maanantai 6. elokuuta 2012

Dolmades eli viininlehtikääryleet sienitäytteellä & tsatsiki


Meillä on kasvanut ruukussa jo useamman vuoden viiniköynnös. Rypäleitä se ei ole koskaan jaksanut tehdä, mutta lehtiä sitäkin enemmän. Rypäleettömyys ei ollenkaan haittaa, kun köynnöksestä saa sentään ainekset viininlehtikääryleisiin. Kääryleiden teko on suht vaivatonta ja nopeaa, ja lopputulos raikkaan tsatsikin kera herkullinen. Tuoreista aineksista itse tehdyt kääryleet peittoavat valmiit säilötyt mennen tullen.


Dolmades

16 tuoretta viininlehteä
1 - 2 rkl oliiviöljyä
1 pieni sipuli
2 dl esikäsiteltyjä (nesteet paistettu pois) ja pieneksi hienonnettuja sieniä (esim. kanttarelleja, suppilovahveroita, tatteja, lampaankääpiä)
2 dl kypsäksi keitettyä puuroriisiä
1 tl kuivattuja persiljaa
1 tl kuivattua minttua
1 tl kuivattua tilliä
sitruunamehua
suolaa
mustapippurirouhetta

Lisäksi kypsennykseen:
1 dl vettä
vajaa 1/2 dl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu

Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulisilppu pannulla oliiviöljyssä pehmeäksi. Lisää sienet ja paista hetken aikaa. Ota pannu liedeltä ja lisää keitetty puuroriisi sienten ja sipulin joukkoon. Mausta seos persiljalla, mintulla, tillillä, sitruunamehulla, suolalla sekä mustapippurilla. Keitä tuoreita viininlehtiä 5 - 10 minuuttia. Huuhtele ja valuta lehdet. Levitä lehdet työlaudalle lehtien alapinta ylöspäin. Laita jokaiselle lehdelle n. ruokalusikallinen täytettä. Nosta lehden alareuna täytteen päälle, käännä reunat päälle ja rullaa napakaksi rullaksi. Lado rullat tiiviisti uunivuokaan saumapuolet alaspäin. Sekoita keskenään vesi, oliiviöljy sekä sitruunamehu. Kaada seos vuokaan rullien päälle. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä rullia 175-asteisessa uunissa n. 1 tunti. 

Tsatsiki

1 kurkku
2 dl maustamatonta jogurttia (esim. Lindahlsin turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia)
1 - 2 valkosipulin kynttä
1 tl vaaleaa balsamicoa
1 tl hunajaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippurirouhetta
1 rkl oliiviöljyä

Raasta kurkku hienolla terällä raasteeksi ja valuta raasteesta siivilässä neste pois. Sekoita kurkkuraaste jogurttiin. Purista tai raasta joukkoon valkosipuli. Lisää balsamico, hunaja sekä oliiviöljy. Mausta suolalla sekä mustapippurilla. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-