaan tai muuta eitoivottavaa!??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Googlettelin hieman ja näkyi siellä kattilassakin tehtyjä leipiä. Ja näitä voi näemmä kutsua sekä pata- että kattilaleiviksi.:) Tässäkin ensimmäisellä kerralla pelkäsin, jos taikina jääkin pahasti pataan kiinni uunissa ollessaan, mutta ihan oli putipuhdas pata. Ihan tuntui hölmöltä pestä se leipomisen jälkeen.;)

      Poista
  19. Kiitos ohjeesta, tämä on aivan täydellinen! Aion kokeilla myös lisukkeita taikinaan (mm. valkosipulijauhe / oregano / paloitellut oliivit..). Blogitin kuvia ensikokeilustani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, vaikkei ohje omani ollutkaan. Mutta kuitenkin, että näin mainio resepti kulkee eteen päin.:) Lisukkeilla leipään saakin hyvää vaihtelua ja lisämakua.:)

      Poista
  20. Todella helppo ja vaivaton!
    Ja eikun kokeilemaan....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika kätevä tapa tehdä leipää, ja on tosi ihanaa leipää.:) Toivottavasti onnistuu! Jos taikina tuntuu hirveän löysältä, ja on vaikea käsitellä, niin sitten vain jauhoja vähän lisää.:)

      Poista
  21. Tää oli ihan ÄLYTTÖMÄN hyvää ja helppoa!! Kiitos reseptistä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla.:) Ja ole hyvä vain. Sitähän varten näitä hyväksi havaittuja reseptejä koitan jakaa täällä eteen päin, jotta muutkin niitä pääsisivät kokeilemaan.:)

      Poista
  22. Mies testaa juurikin pataleivän tekemistä ja ei suostunut kertomaan reseptiään, joten piti etsiä ite! Samalla kun bloggasin valurautapadastamme niin linkitin tän sun tekstin blogiini :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miehet ovat joskus niin salaperäisiä, mutta onneksi Google auttaa.;D

      Poista
  23. Jumeleisson, kun on helppoa kuin heinän teko. Laitoin 1dl ruisjauhoja ja kyllä oli hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helppoa on, ja vielä tosi hyvääkin.:) Ruisjauho ei ole ollenkaan paha lisäys.:)

      Poista
  24. Tein kerran yhellä toisella ohjeella ja ainakin siitä minun leivästä tuli sellaista kumimaista, sisus siis, kuuluuko asiaan vai pitäisikö sen olla koostumukseltaan kuin esim. ranskanleipä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sen sisuksen pitäisi olla ranskanleivän tyyppistä, pehmeää ja kuohkeaa.

      Poista
  25. Juu, on helppoo ja erittäin maistuva :). Hakkaa mennen tullen kaupoisssa myytävät ;) Harrastan itsekin kotona leipomista, ja ruuanlaittoo ..vaikka olenkin duunari-mies. Mitä luulette, tykkääkö vaimoni ?? :D..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos vaimo ei tykkää leipovasta miehestä niin sulla on väärä vaimo.

      Poista
    2. Ihmettelen kyllä, jos vaimolle ei uunituoreet leipomukset kelpaisi. Hyvähän se vain on, jos mieskin osaa leipoa ja kokata.:)

      Poista
  26. Pataleipää kaikki kehuu on varmasti hyvää mutta minua hirvittää kun se on vain valkoista jauhoa ihan kuin olis pullaa. Voiko tätä tehdä sekajauhoista eli ns. sämpyläjauhoista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tätä tosiaan ihan joka päivä viitsi syödä vehnäjauhoista tehtynä, mutta herkkuleipänä menee silloin tällöin. En ole kokeillut tehdä muista jauhoista, mutta luulisi, että sämpyläjauhoillakin onnistuu.

      Poista
  27. Toivottavasti onnistuu, empä enää muistanut siinä vaiheessa kun taikinan pyöräytin palloksi että sen ois pitäny vielä puol tuntii levätä kelmun sisällä :/ :D tyrkkäsin sen suoraan uuniin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että leipä onnistui!:) Välillä itselläkin käy noin, että jokin vaihe unohtuu välistä.;)

      Poista
  28. Mulla kävi tän kanssa niin, että taikina jäi tosi löysäksi. Ihmettelin että miten ihmeessä tätä nyt miksikään palloksi saisi :D Otin sitten nuolijan ja sillä pyöräytin taikinaa kupin pohjalla että se menisi johonkin muotoon, Kippasin taikinan 5l kokoiseen pataan ja heitin vehnäjauhoja päälle. Onnistui! Että kyllä tuo onnistuu ihan hyvin vaikka ei kaavi pöydälle ja muotoile. Hyvää tulee näinkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika löysää tämä taikina onkin ja saa käyttää reilusti jauhoja, että saa palloksi. Hienoa, että onnistui noinkin. Pitää itsekin kokeilla noin helppoa konstia.:)

