tiistai 31. heinäkuuta 2012

Mansikkadaiquiri


Makean raikas mansikkadaiquiri maistuu helteisenä kesäpäivänä. Juoma on näyttävän näköinen myös kesäisiin juhliin.

Mansikkadaiquiri

1 dl vaaleaa rommia
2 rkl sokeria
20 - 25 mansikkaa
2 tl sitruunamehua
runsaasti jäämurskaa

Pane mansikat, rommi, sokeri ja sitruunamehu tehosekoittimeen tai sekoita ne kulhossa sauvasekoittimella. Täytä neljä lasia noin puolilleen jäämurskalla. Kaada päälle mansikkaseos, sekoita lusikalla. Koristele lasin reunus mansikalla, tarjoa heti.

Gino Martini eli rommi-valkosuklaakastike


Tämä jälkiruokakastike on jäänyt mieleeni Ruokaa rakkaudella -ohjelmasta. Netistä löysin ohjeesta pari versiota, toiseen tuli sokeria, toiseen ei. Itse tein ilman sokeria, koska kyllähän tuo valkosuklaa makeuttaa ihan tarpeeksi. Kastike maistui hyvin tuoreiden marjojen sekä grillattujen ananassiivujen kera.

 Gino Martini


3 dl kuohukermaa
150 g valkosuklaata
4 cl rommia (mieluiten Stroh)

Keitä kermaa kastiketta varten minuutin verran, lisää joukkoon valkosuklaa ja rommi ja keitä vielä pari minuuttia. Pane kastike jääkaappiin jäähtymään, mutta sekoita vähän väliä, ettei päälle pääse muodostumaan “nahkaa”. Kaada kastike neljään martinilasiin. Tarjoile kastike marjojen ja/tai hedelmien kera.

Paahdetut muussipotut


Näitä muussattuina paahdettuja perunoita on tullut silloin tällöin tehtyä, ja ne ovatkin hyvä lisuke niin liha- kuin kalaruuille. Internetin ihmeellisestä maailmasta näihin löytyy paljon ohjeita esim. hakusanalla 'roasted smashed potatoes'. Tällä tavalla valmistettuna uuniperunoista tulee todella maukkaita, ja vaihtelua näihin saa hyvin eri mausteilla ja yrteillä. Tällä kertaa meillä mentiin näillä mausteilla, mutta esim. yrteistä rosmariini ja timjami sopivat mainiosti perunoille.

Paahdetut muussipotut

ruokaöljyä
keitettyjä perunoita kuorineen
merisuolaa myllystä
savustettua paprikajauhetta
rakuunaa
mustapippurirouhetta

Aseta keitetyt perunat uunipellille öljytyn leivinpaperin päälle. Murskaa perunat esim. muusisurvimella. Pirskottele päälle ruokaöljyä. Rouhi perunoiden päälle merisuolaa myllystä. Ripottele pinnalle savustettua paprikajauhetta, rakuunaa sekä mustapippuria. Paahda perunoita 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes ne saavat väriä ja ovat rapsakoita.

Lipstikkakeitto


Keväällä perustettuun yrttimaahan istutin lipstikan taimen, joka on lähtenyt hyvään kasvuun. Lehtiä on riittänyt ruoanlaittoon ja talteenkin sitä on saanut hieman säilöttyä talvella käytettäväksi. Lipstikkakeittoakin on tullut keiteltyä, ja keitto onkin hienon makuista ja tosi hyvän tuoksuista. Lipstikan maku on aika vahva ja se sopii mm. keittoihin korvaamaan liemikuutiot ja vähentämään turhan suolan käyttöä.

Lipstikkakeitto

1 rkl ruokaöljyä
1 isohko sipuli
1 iso valkosipulin kynsi
n. 2 dl lipstikan lehtiä
3 jauhoista perunaa
7 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
n. 2 dl ruokakermaa
(suolaa)

Kuori ja lohko sipuli, valkosipulin kynsi ja perunat. Kuumenna kattilassa öljy ja kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää vesi, kasvisliemikuutio, perunat sekä lipstikan lehdet. Keitä, kunnes perunat on pehmeitä. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää kerma. Lisää tarvittaessa vielä suolaa.

maanantai 30. heinäkuuta 2012

Crema Catalana vadelmahillokkeella


Crema Catalana eli Katalonian vanukas on Creme Bruleen tyyppinen jälkiruoka. Crema Catalana vain on paljon nopeatekoisempi, kun vanukasta ei tarvitse hyydyttää uunissa vesihauteessa.  Aluksi ajattelin tehdä vanukkaan seuraksi jotain hedelmistä, mutta päädyin kuitenkin keittämään vadelmista hilloketta. Vanukkaat voi tehdä ja nauttia sellaisenaankin ilman lisukkeita, mutta antaa erilaiset lisukkeet kuitenkin kivasti lisää makua ja näköä.

Crema Catalana vadelmahillokkeella

Vadelmahilloke:
400 g pakastevadelmia
n. 1 dl Hyytelösokeri Multia
(tilkka vettä)

Laita sulaneet pakastevadelmat sekä hyytelösokeri kattilaan. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, jos vadelmista ei ole irronnut paljon mehua. Kiehauta ja keitä muutaman minuutin ajan. Jäähdytä hilloke .

