perjantai 28. syyskuuta 2012

Päärynäpiirakka


Muutaman päärynän jätin käyttämättä hilloon ja marmeladiin. Säästin ne piirakan leipomiseen. Tein muhkean piirakan, jossa pohja maistuu ihanasti sitruunalle ja on koostumukseltaan hyvin pehmoista vielä seuraavinakin päivinä. Päärynät vain upotin kuorittuina puolikkaina taikinaan, ja piirakan pitkä kypsennysaika takasi sen, että nekin ehtivät kypsyä sopivan pehmeiksi.

Päärynäpiirakka

Taikina:
3 kananmunaa
3,75 dl sokeria
225 g voita
200 g cremè fraichea
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1,5 tl vaniljasokeria
puolikkaan sitruunan raastettu kuori sekä mehu

Pinnalle:
5 - 6 pientä päärynää
n. puolikkaan sitruunan mehu
mantelilastuja

Tarjoiluun:
tomusokeria

Kuori päärynät, halkaise ne puoliksi ja poista siemenkodat. Puserra päärynöiden päälle puolikkaan sitruunan mehu estämään tummuminen sekä antamaan päärynöille hieman makua. Vaahdota kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon vähitellen sekoittaen sulatettu voi. Lisää cremè fraiche. Siivilöi taikinaan keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lisää sitruunan kuori sekä mehu, ja sekoita taikina varovasti tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun pyöreään korkeareunaiseen piirakkavuokaan. Painele päärynän puolikkaat taikinaan ja ripottele pinnalle mantelilastuja. Kypsennä uunin alatasolla 175 asteessa noin 60 minuuttia. Peitä piirakka loppuvaiheessa leivinpaperilla, jos pinta uhkaa tummua liikaa. Jäähdytä piirakka ja sihtaa päälle lopuksi tomusokeria.

4 kommenttia:

  1. Vaikuttaa kyllä todella herkulliselta ja mehevältä ohjeelta, kun pohjaan on käytetty oikein sitruunaa ja cremè fraichea! Ihanan korkea piirakka.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitruuna antaa leipomuksille hyvän maun. Ihanan pehmoisaa ja muhkeaa piirakkaa tämä on.:)

      Poista
  2. Ai ai... onpa ihanan näköistä... ja taas kerran maistuisi =)
    Voi, että oman puun päärynöitä... varmasti ihania! Onko maku samanlainen kuin ulkomaisissa päärynöissä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Vihdoin omaa päärynäsatoa saatiin, muutamana keväänä puu on jo hieman kukkinut, muttei ole kuitenkaan hedelmiä tullut. Nämä, kun ovat talouspäärynälajiketta, niin ovat sellaisia pikkaisen jauhoisia ja hieman hapahkoja. Eivät niin mehukkaita ja makeita kuin kaupan päärynät. Talouspäärynöitä ei ole niinkään tarkoitettu sellaisenaan syötäväksi, vaan juurikin leivontaan ja säilöntään. Olisi kyllä kiva saada pihaan vielä sellainen herkkupäärynäkin, jonka hedelmät maistuisi tuoreeltaan.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-