      Poista
    2. Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Ainakin leipä pysyy täydellisenä kun ei tarvi puljata ison jauhomäärän takia jotta saisi taikinasta pallon. Voisi luulla että menettää parhaan makunsa/rakenteensa jos liikaa pistää jauhoja sekaan. Mulla ainakin pata pitää taikinan niin kuosissa että tuo muotoiluvaihe on turha. Va voi että kuinka hyvää tulee! Ihanaa aamulla vaan kipata taikina pataan :)

      Poista
    3. Kokeilen ensi kerralla. Yleensä leivät ja pullat onkin parhaimpia silloin, mitä vähemmällä jauhomäärällä onnistuu leipomaan.:)

      Poista
  29. Kiitos ihanasta ohjeesta! Kokeilin muuttamalla ohjetta jauhojen suhteen: 4 dl vehnäjauhoja, 2 dl täysjyväohrajauhoja ja 1 dl kuituisia kaurahiutaleita. Lopputuloksena rapean maukas maalaisleipä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti onnistuu myös noinkin, kun korvaa osan vehnäjauhoista muilla jauhoilla. Ja enemmän tulee makuakin. Kaurahiutaleet antaa aina leipiin hyvää koostumusta.:)

      Poista
  30. Tästä ohjeesta innostuneena tein namaste-leipää padassa. Taikinahan pitäisi lusikoida kasoiksi pellille, mutta minä iskin koko taikinan pataan. Kannattaa kokeilla niinkin! Siinä sama juttu,että taikina jätetään kohoamaan yön yli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä vinkistä! Namaste-leipä olikin mennyt minulta ihan ohi. Taidankin ensimmäiseksi kokeilla sämpyläversiona.:)

      Poista
  31. Hei! Tää on kyllä paras leipäresepti vaalealle leivälle, jota oon ikinä kokeillu. Mulla on kaksi kokki-pataa ja ne mahtuvat just yhtä aikaa uuniin, kun eihän yksi pataleipä kauan pöydällä säily :-) Teen samoin kuten joku toinen tuossa edellä kertoi, eli nostelen taikinakulhossa lastalla taikinaa nyytiksi keskelle ja ripottelen vähän jauhoja "kerrosten" väliin. Sormen päälläkään ei siis tarvi taikinaan koskea. Taikina on löysää. Kun on kohonnut sen puolituntisen, niin kaavin lastalla taikinan kuumaan pataan. Hyviin toimii tämä tapa. Olen laittanut 4 dl vehnäjauhoja, 3 dl sämpyläjauhoja, pari rkl pellavarouhetta, 0,5 tl kuivahiivaa, puolitoista tl suolaa ja 3,5 dl vettä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyvää leipää padassa tulee.:) Jatkossa teen myös noin, koska löysää taikinaa on hankala käsitellä. Pääsee helpolla, kun kulhosta tipauttaa taikinan pataan. Perustaikinaa on helppo muunnella eri aineksin.:)

      Poista
  32. En ole vielä tehnyt pitää laittaa nyt happanemaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa tehdä. On hyvää leipää ja perusohjetta on helppo muokatakin.:)

      Poista
  33. Hei.
    Nyt löytyi todella hyvä leipä resepti.
    Viikon sisällä leiponut joka päivä ,vienyt siskolle ja kaverille. Olemme itsekkin saanet syödä tuoretta hyvää leipää. Suosittelen tätä ohjetta. Kiitos Katja ohjeesta jonka olet jakanut . ����

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei. Kiva kuulla, että löysit täältä hyvän leipävinkin. Tämä onkin tosi helppo ja hyvä leipä. Juuri sellainen innostaa leipomaan. Itse leivottu uunituore leipä on ihan parasta.:)

      Poista
  34. Tätä on tehty eräitäkin kappaleita ja tehdään vastaisuudessakin. On niin vaarallisen hyvää kun pitäisi vähentää leivän syöntiä mutta kun tätä tekee se tulee syötyä melkein samantien ja seuraavana päivänäkin on vielä tosi hyvää ja kuoressa huikea maku..
    Olen modannut omia jauho sekoituksia vehnä hiivaleipä ja ruis jauhoista ja viime vaivauksen yhteydessä juustoa sekaan ja päälle sesam tms siemeniä kaikki oman maun mukaan vaikka perus moodissakin on parasta.

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-