Crema Catalana:
5 dl täysmaitoa
3 kananmunan keltuaista
1 dl hillosokeria
1 1/2 rkl maissitärkkelystä
n. 1/2 tl vaniljaesanssia

Pinnalle:
ruokokidesokeria

Mittaa maito, keltuaiset, hillosokeri, maissitärkkelys sekä vaniljaesanssi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen ja anna keitoksen poreilla pari minuuttia. Lusikoi tarjoiluastioiden pohjalle hilloketta. Jaa kiisseli astioihin hillokkeen päälle. Jäähdytä jääkaapissa vähintään pari tuntia. Valmista rapea sokerikuori juuri ennen tarjoilua. Ripottele vanukkaiden pinnalle ruokokidesokeria ja karamellisoi sokeri kaasupolttimella. Vanukkaat voi myös karamellisoida uunissa grillivastuksen alla. Käytä vanukkaissa silloin uuninkestäviä astioita. Uunissa vanukkaat karamellisoituvat noin minuutissa.

sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Piña Colada -keikauskakku


Kesäiset Piña Colada -juomat ja -pirtelöt saivat miettimään saman makumaailman omaavaa hyytelökakkua. Samalla halusin myös testata, miten hyytelökakku onnistuisi kuviollisessa silikonivuoassa nurinpäin tehtynä. Eniten pelkäsin sitä, miten kakun saa vuoasta siististi pois. En uskaltanut koittaa sitä kumota heti hyytymisen jälkeen, vaan ajattelin, että pienen pakkasessa olon jälkeen sitä on helpompi käsitellä, kun täyte jäätyessään kovenee. Näin kakku lähtikin hienosti vuoastaan, mutta nopeasti oli jo kuitenkin taas tarjoiluvalmis. Keikautetusta hyytelökakusta tuli todellinen kahvipöydän kaunistus.

Piña Colada -keikauskakku

Ananastäyte:
1 tuore ananas
1 1/2 dl ruskeaa raakaruokosokeria
3 liivatelehteä
Rommitäyte:
4 dl vaahtoutuvaa kermaa
1 dl maustamatonta jogurttia
1 dl kookoshiutaleita
maun mukaan tomusokeria
4 liivatelehteä
1/2 dl Malibu -kookosrommia
(rommiaromia)
Pohja:
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
3/4 dl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Kostutukseen:
tilkka maitoa + Malibu -kookosrommia
Kuori ananas, poista kova keskus ja leikkaa hedelmäliha paloiksi. Soseuta ananaspalat esim. sauvasekoittimella. Kaada sose kattilaan ja lisää ruokosokeri. Keitä seosta n. 10 minuuttia, kunnes seoksen väri syvenee. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen siksi aikaa, kun keität ananassosetta. Puserra liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata ne kuumaan ananassoseeseen. Sekoita sose tasaiseksi ja kaada silikonisen ruusuvuoan pohjalle. Laita vuoka viileään. Laita rommitäytteen liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon jogurtti sekä kookoshiutaleet. Makeuta seos tomusokerilla. Kiehauta kookosrommi. Puserra liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota liivatteet yksitellen kuumaan rommiin. Anna liivateseoksen hieman jäähtyä ja kaada se sitten ohuena nauhana koko ajan vatkaten kermaseoksen joukkoon. Jos haluat täytteeseen enemmän rommin makua, lisää hieman rommiaromia. Kaada rommitäyte vuokaan ananastäytteen päälle ja tasoita pinta. Anna kakun hyytyä viileässä seuraavaan päivään. Valmista pohja. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita taikina varovasti tasaiseksi. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja kypsennä 250 asteessa uunin keskitasolla n. 5 minuuttia. Kumoa taikinalevy työpöydälle levitetylle leivinpaperille ja poista paistopaperi. Anna jäähtyä. Leikkaa jäähtyneestä taikinalevystä kakulle sopivan kokoinen pohja. Laita pohja tarjoiluvadille, kostuta maito-rommiseoksella, kumoa kakkuvuoka pohjan päälle ja poista vuoka varovasti kakun päältä. Vinkki! Kakku lähtee hyvin vuoastaan, jos kakun laittaa ennen kumoamista pariksi tunniksi pakastimeen.

Vadelma-kanelimojito


Kesähelteillä maistuu kylmät ja raikkaat drinkit. Tämän marjaisan mojito-ohjeen olen löytänyt kirjasta Leilan parhaat ruokaohjeet. Vadelmista tehty mojito on hyvää ja kauniin väristä. Kanelijauhe lasin sokerireunuksessa on kiva idea. Kaneli antaa maun lisäksi drinkkiin lisää ulkonäköä, kun reunassa kanelisokeri näyttää pieniltä kultahipuilta.Tätä ohjetta on monet kerrat tullut sovellettua myös mansikoihin, ja se toimii!

Vadelma-kanelimojito
1 limetti
1 dl pakastevadelmia
5 cl sokerilientä
nippu tuoretta piparminttua
10 cl valkoista rommia
jäitä
1 rkl sokeria
1 tl hienonnettua kanelia
5 cl Spriteä
Leikkaa limetti lohkoiksi ja soseuta ne pakastevadelmien, sokeriliemen ja mintun kanssa juomanravistimessa (shakerissa). Lisää rommi ja jäät. Ravista uudelleen. Sekoita sokeri ja kaneli teevadilla. Kostuta lasien reunat limettilohkolla ja kasta ne kanelisokeriin. Kaada juoma laseihin ja täytä ne Spritella lähes reunaan asti.

Sokeriliemi
1 osa vettä
2 osaa sokeria
Kiehauta ainekset ja jäähdytä. Säilytä tiiviisti suljettavassa pullossa.

Tästä se lähtee...

Tarkoituksenani olisi koota näille sivuille reseptejä, joita on kotikeittiössämme kokeiltu ja kokkailtu. Reseptit tulevat sisältämään ruokia, juomia ja leipomuksia arkeen sekä juhlaan. Osa resepteistä on itse kehiteltyjä, osa muualta lainattuja. Toivottavasti viihdyt sivuillani ja löydät omaan ruoanlaittoosi vinkkejä sekä ohjeita, jotka...
...maistuis varmaan sullekin!